rac

Olga Misik, 17, nousi Venäjän mielenosoitusten symboliksi – tällainen on hänen tarinansa

Julkaistu:

Onko 17-vuotias Olga todella niin vaarallinen, että hänet pitää ottaa kiinni viidesti Venäjän mielenosoituksissa?
Venäjällä kuohuu, kun liberaali oppositio osoittaa mieltään Moskovan paikallisvaalien ehdokkaiden hylkäämisiä vastaan. Asiantuntijoiden mukaan syynä mielenosoituksiin on syvempi turhautuminen poliittiseen järjestelmään, jonka ei enää edes teeskennellä olevan demokraattinen.

Myös aneeminen talous harmittaa venäläisiä, ja mielenosoitukset ovatkin olleet suurimpia vuoden 2012 jälkeen.

Silmiinpistävintä on ollut Venäjän viranomaisten poikkeuksellisen kovakourainen reaktio: poliisi on pidättänyt ja pamputtanut ihmisiä väitetysti täysin ilman provosointia. Sekä Yhdysvallat, EU että ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneet protestoijien kohtelun, ja mielenosoitukset nostettiin esiin myös presidentti Vladimir Putinin vierailuilla Ranskaan ja Suomeen tällä viikolla.

– Jos mielenosoituksille ei ole lupaa, järjestysviranomaiset reagoivat niihin kuten missä tahansa muualla maailmassa, Putin kuittasi Helsingissä keskiviikkona.
Opposition mukaan lupaa ei tarvita, koska Venäjän perustuslaki takaa oikeuden osoittaa mieltä.

Ranskan-vierailulla Putin totesi, että Venäjä ei halua Ranskan ”keltaliivien” tapaisia mielenosoituksia Moskovaan. Vertailu keltaliiveihin ontuu, sillä venäläismielenosoittajat ovat olleet pääosin korostetun rauhallisia.

Vladimir Putin kommentoi mielenosoituksia myös vieraillessaan Suomessa keskiviikkona:

Yhdeksi Venäjän mielenosoitusten symboleista onkin noussut nuori, aikuisuuden kynnyksellä oleva nainen, joka alleviivasi kansalaisoikeuksia häkellyttävällä tavalla heinäkuussa. Hän on samalla esimerkki siitä, miten mielenosoittajia voidaan Venäjällä kohdella.

Olga Misik, 17, luki Venäjän perustuslakia uhkaavan poliisirintaman edessä istuen, ja epäsuhta kirvoitti pian vertailuja jopa kuuluisaan kuvaan kiinalaismiehestä vastustamassa panssarivaunuja Tiananmenin verilöylyn alla 1989.


Päivä, jolloin Misikistä tuli kuuluisa, oli 27. heinäkuuta.

Nuori nainen oli saapunut Moskovan keskustaan mielenosoitukseen, ja hän kertoi Meduza-uutissivustolle joutuneensa eroon kavereistaan. Poliisit nähtyään hän alkoi lukea Venäjän perustuslakia, erityisesti kohtaa, jossa säädetään kansalaisten ”oikeudesta kokoontua ja järjestää rauhanomaisia mielenosoituksia”.

– Ihmiset hiljenivät yhtäkkiä ja sitten he alkoivat taputtaa ja pyysivät, että luen lisää. Sitten tulivat kuvaajat, nainen kertasi Meduzalle.

– Kun mellakkapoliisit työnsivät mielenosoittajia pois, istuuduin maahan ja aloin uudelleen lukea perustuslaillisia oikeuksiamme ... Painotin, että täällä tapahtuu laittomia, että perustuslailla on suurin lainvoima, eivätkä muut lait saa olla sen kanssa ristiriidassa.

Hän viittasi päätökseen tulkita mielenosoitukset luvattomiksi, millä perusteella poliisi on käyttänyt voimaa niiden hajottamiseksi.

– Halusin muistuttaa heille (poliiseille) että me olemme täällä rauhanomaisin tarkoituksin, mutta he eivät.

Misik istumassa taustalla häälyvän kypäräpäisen poliisirintaman edessä korosti tätä vastaansanomattomasti.

Kyseisenä päivänä jopa tuhannen ihmisen on kerrottu joutuneen pidätetyksi.


Pian alkoivat myös Misikin ongelmat.

Kun hän poistui paikalta ja suuntasi metrolle, hänet otettiin kiinni. Vasta seuraavana aamuna 12 tunnin kiinnioton jälkeen hänen vapautettiin äitinsä huostaan. Sosiaaliviranomaiset ovat Misikin mukaan vierailleet perheen luona, ja hänelle on luvassa ainakin sakkoja luvattomaan mielenosoitukseen osallistumisesta.

Misik on vapaalla jalalla, vaikka hänet on otettu kiinni tiettävästi ainakin viidesti. Toisin on joidenkin muiden mielenosoittajien, joita uhkaa jopa kahdeksan vuoden tuomio.

Alaikäisyys ja Misikin nousu eräänlaiseksi symbolihahmoksi on saattanut toistaiseksi suojata häntä kovemmilta toimilta.

New York Timesin mukaan Misik otettiin viimeksi kiinni Arbatin kävelykadulla viime lauantaina. Hänet päästettiin nopeasti vapaaksi, kun väkijoukko alkoi huutaa rytmikkäästi hänen nimeään.


