Riitaisa G7 haluaa lähettää selvän viestin Brasilialle metsäpalojen taltuttamisesta

Julkaistu:

G7
Asiantuntijan mukaan kokouksen teemat ovat erittäin vaikeita.
Lauantaina alkaneessa G7-kokouksessa oli yksi aihe ylitse muiden: Brasilian metsäpalot ja ne mahdolliset konkreettiset painostustoimet, joihin maata kohtaan ryhdytään, jos se ei saa paloja hallintaan. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ehättikin jo ennen avajaisia kannattamaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ideaa EU:n ja Etelä-Amerikan Mercosur-maiden välisen kauppasopimuksen jäädyttämisestä.

– On vaikea kuvitella harmonista ratifiointiprosessia Euroopan maissa niin kauan kuin Brasilian hallitus sallii maapallon vihreiden keuhkojen tuhoamisen, Tusk kommentoi.

Hän sanoi myös, että EU on valmis tarjoamaan taloudellista apua Amazonin tulipalojen torjumiseksi.

Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n EU- ja kauppapolitiikan johtajan Taneli Lahden mukaan G7 tulee lähettämään Brasilialle vahvan poliittisen viestin.

– Kaikki G7-maat odottavat, että metsäpalot saadaan hallintaan ja niitä ei ainakaan yllytetä, Lahti sanoi STT:n haastattelussa.

Lahti muistutti kuitenkin, että kauppapoliittisia keinoja tulisi käyttää varovaisesti ja harkiten.

– Niin kuin on nähty, yhtäkkiä on tullut suosituksi pelata kauppapolitiikan välineillä ja käyttää vastatulleja ja tuonnin esteitä. Sen seuraus on ollut aika nopeasti, että talouskasvu hidastuu äkkijarrutuksella, kauppa hidastuu ja ihmisten hyvinvointi kärsii.

– Näiden seuraukset tuntuvat myös meillä Suomessa talouden näkymissä.

”Tuskin tulee historiaan unohtuva kokous”

Kokouksen muita teemoja ovat taistelu eriarvoisuutta vastaan, kansainvälinen turvallisuustilanne ja ilmastonmuutos.

Ennen kokousta Macron tapasi perjantaina Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarifin. Macron yrittää liennyttää Yhdysvaltojen ja Iranin suhteita, jotka tulehtuivat Yhdysvaltojen lähdettyä Iranin ydinsopimuksesta.

Lahden mukaan kaiken kaikkiaan edessä on erittäin haasteellinen G7-kokous. Kysymyksiä herättävät muun muassa Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Britannian pääministeri Boris Johnsonin toiminta sekä suhteet muihin G7-johtajiin.

– Vaikea kuvitella, että tästä tulisi lattea ja historiaan unohtuva G7-kokous, Lahti sanoi.

G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Saksa, Ranska, Italia ja Japani. Macronin ja Merkelin lisäksi paikalla ovat myös muun muassa Trump, Johnson ja Kanadan pääministeri Justin Trudeau.

Lisäksi kokoukseen osallistuu useiden muiden valtioiden ja kansainvälisten järjestöjen edustajia, muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Tusk.

Ryhmä tunnettiin aiemmin nimellä G8, mutta Venäjä potkittiin ulos vuonna 2014 Krimin valtauksen takia. Aiemmin tällä viikolla Trump kuitenkin väläytti ajatusta, että Venäjä otettaisiin takaisin ryhmään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt