Maahantulokiellon saanut kongressiedustaja: Israel taipui Trumpin edessä – ”Ironista, että ’ainoa demokratia’ Lähi-idässä tekee sellaisen ratkaisun” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maahantulokiellon saanut kongressiedustaja: Israel taipui Trumpin edessä – ”Ironista, että ’ainoa demokratia’ Lähi-idässä tekee sellaisen ratkaisun”

Demokraattien kongressiedustajan Ilhan Omarin mukaan Israel taipui presidentti Donald Trumpin painostuksen alla.

15.8.2019 22:07

Yhdysvaltojen kongressiedustaja Ilhan Omar on kommentoinut Israelin päätöstä evätä häneltä pääsy maahan. Demokraatteihin kuuluva Omar kuvaili päätöstä ”loukkaukseksi”.

– On loukkaus, että Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu presidentti (Donald) Trumpin painostuksesta kieltää Yhdysvaltain hallinnon edustajia saapumasta maahan, Omar sanoi lausunnossaan AFP:n mukaan.

– On ironista, että ”ainoa demokratia” Lähi-idässä tekee sellaisen ratkaisun, joka on sekä loukkaus demokraattisille arvoille että kylmäävä vastaus liittolaisena olevan hallinnon edustajien vierailulle.

Israel ilmoitti torstaina, että Omarin lisäksi demokraattien kongressiedustaja Rashida Tlaib eivät pääsisi maahan vierailulle. Kaksikon oli ollut määrä vierailla Israelissa ja Länsirannalla viikonloppuna.

Netanjahun mukaan Tlaibin ja Omarin vierailun tarkoituksena oli vahingoittaa Israelia, minkä takia kaksikkoa ei Israeliin päästetä. Israelin sisäministeriö ilmoitti poliitikkojen kannattaneen Israelin vastaista boikottia. Boikotin syynä oli palestiinalaisten kohtelu. Israelin lain mukaan boikottia kannattavilta ulkomaalaisilta voidaan evätä pääsy maahan.

Vain tuntia ennen kuin Israel kertoi päätöksestä, Trump oli sanonut Omarin ja Tlaibin päästämisen Israeliin osoittavan heikkoutta.

– Osoittaisi suurta heikkoutta, jos Israel antaisi edustajien Omarin ja Tlaibin vierailla. He vihaavat Israelia ja juutalaisia ja mikään ei voi muuttaa heidän mieltään. Minnesotalla ja Michiganilla on vaikeaa saada heidät tulevaisuudessa takaisin virkoihinsa. He ovat häpeäksi! presidentti kirjoitti.

Israelin päätöksen jälkeen presidentti vielä twiittasi Omarista ja Tlaibista.

– Kongressiedustajat Omar ja Tlaib ovat demokraattisen puolueen kasvot ja he vihaavat Israelia, presidentti väitti.

Israelin päätös on herättänyt kritiikkiä Yhdysvalloissa. Kongressin edustajainhuoneen puhemies, demokraattien Nancy Pelosi kutsui Reutersin mukaan Israelin ratkaisua ”pettymykseksi” ja vaati päätöksen kumoamista.

– Se, että Israel kieltää pääsyn kongressiedustajilta Tlaibilta ja Omarilta, on heikkouden merkki ja Israelin mahtavan valtion arvokkuuden alapuolella.

Myös esimerkiksi demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Elizabeth Warren kritisoi Israelia.

– Israel ei edistä sen mainetta suvaitsevaisena demokratiana tai Yhdysvaltain järkkymättömänä liittolaisena kieltämällä kongressin vaalein valituilta edustajilta pääsyn heidän poliittisten näkemystensä takia. Tämä olisi häpeällinen, ennennäkemätön veto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?