CNN kertoo näyttävästi Suomen terveydenhuollosta – nostaa esiin järjestelmän ”pimeän puolen”

Julkaistu:

Yhdysvallat
Amerikkalaiskanava kehuu Suomen terveydenhuollon hintaa kansalaisille, mutta muistuttaa tällä olevansa myös varjopuolensa.
Maan suurimpiin uutiskanaviin kuuluva CNN piti torstaina etusivullaan esillä artikkelia, jonka aiheena oli Suomen terveydenhuoltojärjestelmä. Yhdysvalloissa suomalainen järjestelmä on ollut viime vuosina paljon esillä myönteisessä valossa.

Otsikossaan CNN kuitenkin muistuttaa ”pimeästä puolesta”, jonka amerikkalaiseen terveydenhuoltoon verrattuna hyvin kattavalla järjestelmällä on. Juttuaan varten kanava oli matkustanut Suomeen kertoakseen tarkemmin järjestelmän vahvuuksista ja heikkouksista.
Yhdysvalloissa Suomen terveydenhuoltoa on pitänyt esillä erityisesti demokraattisenaattori Bernie Sanders, jonka on presidenttiehdokkuudesta kampanjoidessaan nostanut pohjoismaisen mallin eräänlaiseksi ihannemalliksi omalle maalleen.

– Haluan kiittää suomalaisia ihmisiä paitsi siitä mitä he tekevät, myös visiosta ja mallista siitä mitä voimme saavuttaa myös tässä maassa, Sanders sanoi CNN:n mukaan jo vuonna 2008 kotiosavaltiossaan Vermontissa pitämässään puheessa.

Yhdysvalloissa terveydenhuolto nojaa pitkälti yksityisiin toimijoihin ja sairausvakuutuksiin, jotka ovat usein erittäin kalliita. Maan julkinen terveydenhoito kattaa vain pienen osan järjestelmästä, ja Sanders kampanjoi saadakseen laajennettua sen ulottumaan kaikkiin amerikkalaisiin.

Maaliskuussa Sanders sai laajasti huomiota kerrottuaan synnyttämisen maksavan Yhdysvalloissa keskimäärin 12 000 dollaria, kun Suomessa se maksaa vain 60 dollaria.
CNN:n mukaan valtaosa, noin 88 prosenttia suomalaisista onkin tyytyväisiä järjestelmään, jonka ansiosta kukaan ei joudu vararikkoon vaikka sairastuisi vakavasti. Kanava on haastatellut Yhdysvalloissa asuvaa suomalaistoimittajaa Anu Partasta, jonka mukaan yhdenvertaisuuden lisäksi järjestelmän etuna on tehokkuus, joka näkyy esimerkiksi halvempina lääkkeinä.

Jutussa kuitenkin muistutetaan, että Suomen edellinen hallitus joutui eroamaan maaliskuussa epäonnistuttuaan viemään läpi terveydenhuollon uudistusta. Sen mukaan Suomen hajautunut terveydenhoitojärjestelmä, jossa palveluista huolehtivat kunnat, on nykyisellään kallis ylläpitää ja saattaa johtaa suureen alueelliseen eriarvoisuuteen palvelujen laadussa.

CNN nostaa esiin Suomen väestön ikääntymisen ja alenevan syntyvyyden, jonka seurauksena järjestelmää ylläpitävien veronmaksajien määrä vähenee. Myös verotus on Suomessa kireää: vuonna 2018 suomalaiset maksoivat veroja keskimäärin 30 prosenttia tuloistaan, kun Yhdysvalloissa luku oli 23,8 prosenttia.


Kanava on haastatellut myös HUS:n toimitusjohtajaa Juha Tuomista, jonka mukaan Suomi tarvitsee lisää veronmaksajia ylläpitääkseen järjestelmää.

– Kestävyyttä ajatellen meidän on joko saatava lisää ihmisiä Suomeen tai leikattava kuluja, Tuominen sanoo.

Jutun mukaan Suomessa pitkät hoitojonot ja huono hoidon saatavuus ovat jo johtaneet siihen, etteivät hoitoa tarvitsevat ole aina saaneet riittävää hoitoa. Ongelman kerrotaan olevan Suomessa selvästi suurempi kuin muissa Pohjoismaissa tai Hollannissa, jossa on niinikään kattava julkinen terveydenhuolto.

Juttuun haastateltu sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo toteaa, että ulkomailla nähdään usein vain hyvät puolet Suomen järjestelmästä.

– Yleensä esittelemme ihmisille kadun aurinkoisen puolen, mutta on olemassa myös varjoisa puoli. Ja terveydenhuolto on sillä varjopuolella, ongelmia on ollut monta vuotta, Hiilamo sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt