Venäjän puolustusministeri muistutti Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyön tiivistymisestä juuri ennen Putinin vierailua

Julkaistu:

Suomen ja Ruotsin tiivistyvä puolustusyhteistyö Naton kanssa ja Naton roolin vahvistumiseen Itä-Euroopassa huolettavat Venäjää.
Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi keskiviikkona puolustusministeriölle osoitetussa puheessaan, että Suomen ja Ruotsin tiivistyvä puolustusyhteistyö Naton kanssa ja Naton roolin vahvistuminen Itä-Euroopassa huolettaa Venäjää.

Asiasta kertovat useat venäläiset tiedotusvälineet.

Shoigun mukaan myös Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmän käyttöönotto Puolassa ja Romaniassa tekee Venäjän sotilaspoliittisesta tilanteesta maan länsirajoilla melko kireän.

– Ilmaantuvien uhkien neutralisoimiseksi Venäjä aikoo toteuttaa toimenpidekokonaisuuden, Shoigu sanoi.

Samassa puheessa Shoigu totesi, että vuoden 2019 loppuun mennessä Venäjän läntinen sotilaspiiri saa käyttöön yli 1300 yksikköä nykyaikaistettua sotakalustoa, sopimuspalvelukseen tuli 9 000 sotilasta, ja se aikoo suorittaa yli 20 sotaharjoitusta alueella.

– Sotilaspiirin ponnistukset on suunnattu säännöllisesti toteutettavaan Valko-Venäjän ja Venäjän Liiton kilpi -harjoitukseen syyskuussa, jolla on täysin puolustuksellinen luonne ja johon osallistuu 12 000 sotilasta ja 950 kalustoyksikköä, Shoigu totesi.

Myös Suomen sotilasprofessori Petteri Lalu huomioi asian Twitterissään keskiviikkona.

Puhunut ennenkin Natosta

Shoigun puheet Naton yhteistyön tiivistymisestä Suomessa ja Ruotsissa ovat olleet esillä aiemminkin.

Viime vuoden heinäkuussa Shoigu sanoi, että Suomen ja Ruotsin tiivistyvä puolustusyhteistyö Naton ja erityisesti Yhdysvaltojen kanssa herättää Venäjällä huolta ja pakottaa Venäjän vastatoimiin.

Shoigu väitti tuolloin, että Suomea ollaan vetämässä mukaan Natoon ja aiejulistus antaisi Natolle esteettömän pääsyn Suomen ja Ruotsin ilmatilaan ja aluevesille.

Tuolloin Suomen puolustusministeriö kuittasi puheet Suomen ja Ruotsin Nato-yhteistyöstä toteamalla niiden sisältävän useita asiavirheitä.

14.28 Juttua päivitetty kauttaaltaan.