Maissipellolle pakkolaskun tehneitä venäläislentäjiä ylistetään sankareiksi: ”Pelastivat ihmisten hengen”

rac

Julkaistu:

Venäjä
Kaikki matkustajakoneessa olleet ihmiset selvisivät onnettomuudesta hengissä.
Maissipellolle laskeutuneen venäläiskoneen lentäjiä ylistetään sankareiksi. Ural Airlinesin lento oli matkalla Moskovan ulkopuolella sijaitsevasta Zukovskin lentokentältä Semfiropoliin, kun se törmäsi pian lentoonlähdön jälkeen lokkiparveen ja joutui tekemään pakkolaskun. Kaikki 233 koneessa ollutta ihmistä selvisi tilanteesta hengissä.

– Me onnittelemme sankarilentäjiä, jotka pelastivat ihmisten hengen, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi Reutersin mukaan ja kertoi, että lentäjät palkittaisiin.

Venäjän valtiollisella tv-kanavalla tapaus sai nimen ”ihme Ramenskin yllä”.

Komsomolskaja Pravda kutsui lentokapteeni Damir Jusupovia, 41, ”sankariksi”, joka ”mestarillisesti laskeutui ilman laskutelineitä ja rikkoutuneella moottorilla suoraan maissipellolle”.
Jusupovilla on Ural Airlinesin mukaan takanaan reilu 3000 lentotuntia. Hän valmistui lentäjäksi vuonna 2013, CNN kertoo.


Koneen perämiehenä toimi 23-vuotias Georgi Murzin. Nuori mies oli valmistunut lentäjäksi vuonna 2017. Hänellä on takanaan 600 lentotuntia.

Tapausta on verrattu paljon Yhdysvalloissa vuonna 2009 sattuneeseen tapaukseen, jossa matkustajakone joutui laskeutumaan veteen.

US Airwaysin lento 1549 oli noussut ilmaan New Yorkin LaGuardian lentoasemalta kohti Pohjois-Carolinan Charlottea. Pian lentoonlähdön jälkeen, vajaan kilometrin korkeudessa, kone lensi lintuparveen. Kone menetti tehot moottoreistaan ja kapteeni Chelsey Sullenberger teki pakkolaskun Hudsonjokeen.

Kaikki koneessa olleet 155 ihmistä selvisivät onnettomuudesta, jota kutsutaan ”Hudsonjoen ihmeeksi”.


Tosin esimerkiksi Meduza-sivusto uutisoi, että venäläislentäjillä oli edessään vielä suurempi haaste kuin amerikkalaisilla. Toisin kuin US Airwaysin kone, venäläiskone oli ehtinyt alle sadan metrin korkeuteen ennen kuin sen piti tehdä pakkolasku. Lentäjillä oli näin ollen vähemmän aikaa valmistautua laskeutumiseen.

Vaikka lentäjiä ylistetään sankareiksi Venäjällä, ukrainalaisen kansalaisjärjestön Myrotvoretsin, jolla on yhteyksiä Ukrainan turvallisuuspalveluun, sivuilla heidät on lisätty mustalle listalle, BBC kertoo. Lentäjien syytetään ”tietoisesti ylittäneen useita kertoja laittomasti Ukrainan valtion rajan”.


Venäjä liitti Ukrainan Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014 masinoimansa kansanäänestyksen seurauksena. Valtaus oli vastoin kansainvälistä oikeutta. Kansanäänestyksen tulosta ei ole tunnustettu kansainvälisesti eikä Suomi monien muiden maiden tavoin tunnusta Krimin kuuluvan Venäjään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt