Hääjuhlien karmea loppu: 63 ihmistä kuoli ja 182 loukkaantui räjähdyksessä Kabulissa

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Afganistan
Yksikään ryhmä ei ole vielä ilmoittanut olleensa iskun takana.
Afganistanissa 63 ihmistä on kuollut ja 182 loukkaantunut hääjuhlissa tapahtuneessa räjähdyksessä, kertoo sisäministeriö.

Räjähdys tapahtui hotellissa maan pääkaupungissa Kabulissa myöhään lauantaina.

Yksikään ryhmä ei ole vielä ilmoittanut olleensa räjähdyksen takana. Kapinalliset ovat toisinaan iskeneet hääjuhliin, koska niiden koetaan olevan helppoja kohteita.

Maan sisäministeriön edustaja Nasrat Rahimi kertoi räjähdyksen tapahtuneen kaupungin länsiosassa sijaitsevassa hääjuhlille tarkoitetussa tapahtumapaikassa ennen iltayhtätoista paikallista aikaa. Hän jakoi Facebookissa kuvia, joissa näytti olevan useita ruumiita ruokailutilan sisällä.


Afgaanihäät ovat suuria ja raikuvia juhlia, joissa on satoja ja usein jopa tuhansia vieraita juhlimassa teollisen kokoluokan häähalleissa. Miehet on usein erotettu juhlatiloissa naisista ja lapsista.

Häissä ollut Mohammed Farhag oli ollut juuri naisten alueella, kun hän kuuli valtavan räjähdyksen miesten puolelta.

– Kaikki juoksivat ulos huutaen ja itkien, hän kertoi.

– Noin 20 minuutin ajan koko juhlapaikka oli täynnä savua. Melkein kaikki miesten alueella olleet ovat joko kuolleita tai loukkaantuneita. Nyt, kaksi tuntia räjähdyksen jälkeen, hallista viedään edelleen ruumiita pois, hän jatkoi.


Hallinnon edustajan Feroz Basharin mukaan räjähdys oli ”selvä merkki siitä, etteivät terroristit voi nähdä afgaanien osoittavan onnellisuuttaan”.

– Heitä ei saa kumartamaan tappamalla heitä. Illan iskun tekijät laitetaan vastuuseen, hän kertoi Twitterissä aiemmin.

Yhdysvaltojen ja Talebanin odotetaan pääsevän sopimukseen

Odotukset Yhdysvaltojen ja Talebanin välisestä sopimuksesta ovat kasvaneet viime aikoina. Osapuolten odotetaan allekirjoittavan lähiaikoina sopimus, jonka myötä yhdysvaltalaisjoukot alkaisivat vetäytyä Afganistanista.

Vastineeksi kapinalliset antaisivat lukuisia turvatakeita. Yhdysvallat on muun muassa vaatinut kapinallisia takaamaan, ettei Afganistanista tulisi enää turvapaikkaa terroristijärjestöille.

Yhdysvalloilla on maassa edelleen noin 14 000 sotilasta melkein kahden vuosikymmenen mittaisen, pattitilanteeseen ajautuneen sodan vuoksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut presidenttiytensä alusta saakka, että hän haluaa joukot pois Afganistanista. Yhdysvallat on laittanut Afganistanin sotilasoperaatioihin ja jälleenrakentamiseen yli biljoona dollaria vuoden 2001 jälkeen.


Korjaus 18.8.2019 klo 12.59: Toisin kuin jutussa mainittiin, Yhdysvallat on laittanut Afganistanin sotilasoperaatioihin ja jälleenrakentamiseen yli biljoona dollaria vuoden 2001 jälkeen.