Kommentti: Minä Antti, sinä Boris? Suomen pää­ministerillä on pian edessä titaanien taisto

Julkaistu:

Voivatko suomalaisten työehtoneuvottelujen likaisimmat kikat estää vielä Brexitin?, kysyy erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Toisessa kulmassa pörröpää britti, joka huitoo joka suuntaan. Toisessa suomalainen ay-mörssäri, siilipuolustuksen mestari. Ei hyvää päivää, mitä tästä tulee!

Antti Rinteellä on tehtävä, hänen pitää pelastaa Eurooppa ja Britannia äkkierolta Euroopasta. Vastassa on kieroista kieroin Boris Johnson. Titaanien taisto!
Suomi on EU-puheenjohtaja ja siksi Suomen pääministerin pitäisi piakkoin tavata Britannian pääministeri ja yrittää estää hallitsematon EU-ero, näin on ilmoitettu.

Rinteellä olisi paljon muutakin, mutta kun on kerran pääministeriksi alkanut, niin kaikki kaatuu päälle. Osanotot.

Pölvästi ja ylpeä siitä

Brittiläinen luokkaperinne on kauneimmillaan, kun yläluokkainen pölvästi selättää duunarien lahjakkaan lapsen. Ei meritokratia vaan aristokratia. Mitä omituisempi, sitä ylväämpi.

Alexander Boris de Pfeffel Johnson (De Pfeffel??) on tämän järjestelmän kaunein kukkanen juuri nyt. Pientä sotkua aiheuttaa se, että Etonin ja Oxfordin käynyt miekkonen uransa alussa toimi toimittajan alhaisessa ammatissa. Hänellä oli niin vilkas mielikuvitus, että ensimmäisestä työpaikasta tuli potkut keksitystä sitaatista. Monen menon tämä olisi pysäyttänyt, ei Johnsonin.

Tunnettu englantilainen toimittaja ja historioitsija Max Hastings toimi jonkin aikaa Johnsonin päätoimittajana. Hastingsin mukaan Johnson ei tunnistaisi totuutta sen paremmin julkisessa kuin omassakaan elämässään, vaikka sen esittelemiseksi hänelle järjestettäisiin paraati. Hastings on kauhistunut siitä, että Johnson haluaa itseään verrattavan Winston Churchiliin.

Jos Johnsonin puheet hallitsemattomasta erosta toteutuvat, britit saattavat joutua kokeilemaankin taas sodan ja Churchillin aikaista säännöstelyä.

Rinteen salainen ase

Huonompaa alkua tulevalle kohtaamiselle ei voi kuvitella. Rinne on jo valmiiksi tuskastunut toimittajiin, kuten tosin suomalaiset pääministerit yleensäkin. Rinteen kanssa Johnsonin tausta ei vain toimi.

Mutta on Rinteellä mahdollisuudet. Hän voi katsoa Johnsonia syvälle silmiin, pohtia, että ”syöpä Kaapo kauraa” ja ottaa käyttöön suomalaisten Ay-kenttien salaisen aseen. Se on niin kauhea, että 56-vuotiaalla Rinteelläkin on vaillinaiset kokemukset siitä, mutta ukkokodeista löytyy ay-veteraaneja kertomaan.

Ennen työehtosopimuksista neuvoteltiin aamulla, päivällä, illalla, yöllä ja taas aamulla. Ja sitä jatkettiin päivästä toiseen. Raskas työ vaati raskaat huvit ja väkevät juomat, joita nautittiin työn ohessa. Jonain aamuna sopimus oli valmis, vaikka kaikki sopijat eivät tienneetkään mitä siinä luki.

Pureeko suomalaisen proletariaatin vanha taistelutaktiikka brittiläiseen snobiin? Faktat kertovat: Boris Johnsonilla ei ole viinapäätä.

Kesäkuussa poliisi kutsuttiin hänen kotiinsa selvittämään perheriitaa tyttöystävä Carrie Symondsin kanssa. Välikohtaus ei katkaissut Johnsonin tietä pääministeriksi, mutta kertoo synkkää kieltä hänen viinankestostaan. Venäläistä vodkapäätä ei saa vain sillä, että kutsuu itseään Borikseksi.

Naapurien epäilyn mukaan riita alkoi siitä, että Johnson kaatoi viiniä sohvalleen. Saattaa olla, että hän tokaisi sen jälkeen, että aina voi osaa uuden sohvan. Symondsin kuultiin huutavan, että Johnson on pilalle hemmotultu. Sitten paiskottiin lautasia ja sellaista tavallista perheriitaa.

Pointti on siinä, että tämän sai aikaan lasillinen viiniä. Johnsonilla ei olisi mitään mahdollisuuksia suomalaisen ay-väen perinteisiä juomatapoja ja juomia vastaan. Lontoon lähetystöstä kannattaa hankkia kabinetti valmiiksi ja SAK:n veteraanit valmistelevat sen kohtaamiseen.

Ja sitten vaan Go Antti Go! Euroopan tulevaisuus on pelissä.

Korjaus 20.8.2019 klo 14.17: Korjattu Carrie Symondsin nimen kirjoitusasu

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt