Polkupyörämurhaaja surmasi tshetsheenimiehen teloitustyyliin keskellä kirkasta päivää Berliinissä – Venäjää arvellaan osallisuudesta

Venäjän hallinto on kiistänyt osallisuutensa Berliinissä viikko sitten tehtyyn tshetsheenikapinallisen murhaan.

Rikospaikkatutkijat paikan päällä.

29.8.2019 21:48

Pyörällä liikkunut murhaaja ampui kahdesti päähän entistä tshetsheenikomentaja Zelimkhan Khangoshvilia, 40, keskellä päivää puistossa Berliinissä viime viikon perjantaina. Poliisi otti pian kiinni epäillyn ampujan, joka paljastui Berliiniin muutama päivä aiemmin saapuneeksi venäläismieheksi.

Murha on herättänyt epäilyjä Venäjän hallinnon käskemästä salamurhasta, ja sitä on verrattu Salisburyn myrkkyiskutapaukseen Britanniassa viime vuonna.

Khangoshvilin kerrotaan toimineen paikalliskomentajana Venäjää vastaan käydyissä Tshetshenian sodissa 1999 ja 2004. Sodan jälkeen Khangoshvili pakeni Georgiaan, jossa hänet yritettiin salamurhata kahdesti. Viimeksi 2015 häneen ammuttiin kahdeksan luotia, mutta Khangoshvili selvisi elossa.

Poliisin tutkijoita paikan päällä.

Khangoshvili toimi Georgian sisäministeriön terrorisminvastaisen yksikön avustajana ja jatkoi Tshetshenian kapinallisten tukemista. Hän oli Venäjän tiedustelupalvelun FSB:n etsimien terroristien listalla.

Khangoshvili oli muuttanut Saksaan kaksi vuotta sitten uskoen olevansa siellä paremmin turvassa. Hän asui Berliinissä salanimen turvin. Hänellä oli viisi lasta.

Murha oli ilmeisesti tarkoin suunniteltu. Murhaaja oli ampunut uhria kahdesti päähän äänenvaimentimellä varustetulla pistoolilla, jonka heitti myöhemmin jokeen.

Silminnäkijät olivat hälyttäneet poliisit, jotka löysivät epäillyn läheisestä pusikosta, jossa mies oli ehtinyt vaihtaa jo ylleen toiset vaatteet ja aikeissa paeta sinne kätkemällään skootterilla. Miehen hallusta löytyi suuri määrä käteistä rahaa.

Berliinin syyttäjätoimiston mukaan Khangoshvilin murhasta epäiltynä on pidätetty 49-vuotias Venäjän kansalainen. Hän oli saapunut Berliiniin vain muutama päivä aiemmin ja hänellä oli lentolippu takaisin Moskovaan.

Poliisi sukeltaa etsien todisteita Spree-joesta.

Epäilty on kiistänyt olevansa vastuussa teosta eikä ole suostunut puhumaan kuulusteluissa. Epäilty on vaatinut saada olla yhteydessä Venäjän suurlähetystöön.

– Tapauksessa (murhassa) ei ole mitään yhteyttä Venäjän hallintoon tai sen viranomaisiin, kertoi Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov keskiviikkona.

Der Spiegelin mukaan Saksan tiedusteluviranomaiset epäilevät vahvasti, että murhan takana voi olla Venäjä.

– Jos paljastuu, että teon takana on Venäjän hallinto, niin meillä on käsissämme toinen Skripali-tapaus, kertoi lehden haastattelema lähde.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?