Putiniin liittyy hyvin outoja salaisuuksia – yksi erikoisimmista koskee Marijaa ja Jekaterinaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Keskiviikkona Suomeen saapuvan presidentti Vladimir Putinin julkisuuskuva on tarkoin rakennettu. Kremlin propagandakoneisto syöttää jatkuvasti uutta materiaalia sen tueksi.
Vannoutunut venäläisyyden puolustaja ja vastavoima Yhdysvaltain hallitsemalle lännelle. Perinteisten arvojen takaaja ja yhteiskuntarauhan säilyttäjä. Lempeä omilleen ja armoton vihollisilleen. Harvinaisten eläinten suojelija ja macho-mies ilman paitaa.

Ensi keskiviikkona Suomeen saapuvan presidentti Vladimir Putinin julkisuuskuva on tarkoin harkittu, ja Kremlin propagandakoneisto syöttää jatkuvasti uutta materiaalia sen tueksi. Putin on hallinnut maata käytännössä jo 20 vuotta, joten Venäjällä on aikuisiän saavuttaneita ihmisiä, jotka eivät ole eläessään kokeneet muuta kuin tietyn muotin mukaan rakennetun johtajan.

Usein vähemmälle huomiolle jää se, mitä Putinista ei tiedetä.

Hän on jo nyt kaivertanut nimensä lähtemättömästi maailmanhistoriaan, mutta edelleen kuva hänen persoonastaan on vain puolittainen. Kyseessä ei ole täysin erikoislaatuinen ilmiö, sillä monet mahtavat johtajat ovat pyrkineet pitämään asioitaan yksityisinä. Esimerkkinä vaikkapa Donald Trumpin verotiedot.

– Venäjällä on kuitenkin sikäli erilaista, että media ei ole kauhean vapaa kaivamaan Putinin asioita, selittää Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro Putinin salaperäisyyden verhon säilymistä.

1. Näkymättömät tyttäret

Yksi erikoislaatuisimmista salaisuuksista on Putinin perhe. Hänen tyttäristään ei ole virallista valokuvaa aikuisena eikä edes heidän henkilöllisyyksiään vahvisteta.

Vladimir ja Ljudmila Putina vihittiin 28. heinäkuuta 1983. Ennen Putinin muuttoa KGB-upseerin tehtäviin Itä-Saksaan 1985 syntyi ensimmäinen tytär Marija, ja Jekaterina-tytär syntyi Dresdenissä 1986. Rouva Putinan mukaan ”Masha” ja ”Katja” ovat isän silmäteriä.


Vuonna 2000 Putinin noustua presidentiksi julkaistiin hänen lähipiirinsä haastatteluihin perustuva omaelämäkerta, jonka viimeisillä sivuilla teini-ikäiset tytöt valittelivat joutuneensa kotiopetukseen ja saaneensa henkivartijat, mutta olevansa toisaalta ylpeitä isästään. Tyttärien persoonaa valotettiin kertomalla heidän tykkäävän hiihtämisestä, ja heidän silloinen lempielokuvansa oli Matrix. Marijan kerrottiin suunnittelevan uraa liike-elämässä, Jekaterinan sisustussuunnittelussa.

Sen jälkeen: ei mitään. Kupla sulkeutui Putinin perheen ympärille ja hänen yksityisyyttään alettiin varjella mustasukkaisesti. Kun Putinin ote Venäjän mediasta tiukkeni, myös toimittajien suut ja kynät vaikenivat urakehityksen tyssäämisen uhalla.

 

Juuri kukaan ei usko, että Putin ei olisi ottanut omaa osaansa Venäjän rikkauksista.

Ljudmila Putinan rooli mainitussa omaelämäkerrassa on suuri ja hän kertoilee siinä ironiseenkin sävyyn perheen aiemmista kommelluksista ja aviomiehensä ”despoottisesta” luonteesta. Ljudmila edusti miehensä rinnalla harvoin vuoteen 2013 asti, jolloin heidän avioliittonsa kerrottiin päättyneen. Ljudmila Putinan on huhuttu avioituneen uudelleen, mutta muuten hän on käytännössä kadonnut maan päältä.

Tiedot Putinin tyttäristä perustuvat journalistien ja Venäjän valtaklikin kytköksiä selvittävien kansalaisjärjestöjen tutkimuksiin.

Marijan on kerrottu asuneen Hollannissa mutta joutuneen muuttamaan venäläisyhtiössä työskentelevän hollantilaisen miehensä kanssa Moskovaan sen jälkeen, kun lento MH17 Amsterdamista Kuala Lumpuriin oli ammuttu alas Ukrainassa. Jekaterinasta on levinnyt maailmalle vauhdikas rock-tanssivideo, ja hän on ollut aiemmin naimisissa pakotelistoilla olevan venäläismiljardööri Kirill Shamalovin kanssa.


