Amazonin pelastamiseksi työnnetään rahaa – joukossa Leonardo DiCaprio ja Laurene Jobs: Presidentti Bolsonarolta tyly viesti lahjoittajille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Amazonin pelastamiseksi työnnetään rahaa – joukossa Leonardo DiCaprio ja Laurene Jobs: Presidentti Bolsonarolta tyly viesti lahjoittajille

Julkaistu: 27.8. 8:24

Leonardo DiCaprio ja kaksi muuta hyväntekijää liittyivät Amazonin lahjoittajien pitkään listaan. Bolsonaro on ilmoittanut kansliapäällikkönsä kautta haluttomuutensa vastaanottaa rahaa tai apua.

Hollywood-tähti Leonardo DiCaprion edustama ympäristöjärjestö Earth Alliance lahjoittaa 4,5 miljoonaa euroa työhön Amazonin metsäpalojen alueella.

BBC:n mukaan rahat annetaan paikallisille ryhmille ja yhteisöille, jotka tekevät alueella töitä Amazonin suojelemiseksi.

Brasilian kansallinen avaruustutkimusinstituutti on tiedottanut, että Amazonin sademetsän alueella on ollut tänä kesänä selvästi enemmän tulipaloja kuin aiempina vuosina. Esimerkiksi viime vuonna samaan aikaan paloja oli useita kymmeniä tuhansia vähemmän.

Earth Alliance julkaisi aiheesta tiedotteen kotisivuillaan.

– Amazonin sademetsän tuhoaminen vapauttaa ilmakehään nopeasti hiildioksidia. Se tuhoaa ekosysteemin, joka imee miljoonia tonneja hiildioksidipäästöjä joka vuosi ja on yksi planeettamme parhaita puolustuskeinoja ilmastokriisiä vastaan, tiedotteessa sanottiin.

Earth Alliance on Leonardo DiCaprion, Steve Jobsin lesken Laurene Jobsin ja sijoitusmiljardööri Brian Shethin heinäkuussa perustama järjestö, jonka nimissä tehtiin aloite Amazonin alueen pelastamiseksi ja tukemiseksi.

Leonardo DiCaprio on tehnyt yli 20 vuotta töitä ilmaston hyväksi järjestöjensä kautta. Varietyn mukaan hän on lahjoittanut vuodesta 1998 lähtien yhteensä yli 100 miljoonaa dollaria eli 90 miljoonaa euroa hyväntekeväisyystyöhön.

NASA on julkaissut havainnekuvan metsäpaloista.

NASA on julkaissut havainnekuvan metsäpaloista.

Avaruudesta otetussa kuvassa näkyy laajoja metsäpaloja Novo Progresson alueella.

Avaruudesta otetussa kuvassa näkyy laajoja metsäpaloja Novo Progresson alueella.

Brasilian metsäpalojen tilanne on herättänyt elokuun aikana valtavasti huomiota ympäri maapalloa. Aiheesta keskustellaan viestipalvelu Twitterissä aktiivisesti asiatunnisteella #PrayForAmazonas.

New York Times selventää artikkelissaan, mistä tilanteessa on todella kyse. Lehden mukaan Amazonin alueella on nyt enemmän paloja kuin kertaakaan vuoden 2010 jälkeen.

Sademetsää poltetaan laitumeksi tai pelloksi.

Sademetsää poltetaan laitumeksi tai pelloksi.

Brasilian presidentin Jair Bolsonaron kansliasta ilmoitettiin, ettei maa halua apua palojen sammuttamiseen.

Brasilian presidentin Jair Bolsonaron kansliasta ilmoitettiin, ettei maa halua apua palojen sammuttamiseen.

Sademetsissä ei syty melkein koskaan tulipaloja luonnollisissa olosuhteissa. Brasilialaiset maanviljelijät polttavat sademetsiä ensisijaisesti saadakseen lisää laidunmaita pihvikarjalle ja erityisesti rehusoijan kasvatukseen.

Brasilian presidenttiä Jair Bolsonaroa on syytetty Amazonin tuhosta. Kriitikoiden mielestä Bolsonaro ei ole tehnyt oikeastaan mitään hillitäkseen paloja.

Bolsonaro itse on syyttänyt ympäristöjärjestöjä palojen sytyttämisestä. BBC huomauttaa, että presidentti ei ole esittänyt mitään lähteitä tai todisteita väitteilleen.

G7-maat tarjosivat vastikään 20 miljoonaa euroa tukea Amazonin tilanteen auttamiseksi Brasilialle. G7-maat ilmoittivat maanantaina lähettävänsä sammutuslentokoneita hillitsemään maailman suurimman sademetsän paloja.

Bolsonaron kansliapäällikkö Onyz Lorenzoni kuitenkin ilmoitti, että Brasilia ei halua apua.

Lorenzoni sanoi kärkkäästi, että Macron voi pitää huolen ”oman maansa ja siirtokuntiensa asioista”.

– Arvostamme (tarjousta), mutta ehkäpä nämä varat ovat oleellisempia Euroopan uudelleenmetsittämiseen, Lorenzoni sanoi brasilialaiselle G1-uutissivustolle.