Kiinalta harvinainen viittaus 30 vuoden takaiseen verilöylyyn – ”Ei tule toistumaan Hongkongissa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kiinalta harvinainen viittaus 30 vuoden takaiseen verilöylyyn – ”Ei tule toistumaan Hongkongissa”

Kiinalaismedia on viitannut harvinaisesti Tiananmenin tapahtumiin kertoessaan Hongkongin tilanteesta.

16.8.2019 13:41

Kiinan valtionmedia julisti perjantaina, etteivät Tiananmenin aukion tapahtumat tule toistumaan, jos maa ryhtyy tukahduttamaan Hongkongin demokratiaa puolustavia mielenosoituksia.

– Hongkongin tapahtumat eivät tule olemaan toisinto poliittisesta selkkauksesta 4. kesäkuuta 1989, kirjoitti kiinalainen Global Times -sanomalehti pääkirjoituksessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Kiina on paljon vahvempi ja kypsempi ja sen kyky käsitellä monimutkaisia tilanteita on parantunut merkittävästi, lehti jatkoi.

  • Katso video: Kiinan turvallisuusjoukot järjestivät suuren paraatin Hongkongin rajan tuntumassa

Kiinassa viittaus Tiananmenin tapahtumiin on erittäin harvinainen, sillä aihe on ollut vuosikymmenten ajan pitkälti tabu. Kesäkuussa 1989 Kiinan armeija tukahdutti tankein pitkään jatkuneen opiskelijamielenosoituksen Tiananmenin aukiolla eli Taivaallisen rauhan aukiolla. Eri arvioiden mukaan satoja tai tuhansia ihmisiä kuoli.

Sadattuhannet kiinalaiset kerääntyivät vuonna 1989 Tiananmenin aukiolle osoittamaan mieltään.­

Eri arvioiden mukaan sadat tai tuhannet ihmiset kuolivat kun Kiinan armeija puuttui mielenosoituksiin Tiananmenin aukiolla.­

Maailmalla Tiananmenin tapahtumat muistetaan erityisesti ikonisesta valokuvasta, jossa yksinäinen mies seisoo tankkijonon tiellä Taivaallisen rauhan aukiolla. Kiinassa tapahtumista otetut kuvat ovat sensuurin seurauksena pitkälti tuntemattomia.

Hongkongissa kohuttua lakiesitystä vastustavat ja myöhemmin demokratiaa puolustavaksi muuttuneet mielenosoitukset ovat jatkuneet jo kolmatta kuukautta. Kiina on ryhtynyt siirtämään sotilasvoimia Hongkongin rajalle, joka on herättänyt huolta Tiananmenin tapahtumien kaltaisesta välikohtauksesta.

Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja John Bolton varoitti torstaina Kiinaa olemaan luomatta ”uutta” Tiananmenin aukion välikohtausta vastatessaan Hongkongin mielenosoituksiin.

Hongkongissa demokratiaa puolustavat mielenosoitukset ovat jatkuneet jo yli 10 viikkoa.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?