Putinista kirjan tehneen toimittaja Ben Judahin mukaan perheen täydellinen eristäminen saattaa johtua paitsi Putinin suojeluvaistosta myös siitä, että hän ei halua tilannetta, jossa lähiomaiset alkaisivat rapauttaa hänen omaa mainettaan. Judahin mukaan Putin oli urallaan seurannut inhoten läheltä esimerkiksi Pietarin kaupunginjohtajan Anatoli Sobtshakin vaimon ja tyttären huikentelua sekä Boris Jeltsinin tytärten seurustelua jopa rikollisten kanssa.

On tosin epäilty, että myös Putinin tyttäret ovat ottaneet hyödyn irti isästään, sillä Jekaterinan on raportoitu johtavan Moskovan yliopiston uudistusprojektia ilman muodollista pätevyyttä. Hän käyttää nykyisin nimeä Katerina Tihonova. Lisäksi on huhuttu lääketiedettä opiskelleen Marijan lopputyön ohjaajan nopeasta urakehityksestä. Marija käyttää miehensä Jorrit Faassenin sukunimeä.

Ohjaaja Oliver Stonen Putin-haastattelussa presidentti kertoi vuonna 2017 olevansa isoisä.

2. Onko Putin sinkku?

Kuten perhe-asioista myös sinkku-Putinin naisasioista on tullut valtiosalaisuuksia. Kuvaavaa on, että ainoa mitä varmasti tiedetään, on Putinin lausahdus viime joulukuisessa perinteisessä lehdistötilaisuudessa.

– Kunniallisena miehenä minun on se joskus tehtävä, Putin vastasi Life.ru-uutissivuston kysymykseen, milloin hän menee naimisiin ja kenen kanssa.

On mahdollista, että yllättävän kysymyksen tarkoituksena oli tarjota pieni tiedonmuru venäläisille, jotka ihmettelevät johtajansa yksineloa. Putin antoi ymmärtää, että hän ei elä ilman kumppania vaan ainoastaan vaalii yksityisyyttään tyypilliseen tapaansa.

Todennäköisimpänä vaimoehdokkaana on pidetty ex-voimistelija, olympiavoittaja Alina Kabajevaa, 36, jonka kanssa 66-vuotiaalla Putinilla on huhuttu olevan jopa lapsia. Kabajeva esiintyy nykyisin hyvin harvoin julkisuudessa.

Suhdetta on rakennettu lähinnä tiedonmuruista. Vuonna 2016 kävi ilmi, että Putinin lähipiiriin liitetty liikemies oli ostellut asuntoja paitsi Putinin tyttärelle myös Kabajevan sisarelle ja isoäidille. Kaikki sijaitsivat lähellä Putinin virka-asuntoa, Novo-Ogarevon datshaa, jolla presidentin tiedetään viihtyvän aina kun virkatehtävät eivät vaadi läsnäoloa Kremlissä. Datsha on tiukasti vartioitu presidentin tukikohta, joka voi kätkeä vaikka minkälaisia Putinin salaisuuksia, uudesta perheestä lähtien.


Mainituista asuntokaupoista paljastui myös yksi Putinin tyttöystäväehdokas, joka kohautti Venäjällä. Alisa Hartsheva poseerasi vuonna 2010 vain 17-vuotiaana opiskelijaneitosten Putinille omistamassa eroottisessa kalenterissa, joka Putinin edustajan mukaan oli miellyttänyt tätä. Vuonna 2012 Hartsheva lähetti Putinille toisen julkisen synttärionnittelun, tällä kertaa avokaulaisessa paidassa kissanpentua sylissään pitäen ja ”mirriä Putinille” luvaten.

Korruptiota tutkivan OCCRP-järjestön mukaan vuonna 2015 Hartseva sai mainitulta Putiniin liitetyltä liikemieheltä arvoasunnon Moskovasta. Hartsheva on itse kiistänyt kaikki yhteytensä Putiniin.

3. Miten Putinista tuli Putin?

Yksi Putinin henkilöhistorian salaisuus on Markku Kangaspuron mukaan se, miten kaikki sai alkunsa. Miten Neuvostoliiton hajoamisen aikaan KGB-upseerina ja myöhemmin Pietarin apulaiskaupunginjohtajana toiminut Putin raivasi 1990-luvulla tiensä Venäjän pääministeriksi ja Jeltsinin seuraajaksi presidenttinä?

– Saada vahvistus lukuisille spekulaatioille hänen lähipiiristään, joka hänet on poliittisesti valtaan nostanut ja luonut hänelle oletetun miljardiomaisuuden, Kangaspuro kiteyttää.

 

Kupla sulkeutui Putinin perheen ympärille ja hänen yksityisyyttään alettiin varjella mustasukkaisesti.

Asiasta on lukuisia valistuneita arvauksia, joista osa osuu varmasti oikeaan, mutta Kangaspuron mukaan osa voi mennä täysin pieleen.

– Varma tieto valaisisi Venäjän vallankäytön taustoja oleellisella tavalla, Kangaspuro sanoo.

Putinin vallan takuuna on pidetty niin sanottuja silovikkejä, puolustus- ja turvallisuusorganisaatioihin liitettyjä henkilöitä, jotka 1990-luvun kaaoksessa halusivat maan järjestykseen. Putin onnistui ilmeisesti tuolloin kyvyillään vakuuttamaan, että juuri hän on siihen oikea mies. Valistuneet arvaukset ovat korostaneet paitsi Putinin entisten vakoojatovereiden myös hänen Pietarin aikaisten tuttavuuksiensa roolia, mutta hänen on pitänyt saada myös armeijan tuki, samoin kuin kotimaisen teollisuuden johdon, joka halusi turvata asemansa myllerryksessä.


Jeltsinin vallan periäkseen Putinin on arveltu tehneen myös jonkinlaisen sopimuksen, että vanha johto saa vetäytyä taustalle rauhassa.

Kangaspuron mukaan on ilmeistä, että Putinin taustajoukot ovat myös vaihtuneet moneen kertaan.

– Verkostot ovat erittäin monimutkaiset ja niiden takana ovat vaikutusvaltaiset instituutiot. Mutta minkä verkostojen ja minkä keskustelujen kautta Putin on valikoitunut, sitä ei tarkasti tiedetä.

4. Kuinka monta miljardia?

Putinin lähipiiristä ja Venäjän valtaklikistä saa hyvän käsityksen, kun katsoo heidän omaisuuksiaan. Presidentille uskolliset ovat saavuttaneet satumaisia rikkauksia kahmittuaan valtion projekteja yrityksilleen. Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vetämän korruptiotutkinnan kautta on saatu selville myös poliitikkojen jättiomistuksia ja ylellistä elämäntyyliä.

Presidentti itse on Kremlin mukaan reilut 100 000 euroa vuodessa tienaava virkamies, jolla toki on valtiojohtajan edut ja asunnot käytössään. Juuri kukaan ei silti usko, että Putin ei olisi ottanut omaa osaansa Venäjän rikkauksista.

Niin sanottujen Panaman papereiden tietovuodossa ja OCCRP-järjestön tutkimuksissa löytyi vuonna 2017 kolme henkilöä, joiden mahtaville omaisuuksille ei löytynyt luontevaa selitystä. Erityisesti kiinnitti huomion yksi heistä.

 

Minkä verkostojen ja minkä keskustelujen kautta Putin on valikoitunut, sitä ei tarkasti tiedetä.

Sergei Roldugin on Putinin vanha ystävä, hänen vanhimman tyttärensä kummisetä ja sellojen keräilijä. Veroparatiisitietojen mukaan hänellä on ulkomaille perustettuja yrityksiä, joihin on siirrettu venäläisistä pankeista ja pietarilaisten liikemiesten Arkadi ja Boris Rotenbergin yrityksistä jopa kahden miljardin euron edestä varoja.

Niiden uskotaan tosiasiassa olevan Putinin piilotettua rahaa.

Kun mukaan lasketaan muut epäillyt järjestelyt, presidentin on arvioitu yltävän jopa maailman rikkaimpien miesten joukkoon.

5. Mitä Putin tekee?

Vuonna 2024 Putin täyttää 72 vuotta eikä häntä enää voida valita kolmannelle peräkkäiselle kaudelle presidentiksi. Mitä Putin ja Venäjän valtaklikki tekevät, jotta liian paljon ei muuttuisi kerralla ja he eivät itse altistuisi tulevaisuudessa esimerkiksi syytteille Venäjän varojen varastamisesta tai kansainvälisen oikeuden vastaisista rikoksista?

Siirtyykö Putin jälleen pääministeriksi, muutetaanko perustuslakia jatkokauden mahdollistamiseksi vai rakennellaanko Kremlissä jotain muuta himmeliä, joka takaisi Putinille joko takuuvarmat eläkepäivät tai todellisen vallankäyttäjän roolin?

Se on toistaiseksi Venäjän suuri valtiosalaisuus.