Sydäntäsärkevät kuvat luurangonlaihasta norsusta leviävät maailmalla – Tikiri pakotettiin esiintymään turistienkin seuraamassa paraatissa

Julkaistu:

Kuvat sairaalloisen laihasta aasiannorsusta lähtivät leviämään alkuviikosta. Perjantaina kerrottiin, että eläin oli lyyhistynyt.
Srilankalaisesta Tikiri-norsusta otetut kuvat järkyttävät ympäri maailman. Kuvissa näkyy luurangonlaiha eläin: kylkiluut paistavat nahan läpi ja ohimot ovat painuneet kuopalle.

– Tämä on Tikiri, 70-vuotias, sairaalloinen naaras. Hän on yksi 60 norsusta, joiden on työskenneltävä Perahera-festivaalissa Sri Lankassa tänä vuonna, Save Elephant Foundation -järjestön sivuilla kerrotaan.

Tikiri joutuu järjestön mukaan osallistumaan kymmenenä peräkkäisenä iltana tunteja kestävään paraatiin. Eläin joutuu kävelemään useita kilometrejä joka ilta, järjestö sanoo.

– Kukaan ei näe sen luista vartaloa tai heikentynyttä tilaa sen käyttämän vaatteen takia. Kukaan ei näe kyyneleitä sen silmissä, joita sen naamioita koristavat kirkkaat valot ovat vahingoittaneet, kukaan ei näe, kuinka vaikea sen on kävellä, koska sen jalat on kahlittu, kun se kävelee.
Kuvat norsusta ovat nousseet uutisotsikoihin ympäri maailman. Otoksia on kuvailtu ”sydäntäsärkeviksi” ja Tikiriä ”sairaalloiseksi” ja ”nääntyneeksi”.

Perjantaina Sri Lankan turismi- ja luontoministeri John Amaratunga ilmoitti käynnistäneensä tutkinnan Tikirin tilanteesta. Ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Tikiri oli lyyhistynyt sen jälkeen, kun se oli pakotettu osallistumaan buddhalaiseen paraatiin paikallisten ja ulkomaalaisten turistien seuratessa.

– Minulle on kerrottu, että norsu lyyhistyi eilen, Amaratunga sanoi lausunnossa AFP:n mukaan.

– Ottaen huomioon, mitä on tapahtunut, olen ohjeistanut virkamiehiä käynnistämään tutkinnan ja selvittämään, miten ja miksi niin huonossa terveydentilassa olevaa norsua käytettiin ja ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin vastuussa olevia tahoja vastaan.

Varmuutta ei ole siitä, lyyhistyikö Tikiri kesken paraatin. Torstaina festivaalin järjestävän Pyhän hampaan temppelin edustaja oli kertonut, ettei Tikiri olisi mukana loppuhuipennuksessa ja, että se sai hoitoa.


Vaikka festivaali, johon Tikiri osallistui, on suosittu paikallisten keskuudessa, myös monet turistit seuraavat sitä.

Eläinten oikeuksia puolustavan järjestän PETA:n edustaja muistuttikin turisteja siitä, etteivät nämä tukisi eläinten kaltoin kohtelua.

– Sri Lankassa vierailevat turistit voivat auttaa norsuja kieltäytymällä ratsastamasta niillä ja välttelemästä kaikkia nähtävyyksiä, jotka tukevat tai tarjoavat eläimillä ratsastamista, pitävät eläimiä kahleissa tai pakottavat ne esiintymään, PETA:n johtaja Elisa Allen sanoi CNN:lle.