Bolsonaron ja Macronin kiista eteni henkilö­kohtaisuuksiin – ”Hän antoi puolisostani uskomattoman epäkunnioittavia kommentteja” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Bolsonaron ja Macronin kiista eteni henkilö­kohtaisuuksiin – ”Hän antoi puolisostani uskomattoman epäkunnioittavia kommentteja”

Macron ja Bolsonaro osuivat samaan kuvaan istuessaan vierekkäin Osakan G20-kokouksessa kesäkuun lopulla.

Macron ja Bolsonaro osuivat samaan kuvaan istuessaan vierekkäin Osakan G20-kokouksessa kesäkuun lopulla.

Julkaistu: 27.8.2019 11:19

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro naureskeli Facebookissa kannattajiensa loukkaaville kommenteille Ranskan presidentin puolisosta. Macron kommentoi asiaa maanantaina.

Amazonin metsäpalojen vuoksi kansainvälisen paineen alaiseksi joutunut Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on ollut viime päivinä napit vastakkain Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa. Viimeksi tiistaina Bolsonaron kansliapäällikkö ilmoitti, että Brasilia torjuu G7-maiden palojen sammutukseen tarjoaman avun, jonka myöntämisestä Macron oli edellisenä päivänä ilmoittanut.

Sunnuntaina presidenttien välinen poliittinen kiistely vaikutti siirtyneen henkilökohtaiselle tasolle, kun Bolsonaro naureskeli kannattajiensa Facebook-sivullaan julkaisemille, loukkaaviksi tulkituille viesteille Macronin puolisosta. Asiasta uutisoivat muun muassa CNN ja Washington Post.

Eräs Bolsonaron seuraajista oli kommentoinut tämän päivitystä julkaisemalla meemin, jossa oli kuvat kummastakin presidentistä puolisoineen. Kuvan julkaisemisen tarkoituksena näytti olevan Brigitte Macronin, 67, vertaaminen Bolsonaron vaimoon Michelle Bolsonaroon, 37.

– Ymmärrättekö nyt, miksi Macron jahtaa Bolsonaroa? teksti meemikuvassa kuului.

Bolsonaro reagoi viestiin ilmeisen hyväksyvästi.

– Älä nöyryytä miestä. Kkkkkkk, Bolsonaro vastasi.

K-kirjainten rimpsu on monien brasilialaisten käyttämä, nauramiseen viittaava ilmaisu, jota suomen kielessä voisi vastata vaikkapa ”hahhahhah”.

”Kuvitelkaa, jos minkä tahansa vakavasti otettavan maan presidentti tekisi jotakin tällaista”

Kuvakaappaus kommenteista lähti pian leviämään sosiaalisessa mediassa sekä Ranskassa että Brasiliassa. Sen julkaisi Twitterissä muun muassa suosittu brasilialaiskoomikko Felipe Neto, joka kuvaili kommentteja ”ällöttäviksi ja säälittäviksi”.

– Voitteko käsittää tätä tasoa? Kuvitelkaa, jos minkä tahansa vakavasti otettavan maan presidentti tekisi jotakin tällaista. Olen vakavissani, yrittäkää kuvitella, Neto kirjoitti.

Brasilian presidentinpalatsi ei vastannut uutistoimisto AFP:n kysymykseen siitä, oliko Bolsonaro kirjoittanut Facebook-sivullaan julkaistut viestit itse. Myöskään CNN ei saanut Bolsonaron edustajilta vastausta kommenttipyyntöönsä.

Brigitte Macron Pariisissa viime viikolla.

Brigitte Macron Pariisissa viime viikolla.

Maanantaina Macron kommentoi asiaa, kun toimittajat kysyivät häneltä siitä G7-kokouksen päätöspäivän lehdistötilaisuudessa.

– Hän antoi puolisostani uskomattoman epäkunnioittavia kommentteja – mitä voisin sanoa siitä? Se on surullista. Mutta ennen kaikkea se on surullista hänen itsensä ja brasilialaisten kannalta, Macron sanoi.

Michelle Bolsonaro kuvattuna viime marraskuussa.

Michelle Bolsonaro kuvattuna viime marraskuussa.

– Itse uskon, että brasilialaiset naiset ovat todennäköisesti häpeissään lukiessaan tuollaista presidentiltään. Luulen, että brasilialaiset, jotka ovat mahtavia ihmisiä, häpeävät hieman tuollaista käytöstä. Tunnen suurta ystävyyttä ja kunnioitusta brasilialaisia kohtaan ja toivon, että he saavat hyvin pian presidentin, joka käyttäytyy kuin sellainen, Macron jatkoi.

Macronin, 41, vaalivoiton jälkeen Ranskan presidenttiparin keskinäinen, 24 vuoden ikäero on ollut toistuvasti piikittelyn kohteena sosiaalisessa mediassa. Se on kuitenkin pienempi kuin Bolsonaron, 64, ja hänen puolisonsa 27 vuoden ikäero.

Bolsonaron kannatus laskenut

Amazonin metsäpaloista käydyn keskustelun yhteydessä Bolsonaro on esiintynyt uhmakkaana ja syyttänyt muita valtiojohtajia ja erityisesti Macronia kolonialistisesta asenteesta Brasiliaa kohtaan. Samaan aikaan sekä Brasiliassa että maailmalla on oltu huolissaan ja raivoissaan metsäpalojen leviämisestä sekä Bolsonaron vähättelevänä pidetystä suhtautumisesta niihin.

Mielipidemittaukset viittaavat siihen, että Amazonin metsäpaloilla on ollut negatiivista vaikutusta Bolsonaron kannatukseen. Kuva Rio de Janeirossa Ipaneman rannalla sunnuntaina järjestetystä mielenosoituksesta.

Mielipidemittaukset viittaavat siihen, että Amazonin metsäpaloilla on ollut negatiivista vaikutusta Bolsonaron kannatukseen. Kuva Rio de Janeirossa Ipaneman rannalla sunnuntaina järjestetystä mielenosoituksesta.

Reutersin mukaan viimeiset mielipidemittaukset kertoivat maanantaina Bolsonaron äärioikeistolaisen hallituksen kannatuksen pudonneen helmikuun 38,9 prosentista 29,4 prosenttiin. Tyytymättömyys presidentin henkilökohtaiseen suoritukseen on samassa ajassa kasvanut 28,2 prosentista 53,7 prosenttiin.

Mielipidemittausten perusteella Bolsonaro on pärjännyt kansalaisten silmissä hyvin korruptionvastaisessa taistelussa, turvallisuustilanteen kohentamisessa sekä hallinnon kutistamisessa. Sen sijaan kansalaiset kokevat hänen epäonnistuneen ainakin toistaiseksi terveydenhuollon, koulutuksen ja ympäristönsuojelun saralla.

Tuoreimmat osastosta