Maapallon keuhkot ovat ilmiliekeissä – Brasilian presidentti viittaa kintaalla: ”Nythän on kaskiaika”

rac

Julkaistu:

Amazonin sademetsässä riehuu ennätysmäärä metsäpaloja.
Tämän vuoden aikana Amazonin alueella on havaittu tammikuun ja elokuun välisenä aikana lähes 73 000 metsäpaloa. Uutistoimisto AFP:n mukaan koko viime vuonna metsäpaloja laskettiin olleen vajaat 40 000.

Sademetsän kiihtyneestä tuhoutumisvauhdista syytetään Brasilian vuoden alussa tehtävässään aloittanutta presidenttiä Jair Bolsonaroa. Bolsonaro on profiloitunut vahvasti ympäristönsuojelua vastustavalla politiikallaan.

Hän vaatii Amazonin alueen aggressiivista kehittämistä talouskasvun toivossa, mikä on näkynyt muun muassa huomattavana kasvuna sademetsän hakkuiden määrässä.

Bolsonaro on suhtautunut niin hakkuisiin kuin metsäpaloihinkin ympäristön kannalta vähättelevästi. Hän antoi uutistoimisto Reutersille lausunnon, jossa muistutti meneillään olevasta queimadasta eli kaskiajasta, jolloin paikalliset polttavat metsää viljelysmaaksi.

– Aiemmin minut tunnettiin kapteeni Moottorisahana. Nyt olen Nero, joka polttaa Amazonin. Mutta nythän on queimada, Bolsonaro sanoo viitaten Rooman keisari Neroon.

Bolsonaron harjoittaman politiikan myötä Saksa päätti leikata 35 miljoonaa euroa Amazonin suojeluun varaamastaan rahoituksesta. Saksa kuuluu Amazonin alueen suojelun merkittäviin rahoittajiin.
Brasilian avaruustutkimuskeskus (INPE) on varoitti elokuussa sademetsän hävittämisen voimakkaasta kasvusta. Bolsonaro vastasi varoituksiin erottamalla INPEn johtajan. Hänen mukaansa tilastot eivät ole totuudenmukaisia.

– Odotan seuraavia lukuja, jotka eivät ole keksittyjä. Jos ne vaikuttavat hälyttäviltä, noteeraan ne edessänne, Bolsonaro sanoi toimittajille.

INPEn mukaan metsäpalojen suurta määrää ei voi selittää pelkästään kuivalla kaudella tai luonnonilmiöllä, vaikka ihmiset usein niin tekevät. Kuivuus antaa heidän mukaansa vain suotuisat olosuhteet tulen syttymiselle ja leviämiselle.

– Amazonin alueen säässä ei ole tänä vuonna ollut mitään epätavallista. Sademäärä on vain hieman keskiarvon alapuolella. Tuli syttyy aina ihmisten toimesta – joko tahallaan tai tahattomasti, INPEn tutkija Alberto Setzer sanoo Reutersille.

Nasan satelliittikuvista käy ilmi, että metsäpaloista aiheutunut savu on näkynyt avaruudessa asti, USA Today kertoo.

Metsäpalot aiheuttivat suurkaupunki Sao Paolossa keskellä kirkasta päivää noin tunnin pituisen pimennyksen, kun voimakas tuuli toi savun mukanaan noin 2 700 kilometrin päästä. Brasiliassa asuva toimittaja Shannon Sims julkaisi Twitter-tilillään kuvia savun peittämästä Sao Paolosta.

Amazonin sademetsällä katsotaan olevan merkittävä vaikutus ilmaston lämpenemisen hillitsemisessä. Sen miljardit puut sitovat valtavan määrän hiilidioksidia vuosittain. Sitä onkin tituleerattu maapallon keuhkoiksi yhteyttämiskykynsä vuoksi.

Viimeaikaisen arvion mukaan sademetsä sitoi yhtä paljon hiilidioksidia kuin Amazonin alueen yhdeksän valtion fossiilisista polttoaineista aiheutuneet päästöt olivat yhteensä, BBC kertoo.

Toisaalta on myös tutkimustuloksia, joiden mukaan Amazonin sademetsän kyky yhteyttää on romahtanut, eikä se pysty enää sitomaan hiilidioksidia yhtä paljon kuin ennen.

Amazonin sademetsä on maailman suurin sademetsä. Sen pinta-ala on yli 5,5 miljoonaa neliökilometriä ja se peittää yli puolet Brasilian valtion pinta-alasta.

Amazon on myös luonnon monimuotoisuudeltaan maailman rikkain alue. Siellä on arvioitu elävän noin 10 prosenttia kaikista maailman kasvi- ja eläinlajeista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt