Pikkulapsensa tiukalle vegaaniruokavaliolle pistäneet australialais­vanhemmat saivat tuomion – 1,5-vuotias otettiin huostaan järkyttävässä kunnossa

Julkaistu:

Puolitoistavuotias lapsi muistutti kolmen kuukauden ikäistä vauvaa vanhempien tiukan vegaaniruokavalion seurauksena.
Pikkulapsensa äärimmäiselle vegaaniruokavaliolle pistäneet 32- ja 34-vuotiaat vanhemmat tuomittiin torstaina Australian oikeudessa 18 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 300 tunnin yhdyskuntapalveluihin, kertovat useat amerikkalaiset ja australialaiset tiedotusvälineet.

Nyt kolmevuotias tyttö otettiin huostaan maaliskuussa vuonna 2018, kun lapsen äiti soitti ensiapuun vauvan saaman kohtauksen takia. Tuolloin terveysviranomaiset huomasivat lapsella vakavia terveysongelmia.

Tyttö oli vakavasti aliravittu ja sairastunut riisitautiin.

Reilu puolitoistavuotias painoi vain 4,9 kiloa ja muistutti enemmän kolmen kuukauden ikäistä vauvaa.

Vegaanista ruokavaliota noudattavat vanhemmat olivat päättäneet laittaa vuoden ja seitsemän kuukauden ikäisen lapsensa tiukalle vegaaniruokavaliolle.

Pikkutytön ruokavalio koostui kaurahiutaleista, riisimaidosta, banaanista, hillo- tai maapähkinävoipäällysteisistä paahtoleivistä, tofusta, riisistä ja perunasta.

Joulukuussa Sydneyn Downing Centerin oikeustalossa lääkärit kertoivat, että lapsella oli äärimmäisen hauraat luut ja murtumia ympäri kehoa ja vakavia puutteita myös muun muassa kalsiumin, B12- ja A-vitamiinien sekä raudan ja sinkin osalta.

Viranomaisten mukaan lapsella ei ollut hampaita, lapsi ei kontannut, puhunut tai edes istunut, kun se otettiin huostaan.

Tuomiota lukiessa tuomari Sarah Huggett arvosteli kovasanaisesti vanhempia, jotka päättivät pitää lastaan niin niukalla ruokavaliolla.

– Lapsi oli vakavasti aliravittu, alipainoinen ja pienikokoinen ja hänellä oli kehitysviivästyksiä, Huggett sanoi.

Tuomarin mukaan pikkulapsen vanhemmat eivät olleet erityisen nuoria tai kouluttamattomia aiheuttaakseen aliravitsemuksen vahingossa.

Tuomarin lausunnossa todettiin, että kolmen lapsen äiti kärsi masennuksesta ja hän oli voimakkaasti kiintynyt uskomuksiinsa, joihin kuului myös vegaanisen ruokavalion noudattaminen.

Tuomari myös moitti lapsen isää siitä, että tämä ei ollut puuttunut tilanteeseen.

Vanhemmat myönsivät aiheuttaneensa lapselleen vakavan vamman.

Vastaava surullinen tapaus tuli ilmi tänä vuonna. Vanhemmat, jotka antoivat lapselleen pelkästään riisiä ja perunoita saivat vankilatuomion Ruotsissa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran verkkosivuilla todetaan, että vegaaniruokavalio voi sopia myös lapsille ja nuorille, jos se on koottu huolellisesti.