Kuva: kannetaanko tässä ydinasesalkku Presidentinlinnaan?

Julkaistu:

Vladimir Putinin seurueeseen kuului taas mustaa salkkua kantava merivoimien upseeri. Salkku on suurella todennäköisyydellä Tsheget eli Venäjän presidentin ydinasesalkku.
Myös Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Petteri Lalu kiinnitti huomiota kyseiseen salkkuun, ja arveli sen olevan juurikin Tsheget.

– En tietenkään pysty sataprosenttisella varmuudella vahvistamaan, että kyseessä on niin sanottu ydinasesalkun kantaja, Lalu viestittää IS:lle.

– Upseerilla on Venäjän merivoimien univormu ja kommodorin sotilasarvoa osoittavat merkit [venäläisittäin kapitan pervogo ranga, ensimmäisen luokan kapteeni]. Yleisesti ajatellaan, että tällainen salkku ja merivoimien upseeri sitä kantamassa, olisivat juuri tuo ydinasesalkku kantajineen.

Tsheget on aina presidentti Putinin saatavilla.

Yleisesti arvellaan, että Venäjällä olisi myös kaksi muuta ydinasesalkkua. Asiasta kirjoitti muun muassa Foreign Policy -lehti vuonna 2010.


Lehden mukaan jokaisen salkun sisällä on Venäjän strategisten ydinasejoukkojen komentojärjestelmään yhdistetty päätelaite. Yhden salkuista oletetaan kuuluvan Venäjän kulloisellekin puolustusministerille ja toisen asevoimien komentajalle.

Kabardino-Balkariassa Venäjällä sijaitsevan vuoren mukaan nimetty Tsheget on aina presidentin hallussa oleva salkku.

Kolmen salkun järjestelmä tarkoittaisi sitä, että mahdollisen ydinaseilla toteutetun iskun määräämiseen tarvitaan edelleen useampaa salkkua.

Kolminkertaisen salausavaimen periaatteen on uskottu olevan Neuvostoliiton peruja. Tuolloin ydinaseiden mahdollista käyttöä varten oli tiettävästi rakennettu järjestelmä, joka vaati oikeat koodit kaikilta kolmelta ydinasesalkun haltijalta.


Nykyiset Venäjän salkut on eri tietolähteiden mukaan yhdistetty huippusalattuun yhteydenpitokanavaan, joka on koodinimeltään Kavkaz. Sen avulla presidentti ja korkeimmat hallituksen virkamiehet voisivat olla yhteydessä, jos ydinpelotteen käyttämisestä ollaan tekemässä päätöstä.

Niin Tshegetiin kuin mahdollisiin muihinkin salkkuihin on sisällytetty monivaiheinen tunnistautumisjärjestelmä, jonka tehtävä on tunnistaa käyttäjä – myös presidentti – sataprosenttisella varmuudella.