Boris Johnson ei aio missään tapauksessa pyytää lisäaikaa EU:lta – ei halua ennenaikaisia vaaleja

rac

Julkaistu:

Pääministeri puhuu virka-asuntonsa edustalla Downing Streetillä.
Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi maanantaina Downing Streetillä, ettei aio missään tapauksessa pyytää EU:lta lisäaikaa brexitin toteuttamiseksi.

– Haluan kaikkien tietävän, ettei ole olemassa tilannetta, jossa pyytäisin Brysseliltä lykkäystä: me lähdemme 31. lokakuuta, ei jossittelua, ei muttia, Johnson sanoi.

Hän sanoi, että sopimuksellisen eron todennäköisyys on lisääntynyt viime viikkoina.

– He näkevät, että me haluamme sopimuksen.

Johnsonin sanoja on tulkittu siten, ettei hän aikoisi noudattaa mahdollista sopimuksettoman brexitin torjuvaa lainsäädäntöä, jos sellainen saadaan ajoissa aikaiseksi. Johnson ei kuitenkaan suoraan sanonut näin.

Johnson sanoi myös, ettei halua ennenaikaisia vaaleja.

– Tekään ette halua uusia vaaleja.

Hän ei kuitenkaan sanonut, ettei uudet parlamenttivaalit olisi yksi mahdollinen vaihtoehto runnoa brexit läpi 31. lokakuuta mennessä.

Johnson tapasi ennen ilmoitustaan hallituksensa jäseniä. Brittimedian mukaan kyse oli hätäkokouksesta. Johnson tapaa myös konservatiivien kansanedustajia isännöimässään puutarhajuhlassa.

Britannian parlamentti kokoontuu jälleen huomenna kesätauon jälkeen. Sopimuksetonta brexitiä vastustavien kansanedustajien uskotaan heti yrittävän ottaa haltuun parlamentin aikataulua, jotta he voivat viedä lainsäädäntöä eteenpäin.

Sopimuksetonta brexitiä vastustava työväenpuolueen kansanedustaja Hilary Benn twiittasi hetkeä ennen Johnsonin puhetta kuvia lakialoitteesta, jonka tarkoituksena on estää sopimukseton brexit.

Lakialoitteen mukaan pääministerin olisi 19. lokakuuta mennessä saatava kansanedustajat hyväksymään erosopimus. Jos näin ei tapahdu, kansanedustajien olisi hyväksyttävä sopimukseton ero. Jos näinkään ei tapahdu, pääministerin on pyydettävä lisäaikaa EU:lta 31. tammikuuta 2020 asti.

Aloitteen mukaan brexit voisi tapahtua ennen tammikuista takarajaa, mutta siinä ei kerrota, mitä tapahtuu, jos sopimusta ei saada aikaan.
Johnsonin sanoista huolimatta politiikan toimittajat ovat kertoneen nimettömiin lähteisiin vedoten, että ennenaikaiset vaalit ovat edelleen mahdollisuus.

BBC:n Laura Kuenssbergin mukaan parlamenttivaalit pidettäisiin 14. lokakuuta, jos kansanedustajien tiistaina esitettävä lainsäädäntö menee parlamentissa läpi.
ITV:n Robert Peston twiittasi jo ennen Johnsonin puhetta, että pääministeri aikoisi ilmoittaa ennenaikaisista vaaleista, jos oppositiopoliitikkojen kaavailema laki menisi läpi. Puheen jälkeen Peston huomautti, että Johnsonia lähellä olevat lähteet kertovat järjestelmällisesti, että pääministeri pitää parlamenttivaaleja yhtenä mahdollisuutena.