Venäjän poliisin toiminta huolestuttaa suomalaisia poliitikkoja – ”Onko tässä joku viesti, joka halutaankin saattaa julkisuuteen?”

Julkaistu:

Venäjä
Suomalaiset poliitikot kertovat seuranneensa Venäjän mielenosoituksia huolestuneina.
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps) mukaan on syytä olla huolissaan siitä, mihin suuntaan Venäjän demokratia on kehittymässä.

– Uskon, että tasavallan presidentti nostaa keskusteluissa presidentti Vladimir Putinin kanssa jollakin tasolla esille sen demokratiakehityksen, josta Suomessa ja länsimaissa ollaan huolissaan. Olen luottavainen siitä, hän on taitava siinä asiassa. Keskustelu varmasti sivuaa sitä, mitkä ovat tässä taustatekijät, Niikko toteaa.


Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja, ulkoministerinäkin aiemmin toiminut Erkki Tuomioja huomauttaa, etteivät Moskovan mielenosoittajat ole toistaiseksi muodostaneet suurta uhkaa Venäjän vallanpitäjille.

– Se, että tällaiseen halutaan näin tiukalla kädellä puuttua, se on huolestuttavaa, Tuomioja toteaa poliisien väkivaltaisesta puuttumisesta mielenosoituksiin.


Tuomioja myös huomauttaa, että Venäjän poliisin toiminta on herättänyt kysymysmerkkejä jo aiemmin tänä vuonna. Kesäkuussa toimittaja Ivan Golunov pidätettiin epäiltynä huumerikoksista. Häntä uhkasi jopa 20 vuoden vankeustuomio. Golunov väitti tulleensa lavastetuksi. Syytteistä luovuttiin pian ja Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsev kertoi pyytäneensä antamaan potkut kahdelle poliisipäällikölle tapauksen johdosta.

– Keväällä oli tapaus toimittajasta, jonka poliisi vangitsi ja yritti lavastaa huumerikoksesta. Kun katselee kuvia aika avoimesta poliisiväkivallasta, herää kysymys, miksi tällaista halutaan tehdä?

Tuomiojan mukaan mielenkiintoista on, toimivatko poliisit Putinin toiveiden mukaan vai, onko heillä oma agenda.

– Onko tässä joku viesti, joka halutaankin saattaa julkisuuteen?

Niikon tavoin myös Tuomioja uskoo, että mielenosoitukset nousevat esille presidenttien tapaamisessa keskiviikkona.

– Koen, että tasavallan presidentillä on mahdollisuus selvittää hieman taustoja.