Mystinen keuhkosairaus liitettiin sähkötupakkalaitteiden tai höyrystimien käyttöön – vie nuoria sairaalaan Yhdysvalloissa

Julkaistu:

Yhdysvallat
Tapauksia on tutkinnassa jo liki sata.
Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset (CDC) tutkivat sähkötupakkalaitteiden tai höyrystimien käyttäjien keskuudessa havaittua mystistä keuhkosairautta. Sairastuneet ovat olleet pääosin teinejä tai nuoria aikuisia.

CDC kertoo verkkosivuillaan tarjonneensa konsultaatioapua Wisconsinin, Illinois’n, Kalifornian, Indianan ja Minnesotan terveysviranomaisille.

Kesäkuun 28. päivän ja elokuun 15. päivän välisenä aikana kirjattiin yhteensä 94 mahdollista tapausta 14 osavaltiossa. Ilmoituksia on tullut myös muista osavaltioista, mutta niitä koskevat tutkimukset ovat vielä kesken.

– Siitä ei ole vakuuttavaa näyttöä, että tarttuva tauti aiheuttaisi sairastumiset. Vaikka jotkin tapaukset kussakin osavaltiossa ovat samanlaisia ja vaikuttavat olevan yhteydessä sähkötupakkatuotteen käyttöön, tarvitaan lisää tietoa määrittämään, mikä aiheuttaa sairaudet, tiedotteessa todetaan.

New York Times -lehden mukaan lääkärit pitävät mahdollisena, että tapaukset liittyvät tiettyihin aineisiin tai sekoitteisiin, ehkä jopa laittomiin katuhuumeisiin, joita laitteiden kautta voidaan hengittää keuhkoihin. Kaliforniassa on havaittu myös tapauksia, joissa laitteilla on ilmeisesti käytetty kannabisöljyä.

Live Science -sivuston mukaan potilaat ovat kärsineet yskästä, hengitysvaikeuksista ja väsymyksestä – joissakin tapauksissa he ovat myös oksennelleet ja kärsineet ripulista. Oireet ovat pahentuneet asteittain ennen hakeutumista sairaalahoitoon.

Wisconsinissa eräs potilas jouduttiin vaivuttamaan keinotekoiseen koomaan, kun hänen keuhkonsa alkoivat täyttyä nesteellä. Hän on kuitenkin jo toipumassa.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto (FDA) ilmoitti tässä kuussa saaneensa lisää ilmoituksia sähkötupakkatuotteiden käyttäjillä esiintyvistä kohtauksista. Virasto tutkii parhaillaan sähkötupakoinnin ja neurologisten oireiden välistä mahdollista yhteyttä.

Aiemmin tänä kesänä San Francisco ilmoitti ensimmäisenä yhdysvaltalaiskaupunkina kieltävänsä sähkötupakan valmistuksen ja myynnin.
Juttua täydennetty 19.8. kello 14.23: Lisätty viides kappale, otsikkoa muokattu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt