6 vaihtoehtoa: näin brexit-umpisolmu voisi aueta

Julkaistu:

Tällä hetkellä Britannia on menossa kohti sopimuksetonta brexitiä. Oppositio yrittää tehdä kaikkensa estääkseen sen.
Britannian pääministeri Boris Johnsonin päätös keskeyttää parlamentin istuntokausi ensi kuussa toi jälleen uuden käänteen maan brexit-pyristelyyn. Britannian on määrä erota Euroopan unionista 31. lokakuuta ja Johnson on vakuuttanut, että ero tapahtuu sopimuksen kanssa tai ilman.
Vaikka tällä hetkellä Britannia on lähtemässä EU:sta lokakuun lopussa, ei brexitin toteutuminen ole vielä varmaa.

Britannian parlamentti palaa kesätauolta 3. syyskuuta ja kovan brexitin vastustajat ovat luvanneet tehdä kaikkensa, jotta sopimuksetonta brexitiä ei tapahtuisi. Heidän kannaltaan ongelmallista on, että parlamentin työ on jäädytetty viideksi viikoksi syys-lokakuun taitteessa.

Kansainväliset lehdet ovat listanneet eri vaihtoehtoja, jotka saattavat tuoda epäselvään tilanteeseen selvyyttä.


1. Sopimuksettoman brexitin estäminen

Oppositiojohtajat sanoivat aiemmin tällä viikolla aikovansa estää lainsäädännöllä sopimuksettoman brexitin toteutumisen. Käytännössä kansanedustajien tulisi pyytää hätäväittelyä. Pyynnön voi hyväksyä tai hylätä parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow, The Telegraph kertoo.

Keväällä Bercow salli väittelyn lakialoitteesta, joka hyväksyttiin parlamentissa ja pakotti silloisen pääministerin Theresa Mayn hakemaan EU:lta lisäaikaa brexitin toteuttamiseen.


Syyskuun toisena viikkona alkava ja 14. lokakuuta kestävä parlamentin jäädytys antaa kansanedustajille kuitenkin vain vähän aikaa luoda ja saada hyväksytyksi laki, joka estäisi sopimuksettoman brexitin. The Guardianin mukaan hallitus Johnson voisi myös jättää huomioimatta parlamentin päätöksen.

Hallitus voisi myös ohjeistaa parlamentin ylähuonetta olemaan hyväksymättä aloitetta.

2. Luottamusäänestys

Luottamusäänestystä pääministeri Johnsonista on pidetty yhä todennäköisempänä ratkaisuna sen jälkeen, kun Johnson ilmoitti parlamentin työn jäädyttämisestä. Jos Johnson häviäisi äänestyksen, työväenpuolueen johtajalla Jeremy Corbynillä ja oppositiolla olisi 14 päivää aikaa muodostaa enemmistö, joka voisi pyytää lisäaikaa EU:lta. Tämän jälkeen edessä olisi uudet vaalit.

Corbyn on tarjoutunut luotsaamaan väliaikaista hallitusta. Corbyn olisi kuitenkin monelle konservatiivikansanedustajalle epämieluisa vaihtoehto, minkä takia Johnsonilla on hyvä mahdollisuus voittaa luottamusäänestys.


The Telegraphin mukaan asiantuntijat eivät ole yhtä mieltä siitä, pitäisikö Johnsonin erota, mikäli hän häviäisi äänestyksen. Pääministeri saattaisi silti kieltäytyä luopumasta pestistään.

3. Uudet vaalit

Uudet vaalit olisivat edessä, jos Johnson häviäisi luottamusäänestyksen eikä väliaikaista hallitusta saataisi muodostettua. Toisaalta jos kansanedustajat onnistuvat viemään läpi sopimuksettoman brexitin estävän lain, Johnson saattaisi haluta pitää vaalit kiertääkseen parlamentin, The New York Times kertoo.

Molemmissa skenaarioissa on kuitenkin omat ongelmansa. Pääministeri saa päättää vaalipäivän, joten Johnson voisi hyvin päättää pitää vaalit brexitin jälkeen marraskuussa.

Johnson puolestaan tarvitsisi kaksi kolmasosaa alahuoneesta tukemaan uusia vaaleja eli käytännössä pääministerin olisi voitettava puolelleen myös oppositiopoliitikkoja.


4. Tuomioistuin päättää

Ainakin kolme oikeusjuttua liittyen parlamentin jäädytykseen on aloitettu. Asiantuntijoiden mukaan on epätodennäköistä, että jutut menestyisivät.

Toisaalta oikeuteen voitaisiin mennä, jos Johnson ei suostuisi eroamaan epäluottamusäänestyksen hävittyään ja yrittäisi pitää vaalit vasta brexit-päivän jälkeen.


5. Sopimuksellinen brexit

EU-johtajat tapaavat 17–18. lokakuuta, mikä mahdollistaa vielä viime hetken neuvottelut. Sopimuksellinen brexit on kuitenkin tällä hetkellä yksi epätodennäköisimmistä vaihtoehtoista.

Johnson on pitänyt kiinni siitä, että kiistelty backstop-menettely on poistettava erosopimuksesta ennen kuin Britannia voi sopimuksen hyväksyä. EU puolestaan vaatii, että backstop-menettely säilytetään tai Britannian kanssa pystytään sopimaan muista keinoista, jotka takaavat sen, ettei Irlannin ja Pohjois-Irlannin välille muodostu kovaa rajaa.

Toistaiseksi Britannia ei ole EU:n mukaan pystynyt tällaisia keinoja esittämään.


6. Sopimukseton brexit

Sopimukseton brexit on edelleen oletusvaihtoehto. Tällöin Britannia jättäisi Euroopan unionin 31. lokakuuta ilman minkäänlaista erosopimusta.

Sopimuksettoman brexitin tapahtuessa Britanniasta tulee EU:n ulkopuolinen maa ja se jää EU:n sisämarkkinoiden ja kauppasopimusten ulkopuolelle. Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä olevalla rajalla otettaisiin käyttöön rajamuodollisuudet.


Elokuun puolivälissä julkisuuteen vuosi hallituksen salainen muistio, jossa listattiin sopimuksettoman brexitin vaikutuksia. Niihin kuuluivat muistion mukaan kovan rajan paluun lisäksi esimerkiksi lääke- ja bensapula, rajaruuhkat, mielenosoitukset ja tuhansien työpaikkojen katoaminen.

Brexitin vaikutusten seuraamisesta vastuussa olevan parlamenttiedustajan Michael Goven mukaan muistiossa oli kyse ”pahimmasta mahdollisesta skenaariosta”.