Kaksi tutkijaa jäi loukkuun luolaan Puolassa – pelastusoperaatio käynnissä: ”Olemme valmistautuneet päiviä, ellei jopa viikkoja kestävään työhön”

Julkaistu:

Kapeaan käytävään vyörynyt tulvavesi tukki ulospääsytien kahdelta luolatutkijalta lauantaina Puolan Tatravuorilla.
Puolan Tatravuorilla yritetään parhaillaan pelastaa kahta luolaan jumiin jäänyttä luolatutkijaa, kertoo muun muassa Reuters. Pelastusoperaatiossa on mukana noin 30 ihmistä.

Tutkijat ovat sisällä vuoriston pisimmäksi ja syvimmäksi kuvaillussa Wielka Snieznan luolassa. He jäivät loukkuun lauantaina sen jälkeen, kun luolassa oleva kapea tunneli oli täyttynyt tulvavedellä tukkien ulospääsytien.

Pelastusviranomaiset saivat tiedon tapahtuneesta tutkijoiden kollegoilta, jotka olivat niin ikään osallistuneet luolaan suuntautuneelle retkelle. Pelastuspalvelun edustajan mukaan tutkijoihin ei ole toistaiseksi saatu yhteyttä.

Viranomaiset olivat huolissaan siitä, kuinka tutkijat selviävät pitkittyneestä oleskelusta äärimmäisissä olosuhteissa.

Operaatiossa valmistauduttiin käyttämään räjähteitä, jotta loukkuun jääneiden luokse saataisiin avattua reitti. Tämän ei kuitenkaan odotettu sujuvan nopeasti.

– Ainoa keino päästä heidän luokseen on toteuttaa sarja hyvin monimutkaisia, pyroteknisiä toimenpiteitä. Meillä on kaikki tarvittava materiaali, mutta tämä vie pitkän aikaa. Olemme valmistautuneet päiviä, ellei jopa viikkoja kestävään työhön, sanoi Tatravuorilla toimivan etsintä- ja pelastuspalvelun johtaja Jan Krzystof paikalliselle TVN-kanavalle.

Kanavan mukaan olosuhteet ovat olleet erittäin vaikeat tulvimisen vuoksi, ja ne vaarantavat myös pelastustyöntekijöiden turvallisuuden. Krzystofin mukaan operaatioon odotettiin apua myös Slovakiasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt