Oranssina hehkuva yötaivas, korkeat savupylväät ja grillihiilten käry – Reutersin toimittaja autoili Amazonin metsäpalojen keskellä

rac

Julkaistu:

Brasilia
Neljä vuotta seudun yllä pienkoneellaan liikkunut lentäjä kuvailee palotilannetta pahimmaksi, jonka hän on nähnyt.
Amazonin sademetsissä roihuavat maastopalot huolestuttavat ja raivostuttavat ihmisiä ympäri maailmaa. Ilmasta käsin otetuissa kuvissa näkyy, kuinka liekit nielevät laajoja viidakkoalueita ja paloista lähtöisin oleva savu erottuu selvästi myös satelliittikuvissa.

Reuters kertoo artikkelissaan, miltä paloalueella näyttää maanpinnan tasolta katsottuna. Uutistoimiston toimittaja Jake Spring on kulkenut viikon kuluessa autolla useaan otteeseen noin 30 kilometrin pituisella tieosuudella, joka kulkee Trans-Amazonian-valtatiellä Humaitan ja Labrean kaupunkien välillä Brasilian Amazonasin osavaltiossa.
  • Kuvamateriaalia matkan varrelta on nähtävissä yllä olevalla videolla.
Samalla hän on todistanut, kuinka tuli syö tietään läpi vehreän viidakon, jättäen jälkeensä karrelle hiiltyneen maan.


Spring kuvailee artikkelissaan, kuinka yötaivas hehkuu tummankeltaisena, vaikka valonlähteitä ei ole lähimaillakaan. Ilmassa tuntuu palavan puuhiilen tuoksu, joka tuo mieleen grillaamisen.
Päiväaikaan normaalisti polttavan kuumana paahtava aurinko peittyy tiheän ja harmaan savuverhon taakse. Kymmenien metrien korkeuteen ylettyviä, paksuja savupylväitä nousee sieltä täältä viidakosta.

Kyseessä on vain yksi monista Amazonin alueella roihuavista maastopaloista.


– Savu on kaikki, mitä näet. Ennen ei ollut näin, kertoo alkuperäiskansan yhteisössä valtatien läheisyydessä asuva Thiago Parintintin, 22, osoittaen sormellaan horisonttiin.

Ohi on juuri ajanut kovalla vauhdilla Brasilian maastopaloviranomaisten logoa kantava keltainen kuorma-auto. Ympäristönsuojeluun liittyvän koulutuksen saanut Thiago syyttää Amazonin alueella lisääntyvää kehitystä siitä, että se on tuonut mukanaan maatalouden ja metsäkadon.

Niillä on kerrottu olevan suora yhteys maastopalojen syttymiseen, sillä uutta peltoa raivataan kaskeamalla.


Tulipalot saavat alkunsa kuivalla kaudella kuivaneesta aluskasvillisuudesta. Vähitellen kytevä kasvillisuus roihauttaa liekkeihin ylemmät kasvillisuuden kerrokset kuten puiden vihreät oksistot.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun näen tämän olevan tämän kaltaista, kertoo nousuun valmistautuva pienkoneen lentäjä Gabriel Albuquerque, joka asuu Rondonian naapuriosavaltiossa sijaitsevassa Porto Velhossa.


Hän on lentänyt seudulla pienellä propellikoneellaan neljän vuoden ajan, eikä palotilanne on ollut tuona aikana kertaakaan yhtä paha. Taivaalta katsottuna näkyy, kuinka paloalueiden koko vaihtelee pienistä ”taskuista” jalkapallokenttää laajempiin läntteihin.

Palolänttien koon arvioimista vaikeuttaa kuitenkin tulen ”etulinjassa” tupruava paksu savu, jonka taakse ei tahdo nähdä.

– Välillä savu on niin tiheää, että metsä itsessään vaikuttaa kadonneen, Spring kirjoittaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt