Wikileaks-asiantuntija katosi mystisesti Norjassa – poliisi kertoo nyt mitä tapahtui

Julkaistu:

Hollantilaismiehen katoaminen synnytti verkossa useita salaliittoteorioita.
Tietovuotosivusto Wikileaksin tietoturva-asiantuntijana työskennellyt hollantilainen Arjen Kamphuis, 47, katosi vuosi sitten ollessaan matkalla Pohjois-Norjassa. Kamphuis nähtiin viimeisen kerran 20. elokuuta 2018 ollessaan poistumassa hotelliltaan Bodössä, josta hänen oli ollut tarkoitus matkustaa junalla Trondheimiin.

Kolme viikkoa myöhemmin paikallinen kalastaja löysi Kamphuisille kuuluvia tavaroita vuonosta noin 50 kilometrin päästä Bodösta. Samalta alueelta löydettiin myös hylätty kajakki.

Katoaminen synnytti nopeasti sosiaalisessa mediassa erilaisia teorioita, joiden mukaan CIA ta Venäjä olisivat sekaantuneet asiaan tai että Kamphuis olisi lavastanut katoamisensa suorittaakseen salaista tehtävää Wikileaksin perustajalle Julian Assangelle.


Uutistoimisto AFP:n mukaan perjantaina Norjan poliisi kuitenkin tiedotti varmistaneensa Kamphuisin kuolinsyyksi kajakkionnettomuuden. Miehen ruumista ei ole onnistuttu löytämään, mutta poliisi kertoi tietävänsä varmasti mitä Kamphuisille tapahtui.

– Poliisi on tullut siihen johtopäätökseen että herra Kamphuis joutui todennäköisesti onnettomuuteen illalla elokuun 20. päivänä 2018 ollessaan melomassa Skjerstadin vuonossa muutama kilometri pohjoiseen Rognanin kylästä Nordlandin piirikunnassa pohjoisessa Norjassa, ja katosi sen seurauksena mereen, poliisi kertoi lausunnossaan.

Myös Wikileaks kutsui viime vuonna Kamphuisin katoamista ”omituiseksi”. Mysteeri syveni, kun Kamphuisiin liitettyn matkapuhelimen havaittiin 30. elokuuta ottaneen yhteyden tukiasemaan, joka sijaitsee Stavangerissa 1600 kilometrin päässä Bodösta.

Perjantaina poliisi kertoi kahden itäeurooppalaisen rekkakuskin löytäneen Kamphuisin matkapuhelimen, tietokoneen ja muita tavaroita ollessaan kalastamassa, ja ottaneen ne mukaansa.

– Poliisilla ei ole syytä uskoa että rekkakuskit olisivat millään tavalla osallisia Kamphuisin katoamiseen, lausunnossa todettiin.