Putinin turvakoneiston salainen operaatio alkoi Helsingissä jo monta päivää sitten

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Turva-armeija seuraa Vladimir Putinia herkeämättä. Presidentin lähellä olevat GPS-laitteetkin saattavat seota.
Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu Helsinkiin keskiviikkona presidentti Sauli Niinistön vieraaksi. Työvierailu kestää vain päivän, mutta turvatoimet ovat jälleen kerran massiiviset.

Yksityiskohdat ovat luonnollisesti salaisia, mutta esimerkiksi heinäkuisella Rooman-vierailulla Putinin turvallisuudesta huolehti tuhat poliisia. Lisäksi presidentin oma turvallisuuskoneisto varmistaa ja seuraa hänen jokaista askeltaan – ja ennakoi seuraavaa.

Putinin turvaajien joukkoon kuuluu satoja turvallisuustyöntekijöitä. Silmiinpistävimmät heistä ovat riuskanoloisia pukumiehiä mustissa laseissa kulkemassa presidentin ympärillä koko ajan.

Vähemmän meteliä pidetään esimerkiksi tarkka-ampujista, joita saattaa levittäytyä helsinkiläistenkin talojen katoille ja terasseille vierailun ajaksi.
Vieraillessaan Australian Brisbanessa G20-kokouksessa vajaat viisi vuotta sitten Putin sai jäätävän vastaanoton. Venäläisellä Buk-ohjuksella pudotetun Malaysia Airlinesin MH17 -lennon matkustajista 27 oli ollut australialaisia. Tuolloin Putinin turvaksi hotelliin majoittui yli kolmesataa ihmistä.


Putinin oma henkilökunta valvoo matkoilla myös kohdekaupungin ilmatilaa niin miehittämättömillä lennokeilla kuin helikoptereillakin. Lisäksi taivasta vartioivat myös paikallisten viranomaisten kopterit. Helsingin poliisi tiedotti jo perjantaina, että lentokieltoalue kattaa liki koko Uudenmaan maakunnan.

Laajin rajoitusalue ulottuu pohjoisessa Riihimäen pohjoispuolelle, idässä Loviisan länsipuolelle, lännessä Lohjan länsipuolelle ja etelässä useiden kilometrien päähän Suomenlahdelle. Erilliset kieltoalueet kattavat vielä Helsingin keskustan, kaupungin eteläpuolisen merialueen sekä Malmin lentokentän alueen.

Salaiset valmistelut käynnissä jo pitkään

Ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista kertoo, että venäläisiä turvallisuustyöntekijöitä ja muuta henkilökuntaa on saapunut Suomeen hyvissä ajoin tekemään erilaisia valmisteluita.

– Päiväkausia he yleensä ovat etukäteen. Lähetystöissä on tietysti ollut valmistelut meneillään siitä lähtien, kun tieto vierailusta on tullut.

Porola ei paljasta tarkempia tietoja kotimaisten poliisivoimien vahvuuksista vierailupäivänä.

– Perinteisesti me emme ole niitä lukuja antaneet. Sillon kun tuolla liikutaan ja varmistetaan reittejä, on lukumäärä hieman enemmän, Porola sanoo viitaten Putinin saapumiseen ja paikasta toiseen siirtymiseen.

– Sitten kun vieraat eivät liiku, saattaa olla hieman vähemmän käsipareja.

 

Ei ole lainkaan tavatonta, että virvoitusjuomia vaihdetaan uusiin hetkeä ennen kuin presidentit saapuvat.

Presidentti Niinistö ja presidentti Putin käyvät viralliset keskustelut Presidentinlinnassa. Koko Kauppatorin alue on suljettu normikansalaisilta puolesta päivästä eteenpäin. Lisäksi useat keskustan kadut ovat kiinni. Saattueiden liikkuessa mitään muuta liikennettä ei sallita lähimaillakaan.

Yhteisen lehdistötilaisuuden jälkeen presidentit siirtyvät Suomenlinnaan päivälliselle. Matka ei luonnollisestikaan taitu HSL:n lautalla. Porola myöntää, että merimatka asettaa omat vaatimuksensa.

– Sen tietenkin, että vesitse päästään menemään. Ei se kuitenkaan mitään mahdottomuuksia järjestelyissä vaadi, hän sanoo.

Maistaako joku Putinin ruuat?

Oma turvallisuusnäkökulmansa liittyy vierailun aikana tarjottaviin ruokiin ja juomiin. Ei ole lainkaan tavatonta, että vaikkapa virvoitusjuomia vaihdetaan uusiin hetkeä ennen kuin presidentit saapuvat esimerkiksi neuvotteluhuoneeseen.

Putinin on kerrottu olevan huolissaan mahdollisten myrkytysten varalta. Hänelle tuodaankin yleensä omat ruoat Venäjältä riippumatta siitä, missä päin hän kulloinkin matkustaa.

Brittiläinen Independent kirjoitti 2014, että Putinin henkilökuntaan kuuluu silti myös ruoanmaistaja, joka tutkii ateriat vielä etukäteen. Lehden mukaan Putin tuo mukanaan jopa omat lautasliinat.

 

Putinin vierailu saattaa sekoittaa myös suomalaisten GPS-paikannuslaitteita.

Erilaisten huipputapaamisten yhteydessä on ollut myös normaalia sinetöidä vessoja, joita valtionpäämiehet käyttävät. Tietyn maan presidentti saattaa vierailun aikana käyttää vain sellaisia mukavuustiloja, joihin muilla ei ole asiaa.


Putinin vierailu saattaa sekoittaa myös suomalaisten GPS-paikannuslaitteita. CBS News -uutissivusto kertoi, että jotain kummaa tapahtui Putinin avatessa lähes 20 kilometriä pitkän Kertshinsalmen sillan näytöstyyliin toukokuussa 2018.

Kertshinsalmen rannalle ankkuroitujen laivojen satelliittipaikannusjärjestelmä ilmoitti yhtäkkiä laivojen sijaitsevan 65 kilometrin päässä Kertshinsalmelta. Osa laivoista oli GPS:n mukaan keskellä kuivaa maata, osa läheisellä lentokentällä.

CBS:n mukaan kyse on Kremlin keinoista hämätä maailmanlaajuista paikallistamisjärjestelmää ja luoda Putinin ympärille ”turvallisuuskupla”.

Niinistö ja Putin tapasivat edellisen kerran huhtikuussa Arktisen foorumin yhteydessä Pietarissa. Viime vuoden heinäkuussa Putin tapasi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin Helsingin huipputapaamisessa.