Amerikkalaisten eliittikoulujen kasvatti ja Iranin hallinnon ovela ”silkkihansikas” – tällainen on Suomeen saapuva Mohammad Javad Zarif

Julkaistu:

Vierailu
Tänään Suomeen saapuva Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif on pitkän linjan diplomaatti, jolla on varsin ristiriitainen maine niin kotimaassaan kuin kansainvälisissäkin piireissä.
Suomessa Zarif keskustelee muun muassa presidentti Sauli Niinistön ja vierailua isännöivän ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) kanssa. Vierailua varjostavat Lähi-idän tilanteen kiristyminen sekä Iranin ja Yhdysvaltojen välien viileneminen entisestään tämän vuoden aikana.

Presidentti Donald Trumpin hallinto ilmoitti viime vuonna irtautuvansa Iranin kanssa vuonna 2015 solmitusta ydinsopimuksesta. Zarif kuului Iranin puolelta sopimuksen keskeisimpiin arkkitehteihin, joka onnistui neuvottelemaan ehdoista silloisen presidentin Barack Obaman hallinnon edustajien kanssa.

Sopimus rajoitti merkittävästi Iranin kykyä kehittää itselleen ydinasetta. Vastineeksi länsimaat höllensivät vuosikymmenten ajan Irania kuristaneita talouspakotteitaan, joka teki Zarifista monen tavallisen iranilaisen silmissä sankarin. Kotimaassa kovan linjan politiikan ystävät taas haukkuivat Zarifin Yhdysvaltojen mielistelijäksi.


Myös Yhdysvalloissa sopimuksen ehdot keräsivät kritiikkiä. Kesäkuussa Trumpin hallinto asetti uusia pakotteita Iranin johdolle, myös ulkoministeri Zarifille henkilökohtaisesti.

Trumpin hallinnossa haukkamaista linjaa vetävät ulkoministeri Mike Pompeo ja turvallisuusneuvonantaja John Bolton pitävät Zarifia kiiltokuvamaisena hahmona Iranin islamilaisen hallinnon edessä. Yhdysvalloissa opiskelleella ja siellä paljon aikaa vuosikymmenten kuluessa viettäneellä Zarifilla on vahvat siteet maahan ja hän puhuu täydellistä amerikanenglantia. Zarif on onnistunut solmimaan läheisiä suhteita lukuisiin länsimaisiin poliitikkoihin, mukaan lukien Yhdysvaltojen senaattoreihin.

Mutta kriitikoiden mukaan hän on samaan aikaan Iranin hengellisen johtajan Ajatollah Ali Khamenein ja maan islaminuskoon perustuvan järjestelmän uskollinen soturi. Häntä on kuvailtu Iranin presidentti Hassan Rouhanin kovan linjan hallinnon pehmeäksi ”silkkihansikkaaksi”, joka on onnistunut luomaan esiintymisillään kuvaa Iranista yhteistyöhaluisena ja rakentavana maana.

Puhuessaan hän välttelee Iranin johtajille tyypillistä uskonnollista retoriikkaa. Iranin harjoittamista opposition sortotoimista Zarif on niinikään ollut hiljaa.


– Zarif on lähes onnistunut selviämään rankaisematta, sillä hänet on esitetty jonain mitä hän ei ole – maltillisena – kun samaan aikaan hän on täysin uskollinen hengelliselle johtajalle ja islamilaiselle vallankumoukselle, kuvailee Iraniin perehtynyt entinen CIA:n työntekijä ja tutkija Reuel Marc Gerecht New York Timesille.

Zarif muutti Yhdysvaltoihin opiskelemaan jo 17-vuotiaana. Useissa huippukouluissa opiskellut Zarif suoritti tohtorin tutkinnon Coloradon osavaltiossa toimivassa Denverin yliopistossa, jossa hänen työtään ohjasivat samat professorit kuin Valkoisen talon turvallisuusneuvonantajana ja ulkoministerinä toimineella Condoleezza Ricella.

Iranin YK-delegaatiossa 1980-luvulla työnsä aloittanut Zarif keräsi mainetta diplomaattina osallistuessaan neuvotteluihin Iranin ja Irakin välisen sodan päättämiseksi, Libanonissa panttivangeiksi otettujen amerikkalaisten vapauttamiseksi sekä uuden hallinnon luomiseksi Afganistaniin Talibanin kukistamisen jälkeen. Iranin YK-edustajana hän toimi vuosina 2002–2007.


Zarif on viettänyt Yhdysvalloissa opiskelijana ja myöhemmin diplomaatin työtä tehden kaikkiaan noin kolme vuosikymmentä. New York Timesin mukaan Zarifin ystävät ovat kertoneet tämän juovan mieluummin amerikkalaista kahvia kuin perinteistä iranilaista teetä ja nauttivat syömisestä amerikkalaisissa ravintoloissa. Näissä tilanteissa hän on joutunut varomaan kuvatuksi tulemista, sillä kuvia voitaisiin käyttää häntä vastaan kotimaassa.

Tammikuussa 2019 Zarif ilmoitti Instagram-tilillään eroavansa tehtävästään sen jälkeen kun hänet oli jätetty kutsumatta tapaamiseen Teheranissa vierailleen Syyrian presidentin Bashar al-Assadin kanssa. Iranin presidentti Rouhani kieltäytyi tuolloin hyväksymästä Zarifin eroa.