Ensitapaamisen aika: Tämä kaikki yhdistää Donald Trumpia ja Boris Johnsonia

Julkaistu:

Donald Trump kutsui Boris Johnsonia Britannian Trumpiksi, mutta Johnson ei välttämättä tahdo olla Trump. Miehiä yhdistää silti yllättävän monta asiaa.
Britannian tuore pääministeri Boris Johnson ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump tapaavat ensimmäistä kertaa maidensa päämiehinä lauantaina G7-huippukokouksessa Ranskan Biarritzissa. Tapaaminen on samalla ensimmäinen suuri huippukokous, jossa Johnson edustaa Britanniaa pääministerinä.

Vaikutusvaltaisia miehiä on usein verrattu toisiinsa. Kun Boris Johnson valittiin konservatiivien puheenjohtajaksi ja samalla uudeksi pääministeriksi heinäkuun lopussa, Trump onnitteli Johnsonia verraten häntä itseensä:

– Britannian Trump, he sanovat. He kutsuvat häntä Britannian Trumpiksi, ja ihmisten mukaan se on hyvä asia. He pitävät minusta siellä. Tämä on, mitä he halusivat. Tämä on, mitä he tarvitsevat. Hän saa asioita aikaan. Boris on hyvä, Trump sanoi.


Lontoon pormestarina toimiessaan Johnson on taas lohkaissut, ettei uskalla mennä New Yorkiin, sillä siellä voi törmätä Donald Trumpiin.

Vallakkaat miehet ovat monella tapaa samanlaisia: on kuuluisa vaalea tukka ja monia kohulausuntoja – mutta aivan samasta puusta veistettyjä miehet eivät ole.

Äveriäs perhetausta yhdistää

Molemmat ovat syntyneet New Yorkissa: Trump 1946 ja Johnson 18 vuotta myöhemmin 1964. Vauraiden perheiden vesat kävivät kumpainenkin yksityiskouluja.


Johnsonin isä työskenteli EU:n komissiossa, joten perhe muutti Brysseliin. Johnson puhuu sujuvan ranskan lisäksi italiaa sekä saksaa – Trump vain englantia. Johnson kävi kuuluisaa Etonin eliittisisäoppilaitosta, josta tie jatkui Oxfordin yliopistoon opiskelemaan kirjallisuutta.

Trump opiskeli kauppatieteitä Pennysylvanian yliopistossa, joka on yksi kahdeksasta Ivy League -huippukorkeakoulusta Yhdysvaltain itärannikolla. Valmistuttuaan Trump alkoi työskennellä isänsä kiinteistöyrityksessä, jonka hän otti johtaakseen 1971.


Median osaavia poliitikkoja

Ennen poliittista uraansa Johnson työskenteli toimittajana ja EU-kirjeenvaihtajana. Hän sai potkut maineikkaasta The Timesista, koska hän oli väärentänyt haastateltavan sitaatteja. Myös Trump tuntee media-alan hyvin, koska hän on toiminut televisiossa tuottaen ja juontaen Diiliä. Hän on myös julkaissut useita kirjoja.

Johnson nousi kansanedustajaksi vuonna 2001 ja siirtyi kahden kauden jälkeen Lontoon pormestariksi. Hän toimi suurkaupungin pormestarina kahdeksan vuotta, kunnes siirtyi 2016 takaisin parlamenttiin. Hän toimi ulkoministerinä Theresa Mayn hallituksessa mutta erosi viime vuonna kesken kauden.


Donald Trump on lahjoittanut rahaa republikaaneille, demokraateille ja Yhdysvaltojen reformipuolueelle ja ollut aikoinaan kaikkien kolmen jäsen, mutta muuten hänellä ei ollut poliittista kokemusta ennen presidentinvaalikampanjaansa.

Johnson tunnetaan EU-skeptikkona, joka haluaa ajaa maan unionista vaikka ilman sopimusta. Hän kampanjoi brexitin puolesta osin valheellisilla argumenteilla muun muassa EU-jäsenmaksun suuruuden osalta.

Myös Trumpin lausunnot ovat ajoittain pohjanneet vääriin tietoihin. The Washington Postin faktantarkistusanalyysin mukaan Trump on antanut lausunnoissaan väärää tietoa jo yli 12 000 kertaa astuttuaan presidentiksi syksyllä 2016.

Rajat kiinni

Trump on myös ajanut hyvin Amerikka-keskeistä politiikkaa, halunnut sulkea rajat ja ollut valmis kauppasotaan muun muassa Kiinan kanssa. G7-kokousta ennen Yhdysvallat ja Ranska ovat nokitelleet Ranskan niin sanotusta digiverosta, joka iskisi moneen yhdysvaltalaiseen yritykseen. Trump on kaavaillut viiniveroa ranskalaisjuomille.

Johnson ei kuitenkaan ole yhtä äärimmäinen suljettujen rajojen kannattaja, vaikka haluaakin maan pois Euroopan unionista. Pääministerinä hän on muun muassa luvannut ajaa parempia oloja puolelle miljoonalle paperittomalle maahanmuuttajalle.


Miesten poliittinen linja eroaa muutoinkin: Trump muun muassa vastustaa aborttia ja Johnson on kannattaa oikeutta aborttiin.

Kokeneita aviomiehiä

Molempien miesten elämässä on ollut monia naisia, häitä ja eroja. Trumpilla on viisi lasta kolmesta avioliitosta, Johnsonilla neljä lasta pitkästä avioliitostaan Marina Wheelerin kanssa. Lisäksi Johnsonilla on ainakin yksi salasuhteessa syntynyt lapsi.


Trumpin rinnalla alttarilla on seissyt tshekkiläinen ex-malli Ivana Trump (avioliitossa 1977–1991), näyttelijä Marla Maples (1993–1997) sekä nykyinen vaimo Melanie, joka sanoi Floridan Palm Beachilla tahdon vuonna 2005.


Johnson ja hänen silloinen vaimonsa Wheeler ilmoittivat viime syyskuussa eroavansa 25 vuoden jälkeen. Virallisesti avioero ei ole vielä voimassa. He menivät naimisiin vain viikkoja Johnsonin ensimmäisen avioliiton Allegra Mostyn-Owenin kanssa päättymisen jälkeen.

Nyt Johnson asuu avovaimonsa Carrie Symondsin kanssa virka-asunnossa Downing Street 10:ssä. Heillä on ikäeroa 22 vuotta, Trumpin pariskunnalla taas 23 vuotta.

Naisskandaaleissa keitettyjä

Avioliittojen sivussa molemmat miehet ovat joutuneet skandaaleihin muista naissuhteista. Johnsonin ja Wheelerin liitto oli myrskyisä, ja Johnson muutti yhteisestä kodista kahdesti pettämisskandaalien vuoksi. Toisesta suhteesta syntyi tyttövauva, ja Johnsonilla väitetään olevan toinenkin salasuhteesta syntynyt lapsi.

Trumpin suhde Marla Maplesiin tuli julki vuosia ennen kuin edellinen avioliitto päättyi. Presidenttikaudella on puitu suhdetta pornotähti Stormy Danielsiin, jolle Trumpin asianajajan ja viestintäpäällikön tiedetään maksaneen hiljentämismaksuja 130 000 dollarin edestä. Vaitonaisuudesta on maksettu 150 000 dollaria myös Playboy-malli Karen McDougalille.


Huipputapaaminen Biarritzissa

Trump on huippukokouksen alla kertonut, että olisi valmis tukemaan Venäjän ottamista takaisin huippukokoukseen, jonka nimi olisi tuolloin taas G8. Nimen G tulee sanasta group eli ryhmä. G7:ssa on koolla vaikutusvaltaisia teollisuusmaiden johtajia, jotka keskustelevat talous- ja ulkopoliittisista asioista vuosittain. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on sanonut, että esille otetaan myös Brasilian metsäpalot.

Paikalla ovat Trumpin, Johnsonin ja Macronin lisäksi Kanadan pääministeri Justin Trudeau, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Japanin pääministeri Shinzō Abe sekä Italian tällä viikolla eropyyntönsä antanut pääministeri Giuseppe Conte.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt