Ilmastoaktivisti Greta Thunberg lähetti kipakat terveiset Trumpille: ”Hän ei selvästikään tee niin” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg lähetti kipakat terveiset Trumpille: ”Hän ei selvästikään tee niin”

Hurraava väkijoukko odotti Thunbergia New Yorkin venesatamassa.

29.8.2019 1:04 | Päivitetty 29.8.2019 5:29

New Yorkiin saapunut ilmastoaktivisti Greta Thunberg vaatii Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia kuuntelemaan tiedettä.

– Minun viestini hänelle on, että kuuntele tiedettä, ja hän ei selvästikään tee niin, Thunberg sanoi toimittajille pian sen jälkeen, kun oli saapunut New Yorkiin.

Thunberg myös totesi, että sodan luontoa vastaan on loputtava.

– Se on musertavaa ja niin kamalaa. Sitä on vaikea kuvitella. Palot ovat selvä merkki siitä, että meidän on lopetettava luonnon tuhoaminen, Thunberg sanoi, kun häneltä kysyttiin näkemystä Amazonilla riehuvista metsäpaloista.

Greta Thunberg lähetti kipakoita terveisiä Donald Trumpille.­

16-vuotias Greta Thunberg astelemassa maihin vajaan kahden viikon purjehduksen jälkeen.­

Ruotsalainen Thunberg nousi maihin North Cove Marinan venesatamassa Manhattanille myöhään keskiviikkona Suomen aikaa. Vastassa häntä oli toimittajien lisäksi hurraava väkijoukko.

– Greta, Greta, Greta, parisataapäinen kannattajajoukko hurrasi.

Malizia II -alus, jolla Thunberg matkusti Atlantin yli, saapui New Yorkin edustalle jo aiemmin päivällä, mutta alus odotti tuntikaupalla pääsyä tulli- ja passintarkastukseen.

Lentämistä karsastavan 16-vuotiaan Thunbergin matka valtameren yli alkoi noin kaksi viikkoa sitten Englannin Plymouthista. Thunberg matkasi YK:n ilmastohuippukokoukseen, joka järjestetään New Yorkissa syyskuussa.

Thunberg kertoi New Yorkissa, ettei kärsinyt Atlantin ylityksellä merisairaudesta.­

Thunbergia oli vastassa hurrannut väkijoukko.­

Myöhemmin joulukuussa Thunberg osallistuu Pariisin ilmastosopimuksen osapuolikokoukseen Chilessä.

– On järjetöntä, että 16-vuotiaan täytyy matkustaa Atlantin valtameren yli tehdäkseen kantansa selväksi. Tämä ei tietenkään ole jotain, mitä toivon kaikkien tekevän, Thunberg sanoi purjehduksen jälkeen.

Hän kertoi, että merenkäynti oli ollut kovaa ja olot aluksella ahtaat, mutta hän ei kärsinyt merisairaudesta. Ravintona Thunbergilla ja muulla miehistöllä oli pakastekuivattua ruokaa, vessana ämpäri.

Thunberg aikoo osallistua YK:n päämajan edessä pidettävään mielenosoitukseen, mutta kertoi tarvitsevansa ensin lepoa.

Thunberg on aiemmin kertonut, ettei vielä tiedä, kuinka aikoo lopulta palata Eurooppaan.

Perjantaiset koululaisten ilmastolakot aloittanut ja rauhannobelistiksikin ehdolla oleva Thunberg on aiemmin osallistunut lukuisiin tilaisuuksiin eri puolilla Eurooppaa. Matkat hän on tehnyt useimmiten junalla.

Artikkeli päivitetty täydennyksillä kauttaaltaan 29.8.2019 kello 5.30.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?