Raqqan pelastajat -dokumentti: Kurdien joukoissa taisteli myös suomalaisia – Bagok ja Ariel kertovat, että siviiliin paluu on vaikeaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaiset Bagok ja Ariel taistelivat Isisiä vastaan Raqqassa: ”Siviilielämään sopeutumisesta tulee vaikeaa”

Suomalaiset taistelijat kertovat dokumentissa, millaista on taistella Isistä vastaan Raqqasta ja millaista palata takaisin.

Joukosta suomalaisia ovat autoon vasemmalla nojaava Ariel ja sen edessä paljaspäisenä seisova Bagok.

15.8.2019 16:04

Suomalaiset Bagok ja Ariel taistelivat kurdien YPG-joukoissa Isistä vastaan länsimaisten vapaaehtoisten prikaatissa. Kantasuomalaiset miehet käyttävät taistelijanimiä turvallisuussyistä, kun he kertovat elämästään vierastaistelijoina ranskalaisdokumentissa Raqqan pelastajat.

Matka ei ollut helppo, mutta sodassa oppii Bagokin mukaan paljon itsestään.

– Kun on täällä rintamalla, maalliset huolet unohtuvat. Kaikki arkinen paska. Pikkuongelmista tulee valtavan suuria. Täällä sellaista ei ajattele.

– Siviilielämään sopeutumisesta tulee vaikeaa.

Bagok ja Ariel ovat esiintyneet mediassa aiemminkin. He ovat kertoneet olevansa molemmat kantasuomalaisia kaksikymppisiä vänrikkejä, jotka halusivat tehdä jotain Isistä vastaan. Ariel kävi kahteen otteeseen Syyriassa, ja sai idean lähtemisestä, kun hän työskenteli turvapaikanhakijoiden kanssa. Suomalaisia oli kurdijoukoissa muitakin, muun muassa Ilta-Sanomien haastattelema Avesta.

– Tarkoitukseni ei ollut lähteä sotaan. Tulin tänne tukemaan Pohjois-Syyrian vallankumousta ja YPJ:tä, naisten itsepuolustusjoukkoja, joka on paljon muutakin kuin aseellinen voima, kertoi Avesta.

Ylen torstaina esittämässä dokumentissa (Generation Raqqa: The Untold Story of the Young Westerners Who Defeated Isis, 2019) joukot etenevät yöllä miinoitetussa kaupungissa vuonna 2017. Prikaati räjäyttää miinoja yön pimeydessä ja kiroaa, miten paljon tarkka-ampujien pitää odotella. Silloin tällöin taustalla räjähtää. Kuolema voi olla minkä tahansa kulman takana. Se voi tulla miinasta, kranaatista tai tarkka-ampujan luodista.

Länsimaisten prikaatia johtaa italialainen Marcello.

Taistelijat pohtivat kameralle sitä, miten Isiksen kaltainen yhteiskuntaa tuhoava voima on syntynyt ja miksi se vetoaa länsimaissakin moneen. Ja sitä, miksi he riskeeraavat henkensä joukoissa, jotka ajavat kurdivallankumousta. YPG on vasemmistolaisen kurdien demokraattisen unionipuolueen aseellinen siipi.

– Näin Facebookissa Isistä kauhistelevia päivityksiä, mutta kukaan ei ollut valmis tekemään mitään, kertoo Guevara Britanniasta.

Bagok tiedostaa riskit.

– Jotkut salaavat tämän perheeltään. Minulle oli tärkeää olla perheelleni rehellinen. On röyhkeää olla kertomatta, koska silloin olettaa selviävänsä hengissä. Minun täytyy olla rehellinen itselleni ja muille ja myöntää, etten ehkä selviydykään, hän sanoo.

Prikaatin miehet vertaavat itseään Espanjan sisällissodan vapaaehtoisiin. Sotaan otti osaa tuhansia ideologiansa puolesta taistelevia ulkomaalaisia, myös suomalaisia.

– Vallankumouksessa on vaikeaa, että pettymyksiä on paljon. Alkuun sitä ajattelee romanttisesti, sitten tajuaa, miten monimutkainen täkäläinen yhteiskunta on, muuan taistelija sanoo.

Isis julisti Pohjois-Syyriassa sijaitsevan Raqqan pääkaupungikseen 2014. Eufrat-joen halkoma kaupunki on Tampereen kokoluokkaa. Aleksanteri Suuren kerrotaan perustaneen kaupungin, jonka vanhakaupunki oli täynnä kulttuurihistoriallisia aarteita.

Ohjaajat Pedro Brito Da Fonseca ja Paul Moreira ovat molemmat kokeneita sotadokumentaristeja. He eivät pelaa näyttävillä grafiikoilla tai faktoilla tulittavalla kertojalla. Taistelijat kertovat kameralle tuntemuksiaan.

– Isis tahtoi että pelkäämme teitä, lapsi sanoo taustahälyssä kuvaustiimille.

Siinä sivussa Raqqa vapautuu Isiksen vallasta syksyllä 2017.

Vaikka Isis on poissa, on kaupunki tuusan nuuskana aivan kuin sen asukkaiden ja taistelijoiden elämä.

Paluu siviiliin tuntuu katsojastakin absurdilta. Yhtäkkiä puhutaan croissantien parhaista paisto-olosuhteista!

Hiekanharmaa rauniokaupunki vaihtuu lumiseen Ouluun, kun Bagok palaa koto-Suomeen koulun penkille. Ariel on kertonut MTV:lle opiskelevansa itse ensihoitajaksi.

– Toivon että se kasvatti minua, Bagok kertoo kameralle kokemuksestaan.

Taistelusta ehti tulla arkea. Ajatus paluusta rintamalle ei ole mahdoton.

– En ole palkkasotilas eli jos en pidä sotaa tärkeänä tai täysin välttämättömänä, se ei kiinnosta minua, Bagok.

Raqqan pelastajat 15.8. TV1 klo 19.00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?