Uutinen Suomen rajusta ehdotuksesta leviää maailmalla – Brasilian presidentti puolustautui uhmakkaasti tv-puheessa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Uutinen Suomen rajusta ehdotuksesta leviää maailmalla – Brasilian presidentti puolustautui uhmakkaasti tv-puheessa

Julkaistu: 24.8.2019 3:52

Valtiovarainministeri Mika Lintilän ehdotus brasilialaisen lihan tuonnin mahdollisesta kiellosta EU-maihin on uutisoitu näyttävästi ympäri maailman.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro puolusti yöllä Suomen aikaa pitämässään tv-puheessa maansa toimia Amazonin sademetsäalueella riehuvien tulipalojen torjunnassa.

Bolsonaro sanoi lähettävänsä sotilaita asianmukaisin varustein auttamaan tuhansien metsäpalojen sammutustöissä. Puheessaan hän syytti edellisvuosia huomattavasti suuremmasta metsäpalojen määrästä tavallista kuivempaa säätä.

Presidentin mukaan Brasilian hallitus on hyvin tietoinen tilanteesta ja suhtautuu ympäristörikoksiin samalla tavalla kuin muuhunkin rikollisuuteen. Tuhoisista metsäpaloista suuren osan on sanottu olevan tarkoituksella sytytettyjä, sillä brasilialaisten viljelijöiden ja karjankasvattajien tapana on raivata lisää peltoalaa metsää polttamalla.

Palomiehet yrittivät sammuttaa metsäpaloa Brasilian Porto Velhosin alueella 18. elokuuta.

Palomiehet yrittivät sammuttaa metsäpaloa Brasilian Porto Velhosin alueella 18. elokuuta.

Bolsonaroa itseään on syytetty viljelijöiden rohkaisemisesta laittomiin hakkuisiin ja metsän polttamiseen. Presidentti on aiemmin vähätellyt tilannetta, sanoen metsäpalojen kuuluvat normaaliin kaskikauteen. Tv-puheessaan Bolsonaro totesi maan pohjoisosan tilanteesta leviävän väärää tietoja, ja sanoi ettei se auta ratkaisujen löytämisessä.

Bolsonaro piti puheensa sen jälkeen, kun Amazonin metsien tilanne nousi laajan kansaivälisen huolen ja arvostelun kohteeksi. Ranskassa viikonloppuna kokoustavat G7-maat aikovat päättää toimista, joilla Brasilia saataisiin puuttumaan Amazonin metsätuhoihin. Ranskan presidentti Emmanuel Macron väläytti yhtenä keinona EU:n ja Mercosur-maiden välisen kauppasopimuksen jäädyttämistä.

Amazonin metsäpalot ovat saaneet mielenosoittajat liikkeelle ympäri maailmaa.

Amazonin metsäpalot ovat saaneet mielenosoittajat liikkeelle ympäri maailmaa.

Suomen valtiovarainministeri Mika Lintiltä taas esitti perjantaina, että Amazonin metsien kiihtyvän häviämisen vuoksi Suomen ja EU:n tulisi harkita brasilialaisen lihan tuonnin kieltämistä kokonaan. Suomen mielipiteellä on runsaasti painoarvoa, sillä maa toimii kuluvan puolivuotiskauden EU:n puheenjohtajamaana.

Tv-puheessaan presidentti vaati, ettei Amazonin paloilla perusteltaisi Brasiliaa vastaan kohdistettavia toimia. Kommentillaan Bolsonaro mahdollisesti viittasi sekä Suomen ehdotukseen että muihin Brasilian ja EU:n kauppasopimuksen suunniteltuun jäädyttämiseen.

– Metsäpaloja on joka puolella maailmaa, eikä tätä voida käyttää verukkeena mahdollisille kansainvälisille sanktioille, Bolsonaro sanoi puheessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

Suomen varoitus sai huomiota

Suomen Brasilian hallinnolle esittämä varoitus on uutisoitu laajasti ympäri maailmaa, ja Lintilän kommentteihin tarttuivat muun muassa isot kansainväliset uutistoimistot Reuters ja AFP. Euroopassa asiasta kertoo esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Brasiliassa asiasta kertoi muun muassa maan suurimpiin sanomalehtiin kuuluva Estadão. Yhdysvalloissa Suomen ukaasia käsittelee esimerkiksi kaapelikanava CNN kommentissaan, jossa Amazonin metsien katoamisen syyksi mainitaan maailmanlaajuisen lihankulutuksen kasvaminen.

Suomen asettama tuontikielto ei Brasiliaa paljon hetkauttaisi, sillä pienen maan tuomasta lihasta alle prosentti tuli viime vuonna Brasiliasta. Koko EU:ta koskeva kielto olisi sen sijaan vakavampi isku, sillä Brasilia on tuonut EU:n alueelle viimeisen kymmenen vuoden aikana vuosittain noin 120 000 tonnia lihaa.

Brasilian merkitys EU:n lihantuottajana on lisäksi ollut kasvussa. Perjantaina Brasilian lihantuotantojärjestö Abiec arvioi, että tuonnin odotetaan kasvavan noin kymmenellä prosentilla tämän vuoden aikana.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on syyttänyt EU:ta maansa sisäisiin asioihin puuttumisesta.

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on syyttänyt EU:ta maansa sisäisiin asioihin puuttumisesta.

Brasilian ja Ranskan johtajan ajautuivat sanasotaan asiasta jo aiemmin loppuviikosta. Macronin presidentinkanslian mukaan Bolsonaro on valehdellut luvatessaan aiemmin sitoutua ilmastomuutoksen torjumiseen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen tähtääviin tavoitteisiin.

Bolsonaro taas haukkui EU:n toimet ja syytti Macronia kolonialistiksi, joka haluaa puuttua Brasilian sisäisiin asioihin.

Tuoreimmat osastosta