Trump vahvisti kiinnostuksensa Grönlannin ostoon – Tanskan pääministeri: ”Keskustelu loppuu tähän”

rac

Julkaistu:

Presidentti Donald Trump vahvisti keskustelleensa Grönlannin ostamisesta.
Trump kertoi sunnuntaina toimittajille käyneensä asiasta keskusteluja hiljattain, mutta lisäsi ettei asian edistäminen ole päällimmäisenä hänen työlistallaan.

– Ajatus nostettiin esiin ...strategisesti se on kiinnostava, Trump totesi sunnuntaina noustessaan presidentin Air Force One -lentokoneen kyytiin New Jerseyn osavaltiossa.

Trumpin toiveista Tanskalle kuuluvan maailman suurimman saaren hankkimiseksi nousi aiemmin tällä viikolla kohu, kun amerikkalaislehti Wall Street Journal uutisoi keskusteluista omiin lähteisiinsä pohjaten.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen tyrmäsi ajatuksen täysin saman päivän lehtihaastattelussa.

– Grönlanti ei ole kaupan. Grönlanti ei ole ole tanskalainen. Grönlanti kuuluu Grönlannille. Todella toivon ettei tätä ehdotusta ole esitetty tosissaan, Grönlannissa vieraillut Fredriksen totesi paikalliselle Sermitsiaq-sanomalehdelle.

Trumpin on määrä vierailla ensi kuussa Kööpenhaminassa, jossa myös Arktisen alueen odotetaan nousevan keskusteluihin. Trumpin on määrä tavata muassa Fredriksen ja Grönlannin itsehallintoalueen pääministeri Kim Kielsen.

Tanskan yleisradioyhtiö DR:n haastattelussa Fredriksen muistutti myös Kielsenin sanoneen, että Grönlannin havitteleminen on turhaa.

– Tämä on absurdi keskustelu, ja Kim Kielsen on tietysti tehnyt selväksi ettei Grönlanti ole kaupan. Keskustelu loppuu tähän, Fredriksen sanoi.

Valkoisen talon talousneuvonantaja Larry Kudlow valotti sunnuntaina Fox News -kanavan haastattelussa syitä Yhdysvaltojen kiinnostukselle Grönlantia kohtaan.

– En halua ennustaa mitä tulee tapahtumaan. Sanon vain että presidentti, joka tietää yhtä ja toista kiinteistöjen ostamisesta, haluaa tarkastella Grönlannin hankkimista, Kudlow sanoi.

Hän muistutti jo presidentti Harry Trumanin havitelleen Grönlantia Yhdysvalloille.

– Ja Tanska omistaa Grönlannin, Tanska on liittolaisemme, Grönlanti on strateginen alue siellä ylhäällä. Ja heillä on runsaasti arvokkaita mineraaleja, Kudlow sanoi Reutersin mukaan.

Yhdysvaltojen ja Tanskan vuonna 1951 solmiman puolustussopimuksen perusteella Yhdysvaltojen sotajoukoilla on oikeus käyttää pohjoisessa Grönlannissa sijaitsevaa Thulen lentotukikohtaa.