Lauranella oli koti viimeksi vuonna 1994 – tällaisissa oloissa hän elää asuntoautossa tien varrella - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lauranella oli koti viimeksi vuonna 1994 – tällaisissa oloissa hän elää asuntoautossa tien varrella

Koirat, viidakkoveitsi ja otsalamppu turvaavat autossa elävän Laurane Iveyn elämää Kalifornian Sacramentossa.

Laurane Ivey elää asuntoautossa tien varrella.

31.8.2019 20:01

Laurane Iveyllä, 37, oli viimeksi koti 1994, kun hän oli 12-vuotias.

– Elämä on rankkaa, hän sanoo.

Hän elää asuntoautossa tien varrella poikaystävänsä kanssa. Aiemmin he nukkuivat auton takakonttiin laitetulla patjalla. Koirat vartioivat kodittomien unta. Ne ovat turvallisuuden kannalta välttämättömiä. Laurane kantaa mukanaan viidakkoveistä, jolla katkoo lähistön kasvit maastopaloriskin vuoksi.

Kalifornian pääkaupungissa Sacramentossa ilmasto on kuin Välimerellä: kesällä on kuuma mutta joulukuun keskilämpötila kahdeksan astetta.

Laurane menetti paikkansa yömajassa, kun hän lähti tyttärensä hautajaisiin. Tämä jäi auton alle ja kuoli sairaalassa. Sittemmin yömaja on suljettu.

Lauranella on terveysongelmia, astmaa, masennusta ja sairaskohtauksia. Hän haluaisi sellaiseen kotiin, jossa on kylpyhuone ja turvallista nukkua.

Laurene haluaisi kodin, jossa on juokseva vesi ja

Laurene Iveyllä ei ole ollut kotia 25 vuoteen.

Koira on kodittoman paras ystävä. Laurenen oma on nimeltään Princessa ja Gwenin Queenie. Laurene kiertää ruokkimassa muiden kodittomien koiria.

Laurane on elänyt kaduilla jo 25 vuotta.

Naiset syövät avustuksena saatua spagettia auton konepelliltä lounaaksi. Autot pitää pian siirtää tieltä, eivätkä Laurene ja Gwen tiedä, mitä tehdä seuraavaksi. He toivoisivat paikkaa, jossa autoissa elävät voisivat parkkeerata, käydä suihkussa ja käymälässä.

Lauranen äiti Gwen Mayse, 59, elää lähistöllä autossa.

– Olen jänishousu, en mikään kova katti, hän sanoo.

Naiset käyttävät päivät etsien asuinpaikkaa, mutta se on vaikeaa, sillä luottotiedot ovat heikot. Asunnosta he voisivat maksaa sosiaalitoimiston avulla tuhat dollaria kuussa eli noin 900 euroa. Kohta autotkin täytyy siirtää, mutta minne, sitä he eivät tiedä.

Patja auton takakontissa toimi pitkään Laurenen ja hänen poikaystävänsä Herbin sänkynä ja kotina tienposkessa. Myymällä auton he saivat rahaa asuntoautoon.

Suihku on parempaa kuin seksi, sanoo muoviammeessa taivasalla peseytyvä Laurene.

Asuntoautossa olot ovat takakonttia paremmat, joskin lämpötila nousee niin korkeaksi, että Laurene on saanut lämpöhalvauksen.

–Päähäni särkee, Gwen Mayse kertoo.

Kodittomien määrä on noussut lyhyessä ajassa hälyttävästi Helsingin kokoisessa Sacramentossa. Kaduilla asuu jo kaksinkertainen määrä kahden vuoden takaisiin lukuihin verrattuna.

Joukossa on perheitä, veteraaneja ja teinejä. Tummaihoiset ja intiaanitaustaiset ovat yliedustettuina.Kaisla Kuuskoski

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?