Venäläislehti: Sairaalaan tuotiin kolme alastonta potilasta muovipusseissa – lääkäreille ei kerrottu räjähdyksessä loukkaantuneiden radioaktiivisuudesta

Julkaistu:

Yhden lääkärin lihaskudoksesta löydettiin myöhemmin radioaktiivista isotooppia.
Englanninkielinen venäläislehti The Moscow Times on julkaissut huolestuttavia tietoja viime viikon torstaina Venäjällä sattuneen räjähdyksen jälkihoidosta.

Venäjän atomienergiayhtiö Rosatom on kertonut, että Arkangelin alueella sattuneessa räjähdyksessä kuoli viisi tiedemiestä, jotka olivat olleet tekemisissä ydinkäyttöisen ohjusmoottorin kanssa. Lisäksi kolme ihmistä sai palovammoja ja muut vähäisempiä vammoja.

Nyt The Moscow Times kertoo, että Arkangelin aluesairaalassa työskenteleviä venäläislääkäreitä ei informoitu lainkaan siitä, että sairaalaan tuodut potilaat olivat radioaktiivisia ydinonnettomuuden uhreja.

The Moscow Times kertoo, että noin puoli viiden aikaan iltapäivällä kolme loukkaantunutta miestä tuotiin sairaalalle alasti ja läpikuultaviin muovipusseihin käärittyinä.

Potilaiden tila sai sairaalan työntekijät epäilemään, että potilaille olisi sattunut jotakin vakavaa. Ainoa tieto, jonka sairaalan työntekijät kuitenkin saivat, oli se, että lähistöllä sijaitsevassa Venäjän armeijan tukikohdassa oli sattunut räjähdys.

Radioaktiivisuudesta kukaan ei puhunut työntekijöille mitään.

Kukaan ei myöskään käskenyt sairaalan työntekijöitä suojautumaan, ja yhden uhreja hoitaneen lääkärin lihaskudoksesta löydettiinkin myöhemmin radioaktiivista Caesium-137-isotooppia.

Lehden mukaan viisi sairaalan työntekijää kertoivat The Moscow Timesille, että Venäjän tiedustelupalvelu FSB oli saanut heidän kollegansa allekirjoittamaan salassapitosopimuksen. Lääkäri, jolta isotooppi löytyi, kieltäytyikin antamasta kommenttia The Moscow Timesille.


Torstain onnettomuuteen liittyy muitakin salamyhkäisiä seikkoja.

Yksi niistä on se, että perjantaina 9. elokuuta Baza-julkaisu, jolla on The Moscow Timesin mukaan läheinen suhde FSB:hen, kertoi, että kaksi torstain räjähdysonnettomuudessa säteilyä saanutta ihmistä kuljetettiin hoitoon Moskovaan. Baza julkaisi videon, jossa poliisiautoja ja ambulansseja ajaa pitkin Venäjän pääkaupungin katuja.

Lääkäreillä on The Moscow Timesin mukaan tapahtuneesta toinen versio. Lääkäreiden mukaan kolmesta potilaasta kahta hoidettiin Arkangelin aluesairaalassa, mutta potilaat eivät ikinä ehtineet Moskovaan asti vaan kuolivat matkalla lentokentälle.

Lääkäreiden mukaan 9. elokuuta sairaalaan tuli turvallisuuspalvelun viranomaisia, jotka tuhosivat sairaalasta kaiken onnettomuuteen liittyvän aineiston.

– Ikään kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Ilman dokumentteja ketään on mahdotonta saada vastuuseen tapahtuneesta, yksi lääkäri tilitti The Moscow Timesille.

Torstain räjähdyksen seurauksena läheisessä Severodvinskin kaupungissa säteilyarvot nousivat hetkellisesti noin 20-kertaisiksi normaaliin nähden.

Venäjän sääpalvelu Rosgidrometin mukaan vaarallinen säteilytaso ei kuitenkaan ylittynyt, ja mittaustulokset palasivat normaalin taustasäteilyn tasolle kahdessa ja puolessa tunnissa.

Vaikka viranomaiset ovat sanoneet, että vaaraa ei ole, läheisten kaupunkien asukkaat ovat hankkineet joditabletteja, jotka STUK:n mukaan suojaavat kilpirauhasta säteilyltä.

IS kertoi aiemmin, että tiistaina Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kieltäytyi Interfaxin mukaan tarkentamasta räjähdykseen ja säteilytasojen nousuun johtaneen onnettomuuden yksityiskohtia. Hän totesi, että ”valitettavasti onnettomuuksia tapahtuu”.

HBO:n Chernobyl-sarjan tuottaja Craig Mazin on twiitannut viikko sitten, että vaikuttaa siltä, ettei 33 vuotta Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen ole vieläkään otettu opiksi.– Se tapahtuu taas. Epäilemättä ei samassa mittakaavassa, mutta totuuden myöntämisessä viivästys on sama, hän kirjoittaa.

Yksi The Moscow Timesin jututtamista venäläislääkäreistä viittasikin haastattelussa kyseiseen twiittiin.

– Se on juuri niin kuin tuottaja kirjoitti.

– Valtio yrittää edelleen salata totuutta, hän sanoi.