CNN:n dokumentti: Näin Putinin salainen yksityisarmeija toimii Afrikassa – Venäjä tarjoaa aseita ja koulutusta ja pääsee käsiksi luonnonvaroihin

rac

Julkaistu:

Venäläiset palkkasoturit nähtiin ensimmäisen kerran Ukrainassa vuonna 2014.
Vuodesta 2014 lähtien niin kutsutun Putinin yksityisarmeijan joukkoja on nähty Ukrainassa, Syyriassa, Libyassa ja Sudanissa. Nyt Venäjä näyttää haluavan kasvattaa vaikutusvaltaansa myös luonnonvaroiltaan rikkaassa Keski-Afrikassa.

Venäläisten läsnäolo Keski-Afrikan tasavallassa on CNN:n mukaan ilmeistä. Uutiskanava suoritti kuukausien ajan tutkimuksia ja kuvauksia maassa ja koosti niistä IS:n nyt esittämän dokumentin.
  • Katso CNN:n koko dokumentti yllä olevalta videolta.
Kaduilla näkee propagandajulisteita, joissa liehuu Venäjän lippuja. Venäläinen yhtiö Lobaye Invest rahoittaa Keski-Afrikan tasavallan valtion radioasemaa ja oletettavasti myös 250 venäläisen palkkasoturin armeijaa, joka rekrytoi ja kouluttaa sotilaita maassa.

Virallisesti Venäjä haluaa vahvistaa siteitään Afrikkaan, epävirallisesti se on kiinnostunut alueen luonnonvaroista ja haluaa päästä niihin käsiksi.

CNN:n selvityksen mukaan Lobaye Invest -yhtiö kuuluu oligarkki ja presidentti Vladimir Putinin "kokkina” tunnetun Jevgeni Prigozhinin finanssiryhmittymään.

Vastineeksi yksityisarmeijan palveluista Keski-Afrikassa Lobaye Invest saa myönnytyksiä timanttien ja kullan tutkimiseen mineraalirikkaassa maassa.

Prigozhinin uskotaan myös liittyvän tiiviisti Wagner-nimiseen yksityiseen sotilasyhtiöön, jolla on sotilaita Syyriassa ja Itä-Ukrainassa.