Näin kansainvälinen media uutisoi Niinistön ja Putinin tapaamisesta – vastaus suomalaistoimittajien kysymykseen nousi uutisotsikoihin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin kansainvälinen media uutisoi Niinistön ja Putinin tapaamisesta – vastaus suomalaistoimittajien kysymykseen nousi uutisotsikoihin

Julkaistu: 22.8.2019 12:42

Useat lehdet uutisoivat Venäjän presidentin Vladimir Putinin kommentista Arkangelin räjähdykseen.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskiviikkoinen tapaaminen on noussut uutisotsikoihin maailmalla. Eniten huomiota ovat herättäneet Putinin vastaukset venäläis- ja suomalaistoimittajien kysymyksiin. Suomalaistoimittajat kysyivät Moskovan mielenosoituksista ja Arkangelin räjähdyksestä, venäläiset puolestaan ohjussopimuksesta sekä Nord Stream -maakaasuputkesta.

Useat lehdet nostivat uutistoimisto AP:n tai uutistoimisto Reutersin jutun kautta otsikkoon Putinin kommentit Arkangelin räjähdyksestä, jossa kuoli tiettävästi seitsemän ihmistä.

– Venäjän presidentti Vladimir Putin piti keskiviikkona kiinni siitä, että hiljattain tapahtunut tuhoisa räjähdys armeijan testialueella Luoteis-Venäjällä ei muodostanut säteilyuhkaa, mutta hän kainosteli mystisen onnettomuuden olosuhteiden kertomisen suhteen, The Washington Postissa julkaistuissa jutussa todettiin.

Amerikkalaislehden mukaan venäläisviranomaisten muuttuneet ja osin ristiriitaiset kertomukset Arkangelin räjähdyksestä olivat herättäneet vertauksia Tshernobyliin.

– Suomen presidentin Sauli Niinistön vieressä seisonut Putin sanoi, ettei säteilyuhkaa ollut eivätkä naapurivaltiot olleet havainneet piikkiä radioaktiivisuudessa, Wall Street Journal puolestaan kirjoitti.

Putin vastaili toimittajien kysymyksiin Presidentinlinnassa käytyjen keskustelujen jälkeen.

Putin vastaili toimittajien kysymyksiin Presidentinlinnassa käytyjen keskustelujen jälkeen.

Myös esimerkiksi ruotsalainen Expressen oli nostanut Arkangelin räjähdyksen otsikkoonsa presidenttien tapaamisesta.

Toinen lähes yhtä yleinen kärki koski Putinin vastausta ohjussopimukseen. Yhdysvallat vetäytyi virallisesti muutama viikko sitten keskimatkan ohjuksia rajoittaneesta INF-sopimuksesta. Yhdysvaltojen mukaan Venäjä oli rikkonut sopimusta. Venäjä kiisti väitteet.

Aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat ilmoitti testanneensa keskimatkan ohjusta.

Esimerkiksi uutistoimistot AP ja Reuters uutisoivat myös Putinin kommenteista Yhdysvaltojen ohjustestiin. Uutistoimistojen artikkelit ilmestyivät useissa julkaisuissa.

– Puhuttuaan Suomen presidentin Sauli Niinistön kanssa Putin väitti, että nopea testi viittasi siihen, että Yhdysvallat oli aloittanut ohjuksen kehittelyn jo kauan ennen kuin maa oli ilmaissut vetäytyvänsä sopimuksesta, AP:n jutun julkaissut PBS uutisoi.

– Venäjälle, Putin sanoi, testi tarkoitti ”uusien uhkien ilmestymistä ja niihin reagoimme vaadittavalla tavalla”, Fox News puolestaan kirjoitti.

Aftonbladet puolestaan uutisoi, että ”Putin varoittaa Yhdysvaltoja ohjuskokeen jälkeen”.

Erityisesti Putinin vastaukset kiinnostivat kansainvälisessä mediassa.

Erityisesti Putinin vastaukset kiinnostivat kansainvälisessä mediassa.

Tuoreimmat osastosta