Kiinalta harvinainen viittaus 30 vuoden takaiseen verilöylyyn – ”Ei tule toistumaan Hongkongissa”

rac

Julkaistu:

Kiina
Kiinalaismedia on viitannut harvinaisesti Tiananmenin tapahtumiin kertoessaan Hongkongin tilanteesta.
Kiinan valtionmedia julisti perjantaina, etteivät Tiananmenin aukion tapahtumat tule toistumaan, jos maa ryhtyy tukahduttamaan Hongkongin demokratiaa puolustavia mielenosoituksia.

– Hongkongin tapahtumat eivät tule olemaan toisinto poliittisesta selkkauksesta 4. kesäkuuta 1989, kirjoitti kiinalainen Global Times -sanomalehti pääkirjoituksessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

– Kiina on paljon vahvempi ja kypsempi ja sen kyky käsitellä monimutkaisia tilanteita on parantunut merkittävästi, lehti jatkoi.
  • Katso video: Kiinan turvallisuusjoukot järjestivät suuren paraatin Hongkongin rajan tuntumassa
Kiinassa viittaus Tiananmenin tapahtumiin on erittäin harvinainen, sillä aihe on ollut vuosikymmenten ajan pitkälti tabu. Kesäkuussa 1989 Kiinan armeija tukahdutti tankein pitkään jatkuneen opiskelijamielenosoituksen Tiananmenin aukiolla eli Taivaallisen rauhan aukiolla. Eri arvioiden mukaan satoja tai tuhansia ihmisiä kuoli.


Maailmalla Tiananmenin tapahtumat muistetaan erityisesti ikonisesta valokuvasta, jossa yksinäinen mies seisoo tankkijonon tiellä Taivaallisen rauhan aukiolla. Kiinassa tapahtumista otetut kuvat ovat sensuurin seurauksena pitkälti tuntemattomia.

Hongkongissa kohuttua lakiesitystä vastustavat ja myöhemmin demokratiaa puolustavaksi muuttuneet mielenosoitukset ovat jatkuneet jo kolmatta kuukautta. Kiina on ryhtynyt siirtämään sotilasvoimia Hongkongin rajalle, joka on herättänyt huolta Tiananmenin tapahtumien kaltaisesta välikohtauksesta.

Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja John Bolton varoitti torstaina Kiinaa olemaan luomatta ”uutta” Tiananmenin aukion välikohtausta vastatessaan Hongkongin mielenosoituksiin.