Stalingradin taistelu: Pavlovin talo piti pintansa saksalaisia vastaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kersantti Pavlov sai Stalingradissa rankan käskyn, josta kasvoi legenda – PTRS-41-mallinen pst-kivääri nöyryytti Wehrmachtia

Stalingradin taistelu oli yksi toisen maailmansodan suurista käännekohdista. Itärintaman kulminaatio­pisteeksi muodostunut taistelu alkoi elokuussa 1942 ja se kesti tammi-helmikuun vaihteeseen 1943. Se oli raakaa sodankäyntiä, jossa yhden talon puolustajien panos nousi yllättävän suureksi.

22.8.2019 13:54

Vain kivenheiton päässä Volgan rannalta, osoitteessa Ulitsa Sovjetskaja 39, sijaitsee keltainen, nelikerroksen tiilitalo. Venäläisessä Volgogradin kaupungissa sijaitsevan talon julkisivusta sivusta peittää suuren osan valtava, tiilistä kasattu muistomerkki.

”Tässä talossa yhdistyivät työn ja sodan urotyöt”, siinä lukee.

Syksyllä 1942 Volgograd tunnettiin nimellä Stalingrad. Talo Volgan rannalla näytteli Stalingradin taistelussa aivan erityistä roolia.

Taistelu oli jatkunut jo kuukauden verran, kun Neuvostoliiton joukkojen onnistui vallata taktisesti tärkeä talo, josta oli hyvä näkyvyys kolmeen ilmansuuntaan. Sotilaat käärivät sen nelinkertaiseen kerrokseen piikkilankaa ja kylvivät lähimaaston täyteen panssarimiinoja. Talon ikkunoille kannettiin kone- ja panssarintorjuntakiväärejä. Lisäksi sotilaat kaivoivat juoksuhaudan, jota pitkin Volgalta voitiin tuoda varustetäydennyksiä.

Koko komeuden johtoon nimettiin 24-vuotias kersantti Jakov Pavlov. Stalinin kuuluisa päiväkäsky 227 kielsi vetäytymisen ja sen myötä Pavlovinkin käskettiin pitää talo hallussaan viimeiseen luotiin ja viimeiseen mieheen.

Saksalaiset hyökkäsivät taloa vastaan useita kertoja päivässä, mutta Pavlovin miehet – 25 sotilasta – tekivät kiivasta vastarintaa samalla kun saksalaisten miestappiot kasvoivat hälyttävää vauhtia.

Erityisen tehokkaaksi talon puolustuksessa osoittautui PTRS-41 -panssarintorjuntakivääri. Muuten siitä ei olisi ollut vastusta saksalaisten panssareille, mutta talon katolta sillä pystyi ampumaan vaunujen heikosti panssaroituun kattoon.

Tältä Pavlovin talolla näytti sodan jälkeen.

PTRS-41 oli neuvostojoukkojen toisessa maailmansodassa käyttämä panssarintorjuntakivääri.

Siinä missä Wehrmacht oli aiemmin valloittanut kaupunkeja ja jopa valtioita viikoissa, nyt yksi kerrostalo piti pintansa viikosta toiseen. Pavlov miehineen sai hengähtää vasta 25. marraskuuta, jolloin pakkasen kovettama maa mahdollisti Neuvostoliiton panssarivoimien vastahyökkäyksen, ja saksalaiset joutuivat saartoon. Pavlovin talo oli kestänyt voittamattomana 58 päivää ja yötä.

Stalingradin taistelua johtanut kenraali Vasili Tshuikov vitsaili myöhemmin, että saksalaiset menettivät pelkästään Pavlovin talolla enemmän miehiä kuin vallatessaan Pariisia 1940. Kersantti Pavlovin päättäväinen vastarinta taas palkittiin Neuvostoliiton sankarin arvonimellä.

Voit lukea lisää Stalingradin taistelusta ja muista toisen maailmansodan käännekohdista Ilta-Sanomien erikoislehdestä Toinen maailmansota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?