Olga Misik on myös esimerkki ristiriidoista, joita Putinin valtakausi on saattanut synnyttää venäläisperheisiin.

Hänen vanhempansa vastustavat hänen aktivismiaan ja ovat hermostuneita, mutta eivät ole onnistuneet estämään hänen matkojaan Moskovaan. Perhe asuu Voskresenskin esikaupungissa vajaan sadan kilometrin päässä Moskovan keskustasta.

– En voi totella vanhempiani tässä. Oikeudenmukaisuus on paljon tärkeämpää, Misik sanoi Meduzalle.

– Olisi typerää ajatella, että mielenosoituksissa olisi kyse vain vapaista vaaleista tai ehdokkaiden hylkäämisistä. Niissä on kyse perustuslaillisista oikeuksista, joita ei kyseenalaistettaisi demokraattisessa valtiossa.

Misikin mukaan hänen isänsä ajattelee toisin. Isä kannattaa Putinia ja ihailee Stalinia.

 

Olisi typerää ajatella, että mielenosoituksissa olisi kyse vain vapaista vaaleista tai ehdokkaiden hylkäämisistä. Niissä on kyse perustuslaillisista oikeuksista, joita ei kyseenalaistettaisi demokraattisessa valtiossa.

Misik on kertonut BBC:lle kiinnostuneensa politiikasta jo varhain ja seuranneensa eläkeuudistuksen vastaisia mielenosoituksia sosiaalisesta mediasta viime vuonna. Kesäkuussa hän lähti ensi kertaa itse kaduille, kun toimittaja Ivan Golunov oli pidätetty tekaistuiksi epäiltyjen huumesyytteiden nojalla.

Misik sanoo olevansa poliittisesti puolueeton, mutta arvostavansa esimerkiksi oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin korruptionvastaisia tutkimuksia.

Venäjän viranomaisten kovaa reaktiota mielenosoituksiin on selitetty sillä, että vallanpitäjät ovat epävarmoja omasta asemastaan eikä oppositiolle haluta antaa minkäänlaista liikkumatilaa.


Kokemansa perusteella myös Olga Misik on muodostanut kuvan kotimaansa tilanteesta.

– Venäjä on äärimmäisen epävakaa tällä hetkellä, hän sanoi BBC:lle.

– Viranomaiset ovat todella peloissaan, jos he keskittävät voimia eri puolilta maata jahdatakseen rauhanomaisia mielenosoittajia.

Uuden poliittisen aktivisminsa ohella Misikillä on vakaa tulevaisuuden suunnitelma, sillä syyskuussa hänen on määrä aloittaa journalismin opinnot Moskovan yliopistossa.

Pitkä lista pidätettyjä

Venäjän mielenosoituksissa kovia kokeneiden lista on kasvanut tasaiseen tahtiin protestien jatkuessa. Seuraavassa tunnetuimpia tapauksia.

Ilja Jashin: Moskovan paikallisvaalien ehdokkuuden menettänyt tunnettu oppositiohahmo istuu tällä hetkellä vankilassa jo neljättä perättäistä 10 päivän tuomiotaan. Jashin on kolme kertaa päässyt vapaaksi, mutta hänet on pidätetty välittömästi uudelleen, koska hän on kehottanut ihmisiä osoittamaan mieltään.

Jegor Zhukov: 20-vuotias tunnettu tubettaja ja opiskelijapoliitikko on yksi niistä, joita uhkaa pitkä vankeustuomio ”joukkolevottomuuksien” järjestämisestä. Todisteena on video, jolla hänen nähdään viittovan käsillään väkijoukossa. Syyttäjien mukaan hän ohjasi joukkoja, puolustuksen mukaan hän yritti vain saada ihmiset pois ajotieltä.

Daria Sosnovskaja: Tavallisena kansalaisena mielenosoituksiin osallistunut 26-vuotias nainen nousi kuuluisaksi, kun poliisi kumautti häntä nyrkillä voimalla vatsaan kameroiden edessä. Naista uhkaa sakot luvattomaan mielenosoitukseen osallistumisesta. Viranomaiset tutkivat poliisin toimintaa.

Ljubov Sobol: Mielenosoituksen johtohahmoksi noussut poliitikko meni syömälakkoon, kun hänen ehdokkuutensa vaaleissa hylättiin. Hän järjesti myös istumalakon vaalikomission tiloissa, josta hänet kannettiin sohvan kera ulos ja pidätettiin. Hän lopetti syömälakon, kun hänen niinikään syömättä olleen avustajansa terveys heikkeni. Avustaja on yksi niistä, joita uhkaa pitkä vankeus.

Olga ja Dmitri Prokazov: Moskovalaispariskunta uhkaa menettää vuoden ikäisen lapsensa huoltajuuden, koska heidän syytetään asettaneen lapsen vaaraan. Todisteena on video, jossa Dmitri antaa lapsen vaimonsa serkun Sergei Fominin syliin kesken mielenosoituksen. Fomin on yksi ”joukkolevottomuuksien” järjestämisestä syytteessä olevista, ja syytteen mukaan Fomin yritti paeta viranomaisilta tekeytymällä viattomaksi lapsen avulla.