Hurja tieto Venäjältä: Monrepos’n puiston päärakennus on purettu kokonaan

Venäläisaktivistit raportoivat, että Viipurissa on purettu maan tasalle Monrepos’n kartanon vanha päärakennus vastoin kaikkia yleisön ja asiantuntijoiden suojeluvaatimuksia.

Venäläisten rakennusaktivistien ylläpitämä Protect812-sivusto kertoo, että Monrepos’n puiston vanha päärakennus on nyt purettu kokonaan.

30.8.2019 12:56

Vanhojen rakennusten suojeluun erikoistuneiden pietarilaisten aktivistien ylläpitämä Protect812-sivusto kertoo tuoreessa uutisessaan, että Viipurissa sijaitsevan Monrepos’n puiston päärakennus on purettu eikä vanhasta rakennuksesta ole enää jäljellä pystyssä yhtään mitään.

Artikkelissa on mukana myös Andrei Reimanin ottama valokuva, jossa päärakennuksen paikalla ei näy enää rakennusta. Purkupaikan edustalla on maakasoja ja pystyssä ovat yhä työmaan aidat, jotka oli aikanaan pystytetty estämään kulku huonokuntoiselle rakennukselle.

Pääset katsomaan Reimanin valokuvan tästä linkistä.

Päärakennuksen purusta ovat kertoneet vanhojen ja uusien valokuvien kera myös venäläiset uutissivustot Sobaka ja MR7. Sobakan juttua voit tarkastella tästä linkistä ja MR7:n uutisen voit lukea tästä linkistä.

IS oli yhteydessä myös Monrepos’n suojelua vaatineeseen toimittajaan ja historiantuntijaan Andrei Kolomoiskiin, joka kertoi niin ikään saaneensa kuulla rakennuksen katoamisesta. Hän ei osannut kuitenkaan kertoa tarkkaa hetkeä, milloin purkutyö oli tapahtunut.

– Yritän olla käymättä Monrepos’ssa, ettei tuntuisi niin pahalta. Mutta minulle soitettiin ja kerrottiin purkamisesta kymmenen päivää sitten, Kolomoiski kuvaili.

Monrepos’n puistossa ovat meneillään kiistanalaiset restaurointityöt, joiden aikana on kaadettu jo runsaasti puita ja purettu muun muassa vanha kirjaston siipirakennus.

Remonttiin on mahtunut monenlaisia käänteitä ja epäilyjen mukaan myös rahaa on kadonnut matkan varrella. Vastikään kävi myös ilmi, että osa puiston putki- ja vesiremontista kaatuu eurooppalaisten veronmaksajien niskaan.

Ilta-Sanomat sai paikalla käyneeltä suomalaiselta valokuvan siitä, mille Monrepos’ssa näytti 18. elokuuta.

Tähän mennessä restauroijat ovat vakuuttaneet suurelle yleisölle, että rappeutumaan päässyt kartanon päärakennus tullaan kunnostamaan vanhoja rakenteita säilyttäen niin tarkkaan kuin mahdollista.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että lupaukset on petetty kaikessa hiljaisuudessa.

Protect812 sivusto kertoo, että puurakenteinen Monrepos’n päärakennus on purettu nyt kokonaan, vaikka sen puolesta oli laadittu suojeluvetoomuksia lukuisiin Venäjän valtiollisiin elimiin. Päärakennuksen säilyttämistä ja vanhojen rakenteiden osaavaa kunnostamista olivat vaatineet niin asiantuntijat kuin tavallinen yleisökin.

– Kartanon päärakennus on purettu sillä tekosyyllä, että vaurioituneet rakenteet uusitaan ja se pystytetään uudelleen pääasiassa uudesta puusta, sivusto kertoo.

Sivuston mukaan niin sanottu ”restaurointi” on tuhonnut jo paljon alkuperäistä puistoa sekä sen rakennuksia barbaarimaisella tavalla. Päärakennuksen purku sinetöi siten alkuperäisten rakennusten tuhon lopullisesti.

– Asiantuntijoiden analyysi ja kommentit tapahtuneesta tulevat myöhemmin. Mutta alkuperäisen ja merkittävän rakennusmuistomerkin historia päättyi joka tapauksessa traagisesti elokuussa 2019 meidän silmiemme edessä, sivuston artikkelissa kuvaillaan.

Paikalliset aktivistit ovat jo aiemmin epäilleet, että kaikki vanhat rakennukset aiotaan purkaa ja niiden tilalle rakennetaan sen jälkeen mahdollisesti vanhan mallin mukaisia uusia kopioita. Esimerkiksi Seura on kirjoittanut aiemmin surullisen kuuluisan remontin käänteistä tässä jutussa. IS:n taustajutun remontin alkuvaiheista voit lukea tästä linkistä.

Katso alla olevalta HSTV:n videolta, miltä Monrepos’ssa näytti vuonna 2015.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?