Kommentti: Tarkistitko putket, Donald? Grönlannin ostamisen lyhyt opas

Julkaistu:

Pätevöittävätkö seikkailut New Yorkin kiinteistöbisneksessä ihan mihin tahansa?, kysyy erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Osta sie hyvä Grönlanti. Tai ainakin myy.

Donald Trumpin suuri ongelma on, että jopa Yhdysvaltain presidentin toilailut alkavat joskus tympäistä suurta yleisöä ja tosi-tv-tähti Trump elää julkisuudesta. Mutta ei huolta, kun mielikuvitus on yhtä iso kuin mies.

Trump vahvisti huhut, että tosiaan haluaisi ostaa Grönlannin Tanskalta. Tämä tuli Tanskalle pyytämättä ja yllätyksenä, ikävänä sellaisena, koska Trump on piakkoin tulossa maahan vierailulle.
Trumpin mukaan Grönlanti on ”strategisesti kiinnostava”. Guardianin mukaan Trump sanoi että ”kyseessähän on vain isosta kiinteistökaupasta”. Trump on parempi kaupantekijä kuin talousneuvonantajansa Larry Kudlow, joka meni möläyttämään, että Grönlannissa on paljon ”arvokkaita mineraaleja”.

Virhe. Kun ostat rantamökkiä, et kehu myyjälle järven puhtautta vaan ihmettelet, että mitähän mönjää tuolla mahtaa olla, hyi.

Näin Trump vaikuttaa todellakin neuvonantajaansa paremmalta kaupantekijältä. Hän on tunnetusti oppinut taitonsa New Yorkin kiinteistöbisneksessä, jossa mafialla on perinteisesti iso rooli. Trump aloitti ostopuheensa toteamalla, että Yhdysvallat on ”pitkään suojellut Tanskaa”, missä näkyy tämän perinteen täydellinen sisäistäminen. Suojeluhan ei pitkän päälle ole ilmaista.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen ehti jo kutsua Trumpin aikeita absurdeiksi. Mutta ongelma on, että absurdi voisi olla Trumpin toinen nimi.

Onko putket kunnossa?

Mutta Trumpin kiinteistöosaaminen saattaa olla silti vähän ruosteessa, niin kauan hän on toiminut tv-isäntänä ja Valkoisen talon isäntänä. Muutama neuvo on tarpeen:

Kun ostat tanskalaiselta, epäile aina mätää. Ensimmäinen tanskalaissiirtokunta perustettiin Grönlantiin jo viikinkiaikoihin, mutta se hävisi salaperäisesti 1400-luvulla. Ilmaston kylmenemistä epäillään. Onko Grönlannin lämmitys kunnossa? Tästä Trumpin pitäisi vaatia kirjallisia takeita tai ainakin alennusta.

Putket kunnossa, kaikki kunnossa. Tästä päästään putkiston kuntoon. Trumpin suku loi omaisuuteensa vuokrakasarmeilla, joissa asui New Yorkin köyhiä. Heillä ei ollut varaa valittaa pikkujutuista. Toisin on Yhdysvaltain presidentillä. Onko Grönlannin putkissa jotain vettä, kun sulaa vettä valuu koko ajan Atlanttiin? Takuut tai alennusta.

Vuokralaisten häätö. Trumpin hankkeiden kannalta on ikävää on, että Grönlannissa asutaan. Asukkaita on vajaat 60 000, enimmäkseen inuitteja. Jos he olisivat valkoisia tanskalaisia, asia olisi Trumpin väestönäkemysten kannalta yksinkertaisempaa. Muurin rakentaminenkaan ei auta, koska inuitit ovat jo Grönlannissa. Jos Tanskan pohjoismaisia käytäntöjä noudatetaan häätö ei ole yhtä yksinkertaista kuin Bronxin vuokrakasarmeista.

Trumpin kannattaisikin harkita muita kohteita. Suomi voisi aina tarjota Ahvenmaata, jonka puolustamisesta on tullut niin kova päänsärky. Tai vaikkapa Kouvolaa, jostain syystä. Melkein mistä tahansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt