Ensimmäinen Putinin seurueen kone laskeutui Suomeen – myös ”tuomiopäivän kone” saattaa seurata mukana

Julkaistu:

Venäjän korkeimman valtionhallinnon linkkikone saattaa olla yksi Suomeen Putinin mukana tulevista monista lentokoneista.
Helsinkiin saattaa tulla Venäjän presidentti Vladimir Putinin seurueen mukana myös muita Venäjän ilmavoimien koneita. Esimerkiksi kello 13.20 Suomen rajan ylitti suoraan kohti Helsinkiä lentävä Venäjän ilmavoimien Tupolev Tu-204 -kone. Se oli puolitoista tuntia aiemmin Moskovassa. Juuri tällaisilla koneilla Putinin seuruetta todennäköisesti Suomeen kuljetetaan.

Putin itse saapunee Suomeen suuremmalla, Iljushin Il-96 -tyypin koneella. Hänen mukanaan saattaa saapua Suomeen useampi kuin yksi samanlainen, sini-puna-valkoinen Iljushin.

Lisäksi joskus Putinia seuraa Venäjän korkeimman valtionhallinnon linkkikone. Linkkikone ei yleensä laskeudu lainkaan, vaan jää kiertelemään ympyrää tai ns. odotuskuviota kilometrien korkeuteen Putinin maassa olevan saattueen avuksi ja elektronisiksi ”silmiksi”. Konetyyppiä kutsutaan tuomiopäivän koneeksi, koska se voi toimia presidentin ja ydinasejoukkojen välisenä linkkinä.

Sotilasasiantuntija Arto Pulkki kertoi Ilta-Sanomille viime vuonna, että kyseisen Tupolev Tu-214SR -tyypin kone on yksi Venäjän presidentinhallinnon komento- ja linkkikoneista.

– Yksi keskeisistä tehtävistä on se, että se toimii Venäjän korkeimman valtionhallinnon linkkinä ja on käytössä silloin, kun he ovat liikenteessä. Se tarjoaa tarvittaessa yhteyksiä Venäjän presidentin ja pääministerin lentokoneiden sekä satelliitti- ja maa-asemien välille, Pulkki kertoi.

– Koneiden tehtävä on varmistaa, että valtionhallinnolla on yhteydet kaikkiin järjestelmiin. Se tarkoittaa sitä, että niillä on yhteydet sodanaikaiseen komentojärjestelmään. Viime kädessä niillä on yhteys myös viestijärjestelmään, joilla käynnistetään ydinaseisku.
Delegaatiossa lentää Putinin suuren Iljushin Il-96 -koneen lisäksi usein myös toinen samanlainen kone. Tänään keskiviikkona aamupäivällä Moskovasta Sotshiin lensi kaksi tällaista konetta.


Lisäksi vähän ennen tai jälkeen Putinin saapumisen Suomeen saattaa laskeutua Iljushin Il-76 -kone tai koneita, joiden kyydissä presidentti yleensä ei itse matkusta. Näillä koneilla kuljetetaan esimerkiksi Putinin käyttämää autoa.