Ranska vastustaa EU-Mercosur-kauppasopimusta Brasilian ilmastopolitiikan vuoksi – Macron syyttää Bolsonaroa valehtelemisesta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ranska vastustaa EU-Mercosur-kauppasopimusta Brasilian ilmastopolitiikan vuoksi – Macron syyttää Bolsonaroa valehtelemisesta

Kansainvälinen paine Brasilian presidenttiä Jair Bolsonaroa kohtaan on kasvanut Amazonin maastopalojen jatkuessa.

Kansainvälinen paine Brasilian presidenttiä Jair Bolsonaroa kohtaan on kasvanut Amazonin maastopalojen jatkuessa.

Julkaistu: 23.8.2019 17:06

Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on syyttänyt ympäristö- ja kansalaisjärjestöjä ”ympäristöpsykoosin” lietsomisesta.

Ranska ilmoittaa vastustavansa EU:n ja Mercosur-maiden välistä kauppasopimusta Brasilian ilmastopolitiikan takia.

Brasiliassa hallitsemattomat metsäpalot aiheuttaneet laajoja tuhoja Amazonin sademetsissä. Maan presidentti Jair Bolsonaro on puolestaan syyttänyt ympäristö- ja kansalaisjärjestöjä ”ympäristöpsykoosin” lietsomisesta.

Brasilia kuuluu Argentiinan, Paraguayn ja Uruguayn ohella Mercosurin kauppa-alueeseen. Unionin ja Mercosurin neuvottelut kestivät 20 vuotta. EU-maat päättävät, ratifioidaanko sopimus ja pannaanko se täytäntöön.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan Bolsonaro valehteli hänelle Osakan G20-maiden kokouksessa heinäkuussa.

– Brasilian viime viikkojen suhtautumisen perusteella presidentti voi tulla ainoastaan siihen johtopäätökseen, että presidentti Bolsonaro valehteli hänelle Osakan kokouksessa, sanoi presidenttikanslian edustaja.

Edustajan mukaan Brasilian viime viikkojen toiminta ja kommentit osoittavat, ettei Bolsonarolla ollut aikomustakaan kunnioittaa ilmastonmuutokseen liittyviä velvoitteita sen paremmin kuin ryhtyä konkreettisiin toimiin biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Bolsonaron mukaan Macronin puheet ja Brasilian sisäpolitiikkaan puuttuminen ovat kolonialismia, jolle ei nykyisin pitäisi olla sijaa. Torstaina Bolsonaro sanoi puheessaan, että maat, jotka lahjoittavat rahaa Amazonin suojelemiseksi eivät tee sitä hyväntekeväisyydestä, vaan ”puuttuakseen Brasilian suvereniteettiin”.

Tuoreimmat osastosta