Israel eväsi kahdelta USA:n kongressiedustajalta pääsyn maahan vain tunti Trumpin twiitin jälkeen: ”Osoittaisi suurta heikkoutta” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israel eväsi kahdelta USA:n kongressiedustajalta pääsyn maahan vain tunti Trumpin twiitin jälkeen: ”Osoittaisi suurta heikkoutta”

Yhdysvaltojen presidentin mukaan olisi suurta heikkoutta päästää demokraattien kongressiedustajat Israeliin. Tuntia myöhemmin Israel kertoi, etteivät naiset pääse maahan.

15.8.2019 19:01

Israel on kieltänyt kahdelta demokraattien kongressiedustajalta Rashida Tlaibilta ja Ilhan Omarilta maahanpääsyn, Israelin varaulkoministeri Tzipi Hotovely kertoi CNN:lle. Hotovely ei tarkemmin kertonut, minkä takia päätös tehtiin tai, kuka teki lopullisen päätöksen.

Vain tuntia ennen uutista Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli sanonut, että Tlaibin ja Omarin päästäminen Israeliin ”osoittaisi suurta heikkoutta”.

– Osoittaisi suurta heikkoutta, jos Israel antaisi edustajien Omarin ja Tlaibin vierailla. He vihaavat Israelia ja juutalaisia ja mikään ei voi muuttaa heidän mieltään. Minnesotalla ja Michiganilla on vaikeaa saada heidät tulevaisuudessa takaisin virkoihinsa. He ovat häpeäksi! presidentti kirjoitti.

Tlaibin ja Omarin oli tarkoitus vierailla Israelissa ja Länsirannalla viikonlopun aikana.

The Times of Israelin mukaan Hotovely perusteli päätöstä estää kongressiedustajia vierailemasta Israelissa sillä, että kaksikko oli tukenut Israeliin kohdistuvaa boikottia.

Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan Israel edelleen kunnioittaa Yhdysvaltojen kongressia, mutta Tlaibin ja Omarin vierailun tarkoituksena oli hänen mukaansa vahingoittaa Israelia.

Netanjahu lisäsi, että Tlaib, jonka sukujuuria on Palestiinalaisalueilla, voi pyytää lupaa vierailla perheenjäsentensä luona Länsirannalla. Pääministerin mukaan lupa voitaisiin myöntää, kunhan kongressiedustaja lupaisi olla tukematta Israelin vastaista boikottia.

Tlaib ja Omar tunnetaan Trumpin kriitikoina, minkä takia he ovat aiemminkin joutuneet presidentin arvostelun kohteeksi.

Heinäkuussa Trump kehotti nimeltä mainitsemattomia kongressin demokraattiedustajia ”palaamaan” sinne, mistä tulivat. Neljän edustajan joukossa uskottiin olevan Somaliassa syntynyt, mutta Yhdysvaltojen kansalaisuuden saanut Omar ja Tlaib, jonka vanhemmat ovat palestiinalaissiirtolaisia.

– Mikseivät he mene takaisin ja auta korjaamaan niitä täysin rikkoutuneita ja rikollisuuden saastuttamia paikkoja, joista tulivat. Sitten tulkaa takaisin ja näyttäkää meille, miten se tehdään. Nämä paikat tarvitsevat apuanne, ette voi lähteä riittävän nopeasti. Olen varma, että (edustajainhuoneen demokraattijohtaja) Nancy Pelosi voi mielellään järjestää ilmaiseksi matkat, Trump twiittasi tuolloin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?