Italian pääministeri eroaa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Italia
Italian pääministeri Giuseppe Conte on tarjoutunut eroamaan.
Hän kertoi puheessaan senaatille jättävänsä eronpyyntönsä presidentti Sergio Mattarellalle. Ero johtaa hallituksen kaatumiseen.

Conten nimellisesti johtama riitaisa hallitus ehti toimia vain runsaan vuoden.

Italia upposi poliittiseen kriisiin elokuun 8. päivänä, kun äärioikeistolainen sisäministeri ja Lega-puolueen johtaja Matteo Salvini ilmoitti puolueensa vetäytyvän koalitiosta ja haluavansa uusia vaaleja. Salvini haluaa uudet vaalit, koska Legan kannatus on tällä hetkellä ylivoimaisesti suurin.

Jos ennenaikaiset vaalit järjestetään lokakuussa, Salvinin Lega-puolueen arvioidaan saavan 36–38 prosenttia äänistä. Lega halunnee muodostaa hallituksen muun muassa maahanmuuttajia ja seksuaalivähemmistöjä vastustavan Italian veljet -puolueen kanssa.

Salvinin toive ennenaikaisista vaaleista ei silti välttämättä toteudu. Seuraavasta liikkeestä päättää Mattarella, joka voi myös määrätä käynnistettäviksi uudet hallitusneuvottelut ilman uusia vaaleja.

Tällöin mahdollista olisi myös, että hallituksen muodostaisivat Salvinin nykyinen hallituskumppani Viiden tähden liike ja keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue. Puolueiden tiedetään käyneen asiasta jo alustavia keskusteluja. Viiden tähden liike ei haluaisi yhteistyötä Demokraattisen puolueen kanssa, mutta nykyisellä kannatuksellaan se ei halua myöskään uusia vaaleja.

Vaihtoehtoisesti Mattarella voisi nimittää väliaikaisen virkamieshallituksen, kunnes parlamentti on päättänyt valtion budjetista.

Hyvin epätodennäköisenä vaihtoehtona pidetään sitä, että hallitus kasattaisiin uudestaan samalle pohjalle.

Conte haukkui Salvinin

Ennen eroilmoitustaan Conte ehti haukkua Salvinin. Conte piti Salvinin manööveriä hallituskriisin aiheuttamiseksi vastuuttomana. Conten mukaan Salvini rikkoi hallitusta muodostettaessa antamansa juhlallisen lupauksensa, jonka mukaan erimielisyyksistä keskusteltaisiin hallituksessa hyvässä hengessä ja lojaalilla yhteistyöllä.

– Se, että laittaa kansalaiset äänestämään, on demokratian ydin, mutta se, että vaatii kansalaisia äänestämään kerran vuodessa, on vastuutonta.

Salvini vastasi Contelle, että tekisi saman uudestaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt