Tutkijat tekivät hätkähdyttävän löydön sadevedestä USA:ssa – taustalla maailmanlaajuinen ongelma

Julkaistu:

Yhdysvalloissa löydettiin sadevedestä mikromuovia.
Denverissä ja Boulderissa Yhdysvaltain Coloradon osavaltiossa on satanut veden mukana mikromuovia, uutisoi CNN.

Asiasta kertoi Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus, joka tutki vuonna 2017 kerättyjä sadevesinäytteitä.

Mikromuovia ei voi nähdä paljain silmin. Digitaalikameralla varustetun mikroskoopin avulla tutkijat onnistuivat havaitsemaan, että 90 prosentissa sadevesinäytteistä oli mikromuovia.

Kaiken lisäksi tutkijat havaitsivat, että mikroskooppisen pienet muovipartikkelit olivat erivärisiä.

Eniten sadepisaroissa oli sinisiä muoveja, mutta vedestä löytyi myös muun muassa punaisia, hopeisia ja keltaisia muoveja.

Tutkijat eivät tiedä, mistä sadeveteen päätynyt mikromuovi on peräisin.

Kaupunkiympäristössä kerätyissä sadenäytteissä esiintyi enemmän mikromuovia kuin syrjäisillä seuduilla.

Yhdysvallat ei ole ainoa maa, jossa on ”satanut muovia”. Jopa Etelä-Ranskan Pyreneillä sadevedestä on löydetty mikromuoveja.

Mikromuovien ongelmaan muun muassa valtamerissä on havahduttu viime vuosina. Tutkijoiden mukaan mikromuoveista on tulossa valtava ekologinen ongelma.

Toukokuussa tutkijat kertoivat syrjäisestä, autiosta australialaisesta saaresta, jolta löydettiin 414 miljoonaa muovipalaa.

Myös Unescon maailmanperintökohteena tunnetulla Eteläisen Tyynenmeren autiolla Hendersoninsaarella löydettiin kesäkuussa valtavasti muovijätettä, kuten muoviastioita ja kalastusvälineitä ympäri maailmaa.

Lisäksi valtavan muovimäärän on kerrottu saastuttavan valtameriä ja tappavan merieläimiä. Mikromuovia on löydetty meren eliöistä ja jopa Etelämantereelta asti.

Kesäkuussa julkaistiin tutkimus, jonka mukaan ihminen voi niellä jopa viisi grammaa mikromuovia viikossa – pankkikortin painon verran. Mikromuoveja päätyy ihmisten elimistöön muun muassa juomavedestä, oluesta, suolasta ja äyriäisistä, jopa ilmasta.

Tutkijat eivät toistaiseksi tiedä, millaisia terveysvaikutuksia mikromuovilla voi olla ihmisen terveydelle.