Kuolleen vauvan käymälässä synnyttänyt Evelyn Hernandez tuomittiin 30 vuodeksi vankeuteen – uudet todisteet johtivat vapautumiseen

Julkaistu:

Väkijoukko hurrasi oikeustalon ulkopuolella, kun El Salvadorin ankarien aborttilakien perusteella tuomittu 21-vuotias vapautui istuttuaan tuomiostaan kolme vuotta.
El Salvadorissa oikeus vapautti maanantaina syytteestä naisen, joka oli tuomittu aiemmin 30 vuodeksi vankeuteen vauvansa murhasta. Maan tiukkojen aborttilakien perusteella tuomittu Evelyn Hernandez, 21, oli ehtinyt istua tuomiostaan kolme vuotta.

Raskauden tahallinen keskeyttäminen voi johtaa El Salvadorissa rikossyytteisiin ja jopa 40 vuoden vankeustuomioon. Tuomituiksi on kuitenkin päätynyt ihmisoikeusjärjestöjen mukaan myös keskenmenon saaneita ja kuolleen lapsen synnyttäneitä naisia.


– Luojan kiitos, oikeus toteutui, hurraavan väkijoukon vastaanottama Hernandez kertoi Reutersin mukaan kyynelsilmin oikeustalosta poistuttuaan.

– Uskomme tuomarin olleen erittäin oikeudenmukainen tuomiossaan. Tuomari sanoi, ettei ole keinoa todistaa rikoksen tapahtuneen, ja tämä on syy, miksi Hernandez vapautettiin, naisen asianajaja Bertha DeLeon puolestaan sanoi.

Vauvan ruumis löytyi ulkokäymälästä

BBC:n mukaan Hernandez on kertonut kärsineensä kovista vatsakivuista ja vuotaneensa verta huhtikuussa 2016. Hän meni kotipihallaan olevaan ulkokäymälään, jonne hän omien sanojensa mukaan pyörtyi.

Hernandezin äiti vei hänet sairaalaan, jossa lääkärit totesivat 18-vuotiaan synnyttäneen. Nainen pidätettiin sen jälkeen, kun vauvan ruumis oli löydetty käymälän säiliöstä.


Raskaudestaan Hernandezilla ei ollut omien sanojensa mukaan tietoa, eikä hän tajunnut synnyttäneensä, vaikka oli havainnut ”jotakin irtoavan” sisältään. Hän on sanonut joutuneensa jengin jäsenen raiskaamaksi ja luulleensa raskausoireiden ja ajoittaisen verenvuodon liittyneen kuukautiskiertoon.

Abortin tekemisestä alun perin syytetty Hernandez tuomittiin murhasta, koska syyttäjien mukaan hän oli salannut raskautensa ja jättänyt hakeutumatta terveydenhuollon piiriin. Asianajajien vedottua uuden käsittelyn puolesta, maan korkein oikeus mitätöi aiemman oikeudenkäynnin todisteiden puuttumisen perusteella ja määräsi uuden järjestettäväksi.

Kuolinsyy selvisi

Uudessa oikeudenkäynnissä todisteena oli oikeuslääketieteellisten testien tulokset, jotka osoittivat vauvan kuolinsyyksi mekoniumaspiraatiosyndrooman. Vakavan keuhkovaurion aiheuttava tila voi syntyä, jos vauva saa hengitysteihinsä lapsenpihkan eli vastasyntyneen ensimmäisen ulosteen värjäämää lapsivettä.

Näin voi käydä joko synnytyksen aikana, välittömästi sen jälkeen tai sikiön ollessa vielä kohdussa.


Abortin vapauttamista ajavan paikallisen kansalaisjärjestön mukaan noin 147 naista on tuomittu El Salvadorissa vastaavanlaisissa tapauksissa vuosien 2000–2014 välillä. Ihmisoikeusaktivistit ovat onnistuneet kampanjoillaan saamaan vapaaksi noin 30 naista, joiden tapauksissa todisteita on tarkasteltu uudelleen.

Muun muassa viime maaliskuussa maan korkein oikeus kumosi kolmen ankarien aborttilakien perusteella tuomitun naisen tuomiot.
Kansainvälistä huomiota herättäneessä Hernandezin tapauksessa syyttäjät yrittivät uudessa oikeudenkäynnissä saada naiselle vielä ankarampaa, 40 vuoden tuomiota.