Italian kiistelty sisäministeri Matteo Salvini haluaa seuraavaksi pääministeriksi – riisui lomallaan paidan ja haluaa hajottaa hallituksen

Julkaistu:

Italia
Populistijohtaja Matteo Salvinin hanke uusien vaalien järjestämiseksi jatkuu ensi viikolla maan senaatissa.
Italian sisäministeriä, karismaattista Matteo Salvinia, 46, pidetään maan vaikutusvaltaisimpana miehenä, mutta se ei hänelle riitä.

Reilun vuoden aikana Salvini on onnistunut nousemaan eri maiden populististen puolueiden keulahahmoksi ja viemään Italiaa kohti kansallismielistä valtiota. Salvini on muun muassa asettanut muuttoliikkeiden vastaisia lakeja, piikitellyt ja käyttänyt hyväksi Euroopan unionin sääntöjä ja voittanut kerta toisensa jälkeen poliittisissa kamppailuissa koalitiokumppaninsa kanssa.


Nyt Salvini haluaa enemmän valtaa johtamalleen populistiselle Lega-puolueelle, ja se tarkoittaa eroa hallituskumppanista Viiden tähden liikkeestä.

Salvinin tavoitteena näyttää olevan synnyttää poliittinen kriisi, joka hajottaa nykyisen populistihallituksen, aiheuttaa uudet ennenaikaiset vaalit ja mahdollistaa hänelle nousun maan pääministeriksi.

– Salvini on äärimmäisen fiksu ja hyvin valmistautunut ja lukee muutoksia yleisön mielipiteessä, kommentoi Rooman Amerikkalaisen yliopiston valtiotieteilijä Cecilia Sottilotta Salvinin motiiveja toteuttaa temppunsa juuri nyt.

Salvini kertoi aikeistaan kesken lomakauden ja laittoi puheillaan Italian sekaisin.


Viime viikolla Salvini nähtiin kiertoajelulla Italian rantakaupungeissa lomailemassa ja kampanjoimassa. Ministeri nousi otsikoihin, kun hänet nähtiin siemailemassa drinkkejä, soittamassa levyjä ja poseeraamassa ilman paitaa kannattajiensa kanssa.

Italiassa kytee todellinen hallituskriisi, ja Salvinin huomiohakuinen lomailu voi vedota äänestäjään, sillä se antaa hänestä kuvan tavallisena pömppömahaisena miehenä ja voi kasvattaa hänen suosiota.

Viime torstaina Salvini keskeytti lomansa, saapui Roomaan ja ilmoitti menettäneensä uskonsa äärioikeistolaisen Legan ja Viiden tähden liikkeen koalitioon.Vaikka Lega ja Viiden tähden liike ovat molemmat EU-kriittisiä puolueita, Viiden tähden liike näyttää viime aikoina maltistuneen.

Salvinin johtama Lega on taas mennyt päinvastaiseen suuntaan kohti äärioikeistolaisia, muukalaisvihamielisiä ja EU-vastaisia linjauksia. Lisäksi puolueilla on merkittäviä eroja esimerkiksi talouspolitiikassa.

– Kuten avioliitossa, jossa enemmän aikaa menee riitelyyn kuin rakasteluun, on parempi vain katsoa toisiaan silmiin ja tehdä päätös kahden aikuisen lailla, Salvini oli sanonut Sabaudian rantakaupungissa päivää ennen ilmoitustaan.

Salvinin arvellaan laskelmoivan, että Legan kannatus on nyt huipussaan ja vastustajat eivät ehdi järjestäytyä hänen valtapyrkimystensä esteeksi. Mielipidemittaukset tukevat visiota. Jos uudet parlamenttivaalit järjestetään, Viiden tähden liike ja sen johtaja Luigi Di Maio jäisivät kauas taakse ja Lega voisi saada saada 36–38 prosenttia äänistä.Kohu luotijunaratahankkeesta Torinon ja Ranskan Lyonin välillä tiivistää kahden puolueen välisiä erimielisyydet.

Rata on tärkeä Legalle, koska se haluaa saada vielä enemmän tukea pohjoisesta, jossa puolueen kannattajat pääosin asuvat.

Viiden tähden liikkeen johtaja puolestaan vastustaa junahanketta, joka vaatii 8,6 miljardia euroa maksavan tunnelin rakentamista Alppien läpi. Junarata ei istu linjassa puolueen vakavamieleisen suhtautumisen Italian ylivelkaantumisen kanssa. Lisäksi puolueella on yhteyksiä rataa vastustaviin ympäristöliikkeisiin.

Salvini on ilmoittanut, että uudet vaalit ovat ainoa keino selvittää hallituksen erimielisyydet.Hallituskriisi sai tulta alleen, kun Salvinin Lega- puolue jätti perjantaina esityksen epäluottamuslauseesta maan pääministeriä Giuseppe Contea vastaan.

Sitoutumaton Conte on suositumpi poliitikko kuin Salvini ja hän on usein ollut puolueiden toiminnasta aiheutuvien eturistiriitojen ratkaisemisessa.

Salvini kehotti parlamentaarikkoja palaamaan lomiltaan epäluottamusäänestykseen, jotta maa voi edetä ennenaikaisiin vaaleihin. Viime tiistaina Italian senaatti kuitenkin hylkäsi pyynnön luottamuslauseäänestyksestä. Takaisku Salvinille oli vain väliaikainen, sillä asiaan palataan ensi viikolla.

Italialaismedian mukaan Salvini keskusteli Italian presidentin Sergio Mattarellan kanssa ja on jo aiemmin asettanut ehdoksi Legan pysymiselle hallituksessa, että osa Viiden tähden liikkeen ministereistä laitettaisiin vaihtoon.

Salvini voi toisaalta joutua myös maksamaan kovan hinnan tavoitteistaan, jos äänestäjät eivät hyväksy hänen pyrkimyksiään.

Presidentti Mattarella on vaatinut, että Italialla täytyy olla hallitus, joka viimeistelee maan budjettiluonnoksen syyskuun loppuun mennessä.

Mattarella voisi koota väliaikahallituksen joka hyväksyisi budjetin vuodelle 2020 ja jonka ulkopuolelle Salvinin puolue voisi jäädä.

Toisaalta jos hallitus hajoaa, uudet vaalit järjestetään Italiassa ensi vuoden alussa, joten Salvinilla on aikaa kampanjoida.

Nykyisten mielipidemittausten valossa Lega voittaisi uudet parlamenttivaalit. Ne mahdollistaisivat hänelle hallitusliiton muodostamisen pienten, mutta oikeistolaisten puolueiden kanssa, kuten äärioikeistolaisen Italian veljet -puolueen tai Silvio Berlusconin johtaman Forza Italian kanssa.

Lähteet: Washington Post, Politico, New York Times, Corriere Della Sera

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt