Näin Tanskassa on reagoitu Trumpin aikeisiin ostaa Grönlanti – ”Voi hyvä Jumala, ei” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Näin Tanskassa on reagoitu Trumpin aikeisiin ostaa Grönlanti – ”Voi hyvä Jumala, ei”

Wall Street Journalin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kiinnostunut Grönlannin ostamisesta. Kuvassa saaren länsiosissa sijaitseva Upernavikin kylä.

Wall Street Journalin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kiinnostunut Grönlannin ostamisesta. Kuvassa saaren länsiosissa sijaitseva Upernavikin kylä.

Julkaistu: 16.8.2019 19:01

Wall Street Journalin mukaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kiinnostunut Grönlannin ostamisesta. Grönlantilaisen kansanedustajan mukaan vastaus on ”ei kiitos”.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kiinnostunut ostamaan Grönlannin Tanskalta, uutisoi Wall Street Journal torstaina. Lehden lähteiden mukaan Trump on keskustellut asiasta useaan otteeseen avustajiensa kanssa sekä myös pyytänyt Valkoisen talon asianajajan tutkimaan asiaa.

Ei liene yllätys, että uutinen on ehtinyt herättää runsaasti huomiota Tanskassa ja siihen itsehallintoalueena kuuluvassa Grönlannissa.

– Tämän täytyy olla aprillipila...mutta täysin väärään aikaan, twiittasi Tanskan entinen pääministeri Lars Lokke Rasmussen.

Kuvituskuva

– Jos hän todella miettii sitä, kyseessä on lopullinen todiste siitä, että hän on tullut hulluksi. Ajatus siitä, että Tanska myisi 50 000 kansalaistaan Yhdysvalloille, on täysin naurettava, sanoi puolestaan oikeistopopulistisen Tanskan kansanpuolueen ulkoasiain tiedottaja ja parlamenttiedustaja Soren Espersen Tanskan yleisradiolle DR:lle.

”Ei kiitos”

Uutiseen reagoi myös Aaja Chemnitz Larsen, joka on toinen Tanskan parlamentin kahdesta grönlantilaisedustajasta.

– Tämä ei sinänsä yllätä, kun tietää Trumpin median kautta. Mutta vastaus täältä on ”ei kiitos”, Chemnitz Larsen sanoi B.T.-lehdelle.

Grönlanti sai autonomisen aseman Tanskalta vuonna 1979. Kuvassa saaren länsiosissa sijaitseva Upernavikin kylä.

Grönlanti sai autonomisen aseman Tanskalta vuonna 1979. Kuvassa saaren länsiosissa sijaitseva Upernavikin kylä.

Hänen mukaansa on varmasti olemassa myös grönlantilaisia, jotka haluaisivat siirtyä Yhdysvaltojen alaisuuteen, mutta enemmistön saamisen hankkeen taakse hän uskoi olevan vaikeaa.

– Jos Yhdysvallat ostaisi meidät, hyvinvointiyhteiskuntamme murskautuisi. Meidän ylitsemme jyrättäisiin ja yhteiskuntaamme tulisi perustavanlaatuisia muutoksia, Chemnitz Larsen lisäsi.

Tanskan entinen ulkoministeri, sosiaaliliberaalin Radikaali Venstre -puolueen kansanedustaja Martin Lidegaard kutsui ajatusta Grönlannin kauppaamisesta ”groteskiksi ehdotukseksi”, jolla ei ole pohjaa todellisuudessa.

– Tässä puhutaan oikeista ihmisistä, eikä Grönlantia voi vain myydä kuin vanhaa siirtomaata, hän Lidegaard kommentoi Reutersille.

”Emme ole jotakin, jonka voi vain ostaa”

Yhdysvaltain entinen Tanskan-suurlähettiläs Rufus Gifford julkaisi niin ikään twiitin, jossa hän kommentoi uutista järkyttyneeseen sävyyn.

– Voi hyvä Jumala. Sellaiselle, joka rakastaa Grönlantia ja sen ihmisiä sekä on käynyt siellä yhdeksän kertaa joka kolkan kiertäen, tämä on täydellinen katastrofi, Gifford sanoi.

Wall Street Journalin mukaan Trump on keskustellut Grönlannin ostamisesta useaan otteeseen avustajiensa kanssa.

Wall Street Journalin mukaan Trump on keskustellut Grönlannin ostamisesta useaan otteeseen avustajiensa kanssa.

Uutinen otti nopeasti tuulta alleen myös sosiaalisessa mediassa, jossa jotkut grönlantilaiset kommentoivat sitä äkäiseen sävyyn.

– Emme ole jotakin, jonka voi vain ostaa. Pysy poissa maastamme, twiittasi eräs grönlantilainen Independentin mukaan.

– Voi hyvä Jumala, ei, reagoi puolestaan toinen.

Uutinen herätti myös huvitusta, ja Twitterissä alkoi pian kiertää kuvamanipulaatioita, joissa Grönlannin karuihin maisemiin oli siirretty Las Vegasissa sijaitseva Trump International -hotelli.

Ei ensimmäinen kerta

Yhdysvallat ei ole lähestynyt Tanskaa virallisesti ostoaikeissa, eivätkä Tanskan pääministeri Mette Fredriksen ja ulkoministeri Jeppe Kofod ole toistaiseksi kommentoineet asiaa julkisesti.

Reutersin mukaan ei ole myöskään viitteitä siitä, että Grönlannin ostaminen olisi asialistalla, kun Trump saapuu vierailulle Tanskaan syyskuun alussa.

Kyseessä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun Yhdysvallat on havitellut luonnonvaroistaan ja geopoliittisesti keskeisestä sijainnistaan tunnettua Grönlantia. Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain presidentti Harry S. Truman tarjosi Tanskalle Grönlannista 100 miljoonaa dollaria, mutta Tanska kieltäytyi kaupoista.

Vuonna 1917 Tanska myi Yhdysvalloille 25 miljoonalla dollarilla Karibialta joukon saaria, jotka nimettiin tämän jälkeen Yhdysvaltain Neitsytsaariksi.

Tuoreimmat osastosta