Vuosikymmeniä oudossa suhteessa Jeffrey Epsteiniin ollut brittiperijätär painui maan alle – naista syytetään nyt virallisesti osallisuudesta teinityttöjen hyväksikäyttöön - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Vuosikymmeniä oudossa suhteessa Jeffrey Epsteiniin ollut brittiperijätär painui maan alle – naista syytetään nyt virallisesti osallisuudesta teinityttöjen hyväksikäyttöön

Julkaistu: 15.8.2019 22:09

Alaikäisten hyväksikäytöstä syytetyn miljonäärin Jeffrey Epsteinin kuoleman jälkeen katseet kohdistuvat hänen läheiseen ystäväänsä Ghislaine Maxwelliin.

Sen jälkeen kun alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista syytetty miljonääri Jeffrey Epstein, 66, löytyi viime lauantaina kuolleena sellistään, ovat katseet kohdistuneet yhä enenevissä määrin hänen luotettuna ystävänään pidettyyn brittiperijättäreen Ghislaine Maxwelliin, 57.

Keskiviikkona yksi Epsteinin epäillyistä uhreista, Jennifer Araoz, 32, nosti New Yorkissa oikeuskanteen Maxwellia vastaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun naista syytetään virallisesti Epsteiniin liittyvässä hyväksikäyttövyyhdissä.

Maxwellin tämänhetkisestä olinpaikasta ei ole varmaa tietoa.

Helmikuussa 2000 Maxwell ja Epstein juhlivat Floridassa Yhdysvaltain nykyisen presidentin Donald Trumpin ja hänen nykyisen puolisonsa Melanian kanssa. Maxwellilla on kytköksiä useisiin merkkihenkilöihin kuten Britannian prinssi Andrewiin, jonka hän esitteli aikoinaan Epsteinille.

Kanteen mukaan Maxwell auttoi Epsteiniä käyttämään hyväkseen alaikäisiä tyttöjä johtamalla heidän rekrytoimistaan sekä ”varmistamalla, että hänen saatavillaan oli keskimäärin kolme tyttöä päivässä seksuaalista nautintoa varten”. Araozin mukaan hän oli vain 14-vuotias, kun Maxwell lähestyi häntä koulun lähellä ja houkutteli hänet Epsteinin Manhattanilla sijaitsevaan taloon lupaamalla apua mallin uralle pääsemiseen.

Naisen mukaan tapaaminen johti kuukausia kestäneeseen hyväksikäyttöön, mukaan lukien Epsteinin kartanossa tapahtuneeseen ”brutaaliin raiskaukseen”. Araozin tarina on hyvin samankaltainen kuin muiden Epsteinin epäiltyjen uhrien kertomat.

Maxwellin nimi on noussut toistuvasti esille Epsteinin epäiltynä rikoskumppanina, mutta hän itse on kiistänyt syytökset. Epsteinin itsemurhaa edeltäneenä päivänä oikeus julkaisi yli 2 000 sivua asiakirjoja, jotka liittyvät Maxwellia vastaan vuonna 2015 nostettuun kunnianloukkaussyytteeseen.

Maxwell oli kutsunut valehtelijaksi Virginia Giuffrea, 35, joka oli samana vuonna kertonut julkisuudessa joutuneensa 15-vuotiaasta alkaen Epsteinin pitkäaikaisen hyväksikäytön uhriksi, nimenomaan Maxwellin houkuttelemana. Kunnianloukkaussyyte ratkaistiin lopulta keskinäisellä sovittelulla, mutta nyt julkaistut asiakirjat viittaavat Maxwellin keskeiseen asemaan Epsteinin toimissa.

Epsteinin ja Maxwellin keskinäinen suhde herättää kysymyksiä. Sitä ei tiedetä, missä ja milloin kaksikko tapasi toisensa, mutta varmaa on, että heidän elämänsä kietoutuivat toisiinsa tiiviisti yli kahden vuosikymmenen ajan.

Vuonna 1984 Maxwell kätteli prinsessa Dianaa Indiana Jones -elokuvan ensi-illassa Lontoossa.

Maxwell syntyi aikanaan suoraan seurapiireihin, sillä hän on edesmenneen mediakeisarin Robert Maxwellin yhdeksänpäisen lapsikatraan nuorimmainen. Oxfordin yliopistossa opiskelleen naisen on sanottu olleen isänsä lempilapsi.

Vuonna 1991 rikosepäilyjen kohteeksi päätynyt isä löytyi kuolleena merestä läheltä Kanariansaaria. Hänen oletetaan pudonneen tyttärensä nimeä kantaneen huvijahdin kannelta. Turman jälkeen tytär muutti Atlantin taakse New Yorkiin ja hänestä tuli pian tunnettu vakiokasvo kaupungin suihkuseurapiirien juhlissa.

Epsteinin ja Maxwellin sanotaan olleen jonkin aikaa parisuhteessa, joka sittemmin muuttui jonkinlaiseksi platoniseksi ystävyydeksi. Oikeuden asiakirjojen mukaan Epsteinin epäillyt uhrit kuvailivat Maxwellia miehen ”osa-aikaiseksi tyttöystäväksi, joka halusi nuoria tyttöjä tämän ympärille, koska ei kyennyt itse tyydyttämään tämän seksuaalisia vaatimuksia”.

Epsteinin taas väitetään kuvailleen Maxwellia entiseksi tyttöystäväkseen, joka koki kovia menetettyään omaisuutensa ja joka sai säilytettyä asemansa seurapiireissä nimenomaan hänen avullaan. Maxwell myös huolehti Epsteinin lukaalien ylläpidosta.

– Ghislaine kulki sisään ja ulos talosta omilla avaimillaan. Vaikka Jeffrey kertoi minulle, että heillä ei ollut seksisuhdetta, Ghislaine saattoi kuiskata nukkuvansa hänen sängyssään toisinaan, Epsteinin entinen nais­ys­tävä kertoi Vanity Fairille.

Syyttäjät ovat joutuneet myöntämään, että he eivät tiedä, kuinka Epstein todella rakensi mittavan omaisuutensa. Epsteinin kirjanpitäjän Floridassa oikeudelle antaman lausunnon mukaan mies olisi saanut ”starttirahan” nimenomaan Maxwellin edesmenneeltä isältä.

– Ghislaine oli rakastunut Jeffreyhin samalla tavalla kuin isäänsä. Hän ajatteli aina, että jos hän tekisi vain vähän enemmän miellyttääkseen miestä, tämä menisi naimisiin hänen kanssaan, toinen Maxwellin tunteva lähde kertoi Vanity Fairin mukaan.

– Kun kysyin, mitä hän ajatteli näistä alaikäisistä tytöistä, hän katsoi minua ja sanoi: ”He eivät ole mitään, nämä tytöt. He ovat roskasakkia”, sama lähde kertoi.

Ghislaine Maxwell isänsä Robertin ja äitinsä Elizabethin seurassa.

Maxwellin väitetään osallistuneen toisinaan myös itse uhrien hyväksikäyttöön. Virginia Giuffre kertoi viime vuonna Miami Heraldin haastattelussa, että nainen alkoi kouluttaa häntä itse välittömästi rekrytoimisen jälkeen.

– Kaikessa oli kyse siitä, kuinka olla hiljaa ja alistua, kuinka antaa Jeffreylle, mitä hän halusi. Naisena yllättää se, että nainen saattaa antaa jotakin sellaista tapahtua, saati sitten se, että hän itse houkuttelee siihen. Koko elämäni pyöri sen ympärillä, että tyydytin näitä miehiä ja pidin Ghislainen ja Jeffreyn tyytyväisinä. Heidän koko elämänsä pyöri seksin ympärillä, Giuffre kertoi.

Epstein ja Maxwell olivat tiettävästi väleissä miehen kuolemaan saakka, mutta kaksikon on kerrottu viime vuosina etääntyneen toisistaan. Syyttäjien mukaan kaksikko rakensi yhdessä seksikauppaimperiumin, joka tarjosi palveluita myös useille muille vaikutusvaltaisille miehille.

Useiden lähteiden mukaan Epstein myös kehuskeli hallussaan olevan runsaasti kiusallista materiaalia kyseisistä henkilöistä. Miehen itsemurha käynnisti välittömästi salaliittospekulaatioita, sillä monien hänen piireissään pyörineiden uskotaan pelänneen itseään koskevia paljastuksia.

Eikä ole syytä olettaa, että Maxwell tietäisi yhtään vähempää kuin Epstein.

Kuuma kysymys on nyt se, missä Maxwell tällä hetkellä oleskelee. Viranomaisilla on tiettävästi ollut vaikeuksia paikantaa naista, eikä häntä olla koskaan päästy kuulustelemaan.

Vuonna 2016 Maxwell myi Manhattanilla sijaitsevan asuntonsa, ja samoihin aikoihin loppuvat myös naisesta seurapiiritapahtumissa tehdyt havainnot. Seuraavana vuonna Maxwellin asianajajat kertoivat viranomaisille Maxwellin matkustaneen Lontooseen, eivätkä he uskoneet tämän palaavan Yhdysvaltoihin vähään aikaan pidätyksen pelossa.

Daily Mailin keskiviikkona julkaiseman artikkelin mukaan Maxwell olisi kuitenkin Yhdysvalloissa tälläkin hetkellä. Lehden mukaan nainen viettäisi hiljaiseloa Massachusettsin osavaltiossa sijaitsevassa Manchester-by-the-Sean pikkukaupungissa, seuranaan toimitusjohtajana työskentelevä ystävänsä Scott Borgerson, 43.

– Hänestä on tullut todellinen kotikissa, joka lähtee ulos harvoin. Hänestä on tullut antiteesi sille naiselle, joka matkusteli laajalti ja juhli jatkuvasti Epsteinin kanssa, Maxwellin tunteva lähde kertoi lehdelle.

Lähteet: Reuters, Vanity Fair, Rolling Stone, The Cut, Guardian, Washington Post, Miami Herald, Daily Mail

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?