Gibraltar päästää iranilaisaluksen vapaaksi Yhdysvaltain vastustuksesta huolimatta – Iran: ”Merirosvousyritys” epäonnistui

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Gibraltarin korkein oikeus on päättänyt vapauttaa iranilaistankkeri Grace 1:n. Nyt odotetaan, saako myös Britannian lipun alla seilannut Stena Impero jatkaa matkaansa.
Gibraltarin korkein oikeus on päättänyt vapauttaa iranilaistankkeri Grace 1:n vastoin Yhdysvaltain esittämiä toiveita.

Brittiviranomaiset ottivat tankkerin haltuunsa heinäkuun alussa Gibraltarinsalmessa. Grace 1:n epäiltiin kuljettaneen öljyä Syyriaan EU:n talouspakotteiden vastaisesti.

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja Anthony Dudley totesi oikeudessa, ettei tankkeri enää ole kiinniotettuna. Gibraltarin hallitus kertoo Iranin antaneen muodollisen ja kirjallisen vakuutuksen siitä, ettei se vie laivan lastia Syyriaan. Iranin lausunnon mukaan alus ei ole matkalla maahan, johon kohdistuu EU:n pakotteita.

Gibraltarin alueen pääministerin Fabian Picardon mukaan aluksen hallussapidon jatkamiselle ei ole perusteita.

Grace 1:n kiinnioton jälkeen Iran otti kiinni Hormuzinsalmessa Britannian lipun alla seilanneen ruotsalaisvarustamon Stena Impero -aluksen. Tekoa pidettiin kostona Gibraltarinsalmen tapahtumista, mutta virallisesti Iran sanoi aluksen muun muassa törmänneen pienempään alukseen ja liikkuneen ilman transponderia.

Iran on koko ajan vaatinut tankkerinsa vapauttamista ja todennut, etteivät EU-pakotteet sido sitä.

Zarif kutsuu Yhdysvaltain "merirosvousyritykseksi"

CNN kertoi aiemmin, että Yhdysvaltain oikeusministeriö pyysi viime hetkellä Britanniaa jatkamaan Grace 1:n hallussa pitämistä. BBC:n mukaan Yhdysvallat esitti lukuisia tankkeria koskevia syytöksiä, joita oikeus vetäytyi pohtimaan.

Dudley kertoi, ettei Yhdysvalloilta ollut tullut kirjallista pyyntöä. Grace 1:n kiinnipitoa oli jatkettu jo kertaalleen.

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif kommentoi tuoreeltaan pitävänsä oikeuden päätöstä Yhdysvaltain "merirosvousyrityksen" epäonnistumisena. Ministeri sanoo Twitterissä, että koska Yhdysvallat ei ole onnistunut saavuttamaan tavoitteitaan "taloudellisella terrorismilla", maa pyrki hyväksikäyttämään oikeusjärjestelmää varastaakseen Iranin omaisuutta merillä.

Iranin Lontoon-suurlähettiläs Hamid Baeidinejad kutsui ratkaisua Twitterissä häviöksi Yhdysvalloille. Hän myös piti Yhdysvaltojen yritystä estää tankkerin vapauttaminen "pelkurimaisena".

Yhdysvallat voi kuitenkin pyytää tankkerin kiinniottoa niin kauan kun alus on vielä Gibraltarin vesillä.

"Salmi salmesta"

Grace 1:n vapautus saattaa tarkoittaa, että Iran vastavuoroisesti päästää Stena Imperon miehistöineen vapaaksi. Ainakaan ilman Grace 1:n vapauttamista Stena Imperoa ei olisi vapautettu. Näin antoi Iranin presidentti Hasan Ruhani ymmärtää viime viikolla pitämässään televisiopuheessa

– Salmi salmesta. Ei voi olla niin, että Hormuzinsalmi on teille vapaa, mutta Gibraltarinsalmi ei ole vapaa meille, Ruhani sanoi.

Hormuzinsalmella pysäytetyssä brittialuksessa on 23 miehistön jäsentä. Heistä yksi on latvialainen, jonka oikeuksien toteutumista valvoo Suomi. Latvialla ei ole omaa edustustoa Iranissa.

Ruotsalaisvarustamo Stena Bulkin mukaan Suomen edustuston edustajat vierailivat Stena Imperolla elokuun alussa. Stena Bulk kertoi tuolloin, että Suomen edustajat olivat sanoneet miehistön voineen hyvin.