Macronin kesäasunnolla vieraillut Putin ei halua keltaliivejä Venäjälle – piikittelivät toisiaan mielenosoituksilla

rac

Julkaistu:

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan maassa halutaan varmistaa, että ”kotimainen poliittinen tilanne kehittyy tiukasti lain puitteissa”.
Keskiviikkona Suomeen saapuva Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi maanantaina Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tämän kesäasunnolla Välimeren rannalla.
  • Video presidenttien kohtaamisesta on nähtävissä yllä.
Presidentit keskittyivät tapaamisessaan kansainvälisiin kriiseihin, mutta yltyivät myös nokittelemaan toisiaan sisäpoliittisilla kysymyksillä. Macron nosti esille Venäjällä viime aikoina järjestetyt mielenosoitukset.


– Me vaadimme tänä kesänä mielenosoitusvapautta, sananvapautta, mielipiteenvapautta sekä vapautta asettua ehdolle vaaleissa. Venäjän tulisi kunnioittaa niitä täysin kuten minkä tahansa muun Euroopan neuvoston jäsenmaan, Macron sanoi tapaamisen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Reutersin mukaan Putin näytti jättävän Macronin kommentin ensin huomiotta, mutta pian hän iski kuitenkin takaisin vastattuaan ensin saamaansa jatkokysymykseen. Putinin mukaan Moskovan mielenosoituksia käsiteltiin lakien mukaisesti, eikä hän halua omien sanojensa mukaan tilanteen kehittyvän samanlaiseksi kuin Ranskassa.


Niin sanottujen keltaliivien protestiliikkeen järjestämät mielenosoitukset käynnistyivät Ranskassa viime syksynä ja kestivät kuukausia. Protestit saivat alkunsa bensan hinnan noususta ja muuntuivat lopulta laajoiksi hallituksen politiikkaa vastustaviksi mielenilmauksiksi.

– Me kaikki tiedämme niin sanottuihin keltaliiveihin liittyvistä tapahtumista, joiden aikana meidän laskujemme mukaan kuoli 11 ihmistä ja loukkaantui 2 500, Putin sanoi.

– Emme halua sellaisia tapahtuvan Venäjän pääkaupungissa ja teemme kaikkemme varmistaaksemme, että kotimainen poliittinen tilanteemme kehittyy tiukasti lain puitteissa, Putin jatkoi.


Macronin mukaan Moskovan mielenosoitusten vertaaminen Ranskan tilanteeseen ei kuitenkaan päde, koska keltaliiveillä on vapaus asettua ehdolle vaaleissa, toisin kuin moskovalaisilla opposition edustajilla viranomaisten viime syyskuussa asettaman kiellon myötä.

– Olen iloinen siitä, että he ilmaisevat itseään vapaasti vaaleissa, koska se vähentää vastakkainasettelua. Koska olemme maa, jossa ihmiset voivat ilmaista itseään vapaasti, protestoida vapaasti sekä mennä vaaleihin vapaasti, Macron lisäsi.
Noustuaan Ranskan presidentiksi vuonna 2017, Macron on pyrkinyt esiintymään tiukkana Venäjää kohtaan. Samaan aikaan hän on kuitenkin rohkaissut Venäjää kansainvälisissä kysymyksissä sovinnollisempaan asenteeseen yrittäessään ”ankkuroida” maata Eurooppaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt