Putinin salaperäinen Kortezh ilmestyy keskiviikkona Helsingin kaduille – tällainen koneisto Venäjän presidentin mukana saapuu

rac

Julkaistu:

Helsinki-Vantaalla on jo alkuviikosta nähty useita venäläisiä rahtikoneita. Kortezheja on Helsingissä todennäköisesti ainakin kaksi.
Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu keskiviikkona Suomeen – todennäköisesti erikoisvarustellulla Iljušin Il-96 -suihkukoneella.

Suomen kamaralla häntä odottaa tankkimainen virka-auto Kortezh. Vuonna 2018 esitelty, Porschen ja Boschin kanssa Moskovan kansallisessa ajoneuvo- ja moottoritekniikan kehitysinstituutti NAMIssa kehitelty superlimusiini on korvannut presidentin ja muiden korkeiden viranhaltijoiden käytössä olleet Mercedes-Benzit ja venäläiset ZILit.

Kortezh nähtiin Helsingin kaduilla ensimmäisen kerran reilu vuosi sitten, kun Putin tapasi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin #HELSINKI2018-huippukokouksessa. Silloin superautot tuotiin venäjän suurlähetystöön hyvissä ajoin.

Käytännöstä tuskin poiketaan tälläkään kertaa, sillä Helsinki-Vantaalla on jo alkuviikosta nähty useita venäläisiä rahtikoneita. Kortezheja on Helsingissä todennäköisesti ainakin kaksi.


Kortezh esiteltiin haltijalleen ja samalla maailmalle ensimmäisen kerran Putinin viimeisimpien virkaanastujaisten aikana viime vuonna.

Autossa on ainakin 4,4 litran turboahdettu V8-moottori, joka perustuu Porschen vanhaan 4,6-litraiseen koneeseen. Putin automallin virallinen nimi on Aurus Senat, mutta presidentillinen erikoismalli tunnetaan koodinimellä Kortezh.

Ominaisuuksiltaan Kortezh lienee lähellä Yhdysvaltain presidentin virka-autoa, erikoisvalmisteista panssari-Cadillacia, jota kutsutaan lempinimellä ”The Beast”. Molemmat on suunniteltu kestämään melkein minkälaisia iskuja tahansa.

Putinin autosta liikkuu kuitenkin huomattavasti vähemmän tietoa, joten moni yksityiskohta jää arvailujen varaan.

Putinin saattueessa olevien muiden autojen määrä vaihtelee. Kortezhia saattaa yleensä liuta joko Ural- tai BMW-merkkisiä moottoripyöriä. Muut kulkuneuvot saattueessa ovat useimmiten G-, E- ja S-sarjan Mersuja sekä 5-sarjan BMW:itä. Tila-autoina on nähty Volkswagen Caravellejä sekä amerikkalaisia Chevroleteja.


Videopalvelu YouTubeen on ladattu vuonna 2012 video, jonka sanotaan esittävän Putinin saattuetta. Kameran ohi vilistää yhteensä 92 autoa.

Ulkoisesti vaatimaton, sisältä huippuvarusteltu

Putin matkustaa ulkomaille erikoisvarustellulla Iljušin Il-96 -suihkukoneella. Malli on ollut Venäjän presidentin käytössä vuodesta 1996 asti. Ulkoisesti se näyttää huomattavan vaatimattomalta verrattuna USA:n presidentin muunneltuihin Boeing 747-200B -koneisiin, jotka saavat radiokutsukoodin Air Force One, kun presidentti on kyydissä.

Sisältä Putinin Iljušin Il-96 on kuitenkin huippuvarusteltu. Sen sisätilojen sanotaan kunnioittavan venäläistä taidetta. Putinin myös kerrotaan seuranneen käyttöönsä päätyneen Iljušin Il-96:n valmistusta Voronezhin lentokonetehtaalla. Putin oli tuolloin Venäjän pääministeri.

Mikäli Putin valitsee kulkupelikseen helikopterin, on alla lähes aina Mil Mi-8, neuvostovalmisteinen keskikokoinen kuljetushelikopteri.

Putinin ilmalaivueeseen kuuluu myös muita lentokoneita. Osa seurueesta matkustaa Tupolev Tu-204-matkustajakoneella, joita voi olla mukana useampia. Venäjän hallinto käyttää matkoilla myös Airbus 319 -koneita sekä kaksimoottorisia Suhoi Superjet 100 -koneita.

Mukana lentää myös huippusalaisilla tietoliikenneominaisuuksilla varustettu kone, jonka avulla Putin voi olla yhteydessä Venäjän strategisiin ohjusjoukkoihin. Viimeisenä sinettinä Putinin turvallisuutta varmistavat hävittäjät, joiden lukumäärä vaihtelee.